STAV

Njemačka kao Kina

Da je sada u Nemačkoj nekadašnja marka osnovna valuta, i da druge zemlje članice takođe imaju svoju valutu, onda bi prilagođavanje bilo nepovoljno po nemačku ekonomiju, a povoljno po druge države u evrozoni
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2015. 08:06h

Nemačka je danas zemlja sa preko 80,82 miliona stanovnika, BDP-om od 3.635 milijardi, stopom nezaposlenosti od 4,8%, prosečnom platom od 3.449 evra, i sa 23.500 miliona evra spoljnotrgovinskog suficita.

Sa trenutnom cenom evra u odnosu na dolar i ostale valute, Nemačka postaje moderna Kina. Ima uslove za to, iz sledećih razloga:

Među prvima je izvršila fiskalnu konsolidaciju još 2002. godine, uz koju je primetno sistemsko gušenje unutrašnje potrošnje i uvoza. Pored toga, nemački proizvodi su decenijama brend u svetu. Sa trenutnom cenom evra koji se dodatno štampa i upumpava u krvotok evrozone, koji postaje sve više visoko potcenjen u odnosu na nemačke ekonomske performanse i sa monetarnim kvantitativnim popuštanjem širom sveta, čak i u Kini, dolazi do strahovitog akumuliranja spoljnotrgovinskih viškova, koji su donekle zbog sankcija EU prema Rusiji i ublaženi.

Pitanje je koliko će te sankcije trajati, ali nakon istih, očekujem da u narednom periodu, kako bi pomogla svojim susedima i opstanku EU, od koje ima najviše koristi, Nemačka krene u svoju infrastrukturnu obnovu, podstakne unutrašnju potrošnju i, najverovatnije, krene u ogromno ulaganje u obnovljive izvore energije i tako smanji oštricu akumuliranja trgovinskih viškova. Jer, da je sada u Nemačkoj nekadašnja marka osnovna valuta, i da druge zemlje članice takođe imaju svoju valutu, onda bi prilagođavanje bilo nepovoljno po nemačku ekonomiju, a povoljno po druge države u evrozoni. Ovako je obrnuto.

Autor je struk. ekon.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")