FBI: Atentat na Trampa na mitingu; Pogođen je u uho, ubijene dvije osobe, među njima i napadač

Tramp je rekao da je "pogođen metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha". "U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno", rekao je predsjednik SAD Džo Bajden

250126 pregleda114 komentar(a)
Foto: Reuters
14.07.2024. 21:57h
11:26h

Ko je osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa?

FBI je identifikovao 20-ogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao osumnjičenog za pokušaj ubistva Donalda Trampa.

Državni birački spisak pokazuje da je Kruks registrovani republikanac, prenosi Rojters.

Kad je Kruks imao 17 godina donirao je 15 dolara ActBlue organizaciji koja prikuplja novac sa za lijeve i političare koji pripadaju demokratama, prenio je Rojters citirajući podnesak Savezne izborne komisije za 2021.

Kruks je maturirao 2022. u srednjoj školi Betel Park i dobio je nagradu u vrijednosti od 500 dolara od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, navodi Pitsburg Tribjun Rivju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi za koje bi Kruks bio dovoljno star da glasa za predsjednika. On je živio na oko sat vremena udaljenosti od mjesta gdje se pucalo u Batleru.

Kruksov otac Metju Kruks (53) rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i da će sačekati dok ne razgovara s organima reda i mira prije nego što bude govorio o svom sinu.

Bezbjednosni zvaničnici kazali su da Kruks nije nosio identifikaciju na mjestu pucnjave i da je morao da bude identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo da ispitamo njegov DNK i dobijemo biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rodžek, specijalni agent FBI-ja, tokom brifinga za novinare.

11:10h

Nadzorni odbor u Predstavničkom domu američkog Kongresa predvođenog republikancima pozvao je direktorku američke Tajne službe Kimberli Čitl da svjedoči na saslušanju zakazanom za 22. jul, prenosi Gardijan.

"Amerikanci traže odgovore o pokušaju atentata na predsjednika Trampa", navela je komisija u saopštenju na društvenoj mreži X, uz napomenu da je pojavljivanje Čitl dobrovoljno.

Tajna služba je pristala da brifinguje nadzorni odbor Predstavničkog doma o napadu, rekao je portparol za The Hill.

Atentat na Trampa je prvi na američkog predsjednika ili kandidata neke od glavnih stranaka od pokušaja ubistva bivšeg republikanskog predsjednika Ronalda Regana 1981.

To je odmah pokrenulo pitanja o bezbjednosnim propustima Tajne službe, koja bivšim predsjednicima, uključujući Trampa, pruža doživotnu zaštitu.

Izmjena: 11:29h
10:54h

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u osvrtu na atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa pozvala danas SAD da naprave "inventar" svojih "politika podsticaja mržnje protiv političkih protivnika, zemalja i naroda", iskoristivši taj napad da osudi američku podršku Kijevu.

Zaharova je obraćajući se "onima koji u SAD glasaju za isporuku oružja (Volodimiru) Zelenskom" osudila američku podršku Ukrajini, koju optužuje "da podstiče atentate na ruskog predsjednika".

"Možda je bolje upotrijebiti taj novac za finansiranje američke policije i drugih službi koje mogu da osiguraju red i zakon u SAD", napisala je Zaharova na Telegramu.

Televizija RT naklonjena Kremlju ocijenila je da "kada se iscrpe druga sredstva da se oslobodi predsjednik koji smeta, u igru uđe dobri stari Li Harvi Osvald", aludirajući na ubistvo američkog predsjednika Džona Kenedija 1963. godine.

Za to ubistvo su postojale brojne teorije o navodnim naredbodavcima, a neki su čak tvrdili da se oni nalaze unutar američkog državnog aparata.

Komisija za ubistvo Kenedija je ipak zaključila 1964. da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom savezu, djelovao samostalno.

Kako piše Frans pres moguća pobjeda Donalda Trampa, vjerovatnog predsjedničkog kandidata Republikanaca, na predsjedničkim izborima u novembru donosi veliku neizvjesnost o trajanju snažne američke podrške Ukrajini u njenom pružanju otpora ruskoj ofanzivi započetoj 2022. godine.

