U Ukrajini 1,9 miliona interno raseljenih, potrebna hrana, poljoprivreda ugrožena

- Petnaesti dan ruske invazije u Ukrajini - Rusija se povlači iz Savjeta Evrope, Britanija uvela sankcije za oligarhe među kojima su Abramovič, Deripaska... - Putin je rekao da će Rusija "na kraju postati jača i nezavisnija nakon prevazilaženja poteškoća izazvanih nelegitimnim sankcijama Zapada" - Evropska unija planira da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine

183413 pregleda87 komentar(a)
Foto: Reuters
10.03.2022. 23:17h
10:33h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je kazala da su tvrdnje da je Rusija bombardovala dječju bolnicu u Marijupolju "informacioni terorizam", prenosi Rojters.

10:31h

Ruska ekonomija je "u šoku" i preduzimaju se mjere nakon uvođenja sankcija bez presedana, kazao je Peskov.

10:27h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je naredio da vojska te zemlje mora spriječiti svaki napad na ruske snage "s leđa", prenosi Rojters.

10:19h

Velika Britanija zamrzla je imovinu ruskih biznismena Romana Abramoviča, Igora Sečina, Olega Deripaske i Dmitrija Lebedeva, nakon što su dodati na spisak osoba kojima su uvedene sankcije, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene za ukupno sedam ruskih oligarha.

10:14h

Kremlj će tražiti informacije od ruske vojske nakon optužbi Ukrajine za bombardovanje dječje bolnice u Marijupolju.

Portparol Dmitrij Peskov je kazao na brifingu da i Ukrajina "konstantno" predlaže sastanak Zelenskog i Putina, prenosi Rojters.

10:13h

Dok traje sastanak Kulebe i Lavrova, pres-služba ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova objavila je na Fejsbuku da je ukrajinski ministar spoljnih poslova prethodno turskog kolegu Mevluta Čavušoglua obavijestio o trenutnoj situaciji sa ruskim napadom na Ukrajinu, ratnim zločinima i granatiranju civilnih objekata od strane ruskih trupa u ukrajinskim gradovima.

Ministri su razgovarali o koracima za okončanje ruskih neprijateljstava i rata na ukrajinskoj teritoriji, navedeno je u saopštenju.

Kuleba je zahvalio Čavušogluu na inicijativi da se organizuje sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, prenosi Tanjug.

Kuleba je iznio tri ključna pitanja na kojima će insistirati na trilateralnom sastanku sa Lavrovom, kao što su hitan prekid vatre, poboljšanje humanitarne situacije u Marijupolju, Harkovu, Sumi, Volnovahi i drugim ukrajinskim gradovima i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Ukrajinski ministar je pozvao Tursku da nastavi saradnju sa Moskvom na zaustavljanju sukoba u Ukrajini.

09:46h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko dao je instrukcije stručnjacima da obezbijede snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane Černobil u Ukrajini, javila je u četvrtak novinska agencija BelTA, prenosi Rojters.

Ukrajina je u srijedu saopštila da postoji opasnost od curenja radijacije u Černobilju nakon nestanka struje, ali nuklearni nadzor UN-a nije primijetio „nikakav kritičan uticaj na bezbjednost“. Rusija je optužila ukrajinske snage za napad na dalekovode i trafostanicu koja napaja elektranu. 

09:45h

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je velika ruska kolona sjeverozapadno od Kijeva postigla mali napredak u više od sedam dana i da trpi gubitke, kao i da je intenzitet ruskih vazdužnih aktivnosti manji, prenosi Hina.

Kako se broj ruskih vojnih žrtava povećava, predsjednik Putin će biti primoran da povuče snage iz svih rodova ruskih oružanih snaga i drugih izvora kako bi nadoknadio gubitke, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

09:45h

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je danas Sjedinjene Američke Države (SAD) da finansiraju program za razvoj biološkog oružja u Ukrajini.

09:36h

Svijet nakon ruske invazije na Ukrajinu više nije isti, kazala je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u Sarajevu.

Berbok je rekla da će Njemačka biti prisutnija u BiH i na Zapadnom Balkanu, prenosi Rojters. Pozvala je i na intenzivniji rad po pitanju članstva BiH u EU, navodi agencija.

09:26h

U Antaliji je počeo sastanak šefova diplomatija Ukrajine i Rusije, Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je fotografije sa sastanka na Fejsbuku.

09:19h

Četiri osobe su poginule u granatiranju stambene zgrade u blizini grada Harkova tokom noći, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije, javio je jutros BBC.

Među poginulima je, kako se vjeruje, dvoje djece.

Napad je bio u selu Slobožanske, na jugoistoku Ukrajine.

Ruske snage su pogodile istovremeno i tržni centar u centru Harkova, navodi BBC i dodaje da izvještaja o žrtvama nema.

08:59h

Ukrajina danas otvara sedam humanitarnih koridora za civile koji žele napustiti gradove pod opsadom ruskih snaga, uključujući i južnu luku Marijupolj, kazala je zamjenica premijera Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

Građani su već počeli da napuštaju grad Sumi na sjeveroistoku zemlje, gdje je proglašen prekid vatre, rekao je regionalni guverner.

08:45h

Čavušoglu se sastao sa Kulebom, kao i sa Lavrovom, u susret trilateralnom sastanku u Antaliji.

08:42h

Najmanje 35.000 civila evakuisano je u srijedu iz nekoliko opkoljenih ukrajinskih gradova, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski.

On je u video poruci objavljenoj sinoć rekao da su stanovnici gradova Sumi, Energodara i oblasti u blizini glavnog grada Kijeva evakuisani kroz tri humanitarna koridora.

Zelenski je dodao da se nada da će se evakuacija nastaviti danas, otvaranjem još tri humanitarna koridora iz gradova Marijupolja, Volnovahe (jugoistok) i Izjuma (istok).

Prethodnog dana je iz grada Sumija evakuisano više od 5.000 ljudi.

Ruska i ukrajinska strana su se dogovorile da će poštovati prekid vatre oko humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

08:41h

Američke vlasti defitivno odbijaju ponudu Poljske o isporuci Ukrajini aviona MIG-29, saopštio je sinoć Pentagon.

Povezani članci

10. Mart 2022.

Pentagon odbio transfer borbenih aviona u Ukrajinu

08:35h

Poljska granična policija navela je da je 1,43 miliona osoba izbjeglo u tu državu iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara, prenosi Rojters.

08:25h

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu dočekao je u Antaliji ukrajinskog kolegu Dmitra Kulebu, koji će se danas u tom gradu sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

U pitanju je susret na najvišem nivou između dviju strana od početka rata. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se nada da će "sastanak ministara otvoriti put trajnom prekidu vatre".

08:18h

Rusija više neće učestvovati u radu Savjeta Evrope, javlja TASS, citirajući rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da NATO i zemlje Evropske unije potkopavaju evropsko tijelo koje je osmišljeno da podržava ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, prenosi Rojters.

08:17h

Ukrajinski branioci drže odbrambene pozicije, a ruske snage su usporile tempo ofanzive, navedeno je u izvještaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Ističu da su glavni napori usmjereni na sprječavanje napredovanja ruske vojske u pravcu jugoistoka.

"Nastavlja se svestrana odbrana grada Marijupolja. Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju da pokrivaju državnu granicu sa Bjelorusijom", navedeno je u izvještaju na Fejsbuku.

Navode i da preduzimaju mjere za odvraćanje neprijatelja od napredovanja u pravcu Kijeva.