Euro 2024: Nije senzacija, jeste iznenađenje: Turska eliminisala Austriju, protiv Holandije za polufinale

Kompletirana osmina finala Evropskog prvenstva

77051 pregleda7 komentar(a)
Foto: Reuters
02.07.2024. 23:22h
15:25h

Navijači Holandije su počeli da se okupljaju uočui utakmice protiv Rumunije.

foto: Reuters
14:11h

Portugal je sinoć uz dosta muke i tek nakon penala savladao Sloveniju i plasirao se u četvrtfinale. Šampioni iz 2016. godine su u produžecima mogli do pogotka, ali je Kristijano Ronaldo promašio penal, nakon čega je zaplakao.

“Prije svega, mislim da je Ronaldo konstantni primjer za sve nas. On je jedini igrač koji je učestvovao na šest evropskih šampionata, a želja, vjera i osjećaj odgovornosti su mu kao u mladića. Nevjerovatno je da sa toliko emocija sve proživljava čovjek koji je sve već iskusio i osvojio”, rekao je selektor Portugala Roberto Martines i dodao:

“Nije nužno da mu bude toliko stalo, ali zato sam mu zahvalan na svemu što radi i na tome što se brine o ekipi. Treba odati priznanje i golmanu za odbranu. U penal-seriji, znao sam da Kristijano treba da bude prvi i da nas povede ka pobjedi. Svi smo veoma ponosni na svog kapitena”.

Nastavio je Martines da hvali Ronalda.

“U svlačionici su svi oduševljeni onime što radi, održao nam je lekciju. Treba svaki dan živjeti kao da je posljednji, postavljati sebi visoke standarde i nikada ne odustajati. To kako je Ronaldo reagovao poslije promašaja je primjer ponosa u portugalskom fudbalu”, zaključuje Martines.

13:12h

Najava utakmice Austrije i Turske.

11:57h

Selektor Slovenije, Matjaž Kek je bio razočaran nakon poraza od Portugala.

„Kada izgubite poslije izvođenja jedanaesteraca protiv ekipe kao što je Portugal, tada je uvijek prisutna tuga. Porazi se ne slave. Prava utakmica, ali završetak je nesrećan. Ali, kao što nam se poslije Srbije vratilo protiv Engleske, vratiće se ponovo. Zaista sam ponosan što vodim momke koji imaju karakter. Imam tim koji zna šta želi, velika je satisfakcija što se fudbal vratio u Sloveniju“, poručio je Matjaž Kek.

11:26h

Slovenački košarkaški reprezentativac, Luka Dončić, poslao je poruku podrške fudbalerima nakon eliminacije na Evropskom prvenstvu.

Slovenija je sinoć nakon penala eliminisana od Portugala u osmini finala kontinentalnog takmičenja.

"Glavu gore momci. Svaka čast", napisao je Dončić.

Izmjena: 11:57h
11:08h

Golman Portugala, Diogo Kosta, obilježio je sinoćnju utakmicu protiv Slovenije - prvo je u drugom produžetku odbranio zicer Šešku, a onda je u penal seriji tri puta zautavio igrače Slovenije.

Portugal je u penal seriji slavio 3:0 i plasirao se u četvrtfinale, gdje će igrati sa Francuskom.

"Koncentrisan sam da iskoristimo najbolje šanse, želio sam da pomognem ekipi, to je najvažnije. Ovo je vjerovatno najbolja utakmica u mom životu", naveo je Kosta.

foto: Reuters
11:06h

Kapiten fudbalske reprezentacije Portugala, Kristijano Ronaldo rekao je da je njegova ekipa zasluženo pobijedila Sloveniju i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, ali da on nije bio najbolji kada je ekipi bilo najpotrebnije.

Portugal je sinoć poslije jedanaesteraca pobijedio Sloveniju 3:0, nakon što je poslije regularnog dijela i produžetaka bilo 0:0. Ronaldo je u 115. minutu promašio jedanaesterac, poslije čega se rasplakao i morali su da ga tješe saigrači.

Navijači su na stadionu u Frankfurtu poslije toga skandirali: "Živeo Ronaldo (Viva Ronaldo).

On je ipak postigao prvi gol u penal seriji i pomogao ekipi da se plasira u četvrtfinale.

foto: Reuters

"Čak i najjači imaju loše dane. Bio sam loš kada sam ekipi bio najpotrebniji. Tuga na početku, a radost na kraju. To je fudbal. Trenuci, neobjašnjivi trenuci. Tužan sam i srećan u isto vrijeme", rekao je Ronaldo, prenio je BBC.

Portugal će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

"Najvažnija stvar je da uživamo. Ekipa je obavila izuzetan posao. Borili smo se do kraja i mislim da smo zaslužili, pošto smo igrali sa više autoriteta", naveo je Ronaldo.

On još nije postigao gol na Evropskom prvenstvu, a tokom utakmice bio je u centru pažnje jer je kod svake šanse pokazivao emocije i frustracije zbog promašaja.

Ronaldo je tokom turnira u Njemačkoj do sada imao 20 šuteva na gol, najviše od svih igrača. Bivši fudbaler Real Madrida, Mančester junajteda i Juvenutsa rekao je da mu je ovo posljednje Evropsko prvenstvo u karijeri.

11:03h
11:03h

Posljednji četvrtfinalni par Evropskog prvenstva u fudbalu biće poznat večeras.

U 18 sati u Minhenu sastaće se Rumunija i Holandija, dok će tri sata kasnije u Lajpcigu početi duel Austrije i Turske.

Bolji iz tih duela biće rivali u četvrtfinalu.

U ostalim četvrtfinalnim duelima sastaće se Njemačka - Španija, Engleska - Švajcarska i Francuska - Portugal.