Tramp je nagovjestio da bi vrlo brzo prekinuo sukob kada bi se vratio na čelo SAD, što bi moglo da znači da se Kijev nađe u situaciji da je primoran da pregovara sa Moskvom iz nepovoljnog položaja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da "vrlo ozbiljno" razmatra Trampovu želju da okonča rat u Ukrajini.

(BETA)

Izmjena: 11:30h
10:01h

U prvim komentarima štampe na njemačkom nakon atentata na Donalda Trampa navodi se da su republikanskom kandidatu sada drastično skočile šanse za pobjedu. Pucnji će dalje okrenuti spiralu mržnje u SAD.

"U pitanju je slika koja će od sada dominirati predsjedničkom kampanjom. I možda je odlučiti", piše u komentaru njemački nedjeljnik Cajt pod naslovom: "Noćna mora".

Slika na koju se misli je prizor Donalda Trampa, krvavog lica, kako diže pesnicu u vazduh i zove na borbu.

"Atentat na Donalda Trampa dalje podbunjuje ionako uzavrelu zemlju. Već sada prvi republikanci žestoko optužuju demokrate", navodi list samo nekoliko sati nakon pucanja u Pensilvaniji kada je Tramp ranjen u uho, a napadač ubijen.

Medijska mreža RND u prvom komentaru takođe piše da će ta slika Trampa ostati kao ikonični momenat i biti upotrebljena u kampanji.

"U normalnim vremenima bi za jedan narod ovo možda bio povod da promisli, da ostavi političke sporove po strani i ujedini se. Ali u zatrovanoj klimi polarizovanog američkog društva djeluje da će se ludačka spirala mržnje samo dalje okretati“, navodi se u komentaru.

Citiraju se brojni republikanski političari koji su već direktno optužili Džoa Bajdena i demokrate za atentat.

"Trenutno su demokrate, kako je bilo uobičajeno u vrijeme nacionalnih tragedija, obustavile predizborni marketing. U stvari su htjeli da, nakon nekoliko sedmica bavljenja samim sobom, svom silom ukažu na opasnost za demokratiju koja dolazi od Trampa i da jače napadnu tog diktatora u pokušaju", podsjeća se.

I bečki list Prese donosi sličan komentar pod naslovom: "Donald Tramp u ulozi mučenika – teško da može biti spriječena njegova pobeda".

Opisuje se ista scena koja "sugeriše nepobjedivost Donalda Trampa i to da je u stanju da savlada sve prepreke i preživi atentate".

"Dinamika se još jednom naglo mijenja u korist republikanskog kandidata neposredno prije partijske konvencije u Milvokiju naredne sedmice gdje će se bivši predsjednik u velikom stilu predstaviti kao mučenik i pobjednik. Slika će biti – ovdje je vitalni izazivač, tamo labilni izlapjeli predsjednik“, navodi list.

izvor: Deutsche Welle

09:55h

Slovački premijer Robert Fico,  koji je ranjen u atentatu na njega u maju, uporedio je taj događaj sa napadom na Donalda Trampa.

"Scenario kao provučen kroz fotokopir aparat", napisao je na društvenoj mreži Facebook.

"Politički protivnici Donalda Trampa pokušavaju da ga ugase i kada ne uspiju, toliko nerviraju javnost da neki jadnik uzme pištolj. A sada ćemo biti svjedoci govora o potrebi pomirenja, smirenja i praštanja", dodao je Fico, prenosi slovački Štandard.

Izmjena: 11:30h
09:45h

Holandski desničarski populista Gert Vilders kazao je da je napad na Trampa rezultat ljevičarske retorike.

"Retorika mržnje mnogih ljevičarskih političara i medija, koji desničarske političare etiketiraju kao rasiste i naciste, nije bez posljedica. Igraju se s vatrom", napisao je Vilders na društvenoj mreži X.

Njemački kancelar Olaf Šolc opisao je napad na Trampa kao "dostojan prezira", dok je kineski predsjednik Si Đinping izrazio saučešće bivšem američkom predsjedniku.

09:32h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je šokiran pokušajem ubistva Trampa.

On mu je poželio brz oporavak i rekao da je u mislima sa onima koji su pogođeni napadom, koji je osudio.

"Nema mjesta za političko nasilje u našim demokratijama. NATO saveznice stoje zajedno u odbrani naše slobode i vrijednosti", napisao je Stoltenberg na Iksu.

09:25h

Tokom američke istorije, bilo je više primjera napada na američke predsjednike ili predsjedničke kandidate.

09:11h

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je napad na Trampa i poželio mu brz oporavak.

"Političko nasilje je neprihvatljivo i najveća je opasnost za demokratiju", napisao je on na Iksu.

Izmjena: 09:25h
09:11h

Ulice u Betel Parku, u gradu Pitsburg, koje vode ka domu Tomasa Metjua Kruksa, 20-ogodišnjeg mladića koji je osumnjičen za pokušaj ubistva Donalda Trampa, zatvorene su dok policija, FBI i Tajna služba pretražuju njegovu porodičnu kuću, prenosi Gardijan.

Još nije jasno koji je bio motiv napada. Kruks je bio registrovan kao republikanac, ali nema krivični dosije. Betel Park, gdje je živio, je elitno prigradsko naselje sa tržnim centrima, hemijskim čistionama i prodavnicama organske hrane.

09:09h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič i potpresjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić osudili su atentat na Trampa.

"Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsjednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe", napisao je Vučić na mreži Iks.

On je uputio Trampu želje za "brz i uspješan oporavak" i izrazio uvjerenje da će Tramp iz "ove borbe izaći još jači".

Dačić je osudio pokušaj ubistva Trampa i poželio mu brz oporavak.

"Atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa najveći je, žalostan i tragičan dokaz kakve su posljedice kampanje mržnje, prijetnji i dehumanizacije jednog čovjeka. Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo i njegovo opravdanje, piše u saopštenju.

Dačić je još rekao da se vidjelo da takve stvari postaju "veoma ozbiljan bezbjednosni rizik" i dodao da se nešto slično sprovodi u Srbiji kroz napade na Vučića i njegovu porodicu.

"Zato je obaveza cijelog društva da se tome suprotstavimo. Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Donalda Trampa i želim mu brz i uspješan oporavak", izjavio je Dačić.

(BETA)

Izmjena: 11:31h
08:43h

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da je vazdušni prostor iznad Betel Parka u Pensilvaniji zatvoren iz posebnih bezbjednosnih razloga, prenosi Rojters. Osumnjičeni napadač je bio iz Betel Parka.

"Pucnjava na Trampovom mitingu predstavlja tragediju za naše demokratije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda", izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je kazao da su njegove misli uz bivšeg američkog predsjednika i poželio mu brz oporavak.

Izmjena: 09:09h
08:23h

Nije bilo dodatnog zahtjeva za osiguranjem koji je odbijen timu bivšeg predsjednika Donalda Trampa za njegov skup u Batleru u Pensilvaniji, rekao je Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za kancelariju u Pitsburgu.

"Nije bilo dodatnog zahtjeva za osiguranjem koji je FBI ikada odbio", rekao je na konferenciji za novinare u Batleru.

foto: Reuters

Rojek je rekao da je FBI pratio događaj i preuzeo primarnu nadležnost nad istragom kada se pucnjava dogodila.

Izmjena: 08:25h
08:19h

Američka Tajna služba istražuje kako je napadač naoružan automatskom puškom mogao da se toliko približi da bude u mogućnosti da puca i rani bivšeg predsjednika Donalda Trampa na njegovom mitingu, prenosi Asošiejted pres. Iz Tajne službe su AP-u saopštili da je napadač ispalio više hitaca sa visoke pozicije van mjesta gdje se održao miting.

AP je analizirao više od desetak video snimaka i fotografija sa mitinga, kao i satelitske snimke, a analiza je pokazala da je napadač bio u mogućnosti da dođe nevjerovatno blizu bine. Krov na kojem njegovo tijelo leži nalazi se svega 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio.

Kako prenosi Rojters, republikanski poslanici kazali su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako je snajperista uspio da izbjegne agente Tajne službe i popne se na krov zgrade u blizini Trampovog mitinga i ispalio više hitaca prije nego što je ubijen.

Predstavnik Republikanaca Majka Džonson je na društvenim mrežama napisao da će Predstavnički dom tražiti da se direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi odgovarajući zvaničnici što prije pojave na saslušanju pred odborima.

08:14h

Atentat na Trampa opomena je da ekstremističke metode iz prošlosti ponovo postaju naša realnost, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

08:09h

Rojters prenosi da je osumnjičeni napadač Tomas Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji i da podaci iz spiska birača pokazuju da je bio registrovani Republikanac.

Izmjena: 09:59h
08:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružio se svjetskim liderima koji su osudili pucnjavu poslije koje je bišvi američki predsjednik Donald Tramp ranjen na mitingu u Pensilvaniji, prenosi Rojters.

"Zaprepašćen sam saznanjem da je došlo do pucnjave na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Nema opravdanja za ovakvo nasilje niti mjesta bilo gdje u svijetu. Nasilje nikad ne smije prevladati", napisao je na društvenoj mreži X.

On je dodao da mu je laknulo što je Tramp, koji je često kritikovao američku vojnu pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom, na bezbjednom i poželio mu brz oporavak, te poručio da će Amerika "izaći jača iz ovoga".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, japanski premijer Fumio Kišida i britanski premijer Kir Starmer su takođe osudili napad.

08:05h

Mnogobrojni svjetski lideri osudili su pucnjavu na predizbornom skupu Trampa, izrazivši šok zbog incidenta, osudili političko nasilje i poželjeli Trampu brz oporavak.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša osudio je pucnjavu i nazvao je "činom političkog nasilja".

"Moramo se čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koje dovodi u pitanje demokratiju", kazao je japanski premijer Fumio Kišida.

Britanski premijer Ser Kir Starmer rekao je da je "zgrožen šokantnim prizorima" na skupu.

"Političkom nasilju u bilo kojem obliku nema mjesta u našim društvima i moje su misli sa svim žrtvama ovog napada", rekao je

Osudi se pridružio i australijski premijer Entoni Albaneze, rekavši da je pucnjava "zabrinjavajuća i konfrontirajuća", dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da ga je to "zgrozilo". Trudo je dodao da "političko nasilje nikada nije prihvatljivo."

Amerikanci strahuju od porasta političkog nasilja, pokazala je nedavna anketa Rojtersa/Ipsosa, pri čemu su dva od tri ispitanika u anketi sprovedenoj u maju rekla da strahuju da bi nasilje moglo uslijediti nakon izbora u novembru, na kojima će se republikanac Tramp suočiti s trenutnim predsjednikom Bajdenom, demokratom koji je takođe osudio pucnjavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala. Mađarski premijer Viktor Orban, koji se ove sedmice susreo s Trampom tokom posjete SAD na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve s bivšim predsjednikom "u ovim mračnim satima".

Brazilski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva nazvao je pucnjavu neprihvatljivom, a takođe je pozvao druge da je osude.

"Napad na bivšeg predsjednika Donalda Trampa mora biti snažno odbačen od strane svih branilaca demokratije i dijaloga u politici. Ono što smo vidjeli danas je neprihvatljivo", rekao je brazilski lider.

Indijski premijer Narendra Modi nazvao je Trampa prijateljem i poželio mu brz oporavak, dodavši da snažno osuđuje incident i da nasilju nema mjesta u politici i demokratiji.

(Hina)

08:03h

Donald Tramp sletio je u Nju Džersi nekoliko sati nakon što je ranjen u pucnjavi na mitingu u Pensilvaniji.

On je viđen kako hoda niz stepenice aviona nakon slijetanja u Njuark oko šest sati nakon pucnjave na skupu.

08:01h

Demokratski prethodnik Trampa na funkciji predsjednika SAD Barak Obama pridružio se onima koji su osudili nasilje.

"U našoj demokratiji apsolutno nema mjesta političkom nasilju. Iako još ne znamo tačno šta se dogodilo, svima nam treba laknulo što bivši predsjednik Tramp nije ozbiljno povrijeđen i iskoristimo ovaj trenutak da se ponovo posvetimo uljudnosti i poštovanju u našoj politici. Mišel i ja mu želimo brz oporavak", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

(BETA)