Najbolji evropski filmovi za mlade

Mladi članovi žirija iz Podgorice i Nikšića, sa vršnjacima iz 55 evropskih gradova, glasaće 5. maja za jedan od tri nominovana filma
935 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma “Fight Girl”, Foto: Europeanfilmacademy.org
Scena iz filma “Fight Girl”, Foto: Europeanfilmacademy.org
Ažurirano: 26.04.2019. 09:04h

Mladi članovi žirija iz Podgorice i Nikšića, sa vršnjacima iz 55 evropskih gradova, glasaće za jedan od tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija, 5. maja 2019. godine.

Nakon što tinejdžeri u dobi od 12 do 14 godina odluče između filmova „Kik-bokserka“ (Fight Girl), „Los Bando“ (Los Bando) i „Stari momci“(Old Boys), ostvarenja će biti dostupna javnosti u VOD-u, tj. videu na zahtjev.

Nagrada mlade filmske publike Evropske filmske akademije (EFA Young audience award) biće dodijeljena istovremeno u 34 države širom Evrope.

Ono što ovu nagradu EFA-e čini posebnom jeste to što je mladima data rijetka prilika da otkriju evropske filmove visokog kvaliteta u bioskopu, a zatim mogućnost interakcije djece nakon gledanja filmova sa svojim vršnjacima iz 34 zemlje.

Mladi predstavnici žirija nakon diskusije putem video zapisa šalju rezultate državnih glasova u Erfurt (Njemačka), gdje se pobjednik proglašava na ceremoniji dodjele nagrade. Ovaj događaj se prenosi uživo na yaa.europeanfilmawards.eu, posebnom veb-sajtu koji nudi detaljnije informacije o nominovanim filmovima i gradovima učesnicima.

Odmah nakon događaja i uz podršku Kreativne Evrope - MEDIA programa Evropske unije, filmovi Nagrade mlade publike se postavljaju na razne internet platforme kako bi bili dostupni javnosti: EFA Productions, interna producentska kuća EFA-e, donosi ove filmove širom Evrope, sa titlovima na 30 evropskih jezika, postavljajući ih na video na zahtjev (T-VoD) platforme, kao što su Amazon, Google Play, iTunes, Microsoft i Pantaflix, na regionalnu balkansku platformu Cinesquare, kao i na lokalne platforme poput Filmina. Mladi iz Crne Gore koji će učestvovati u gledanju i glasanju, biće izabrani putem javnog poziva osnovnim školama u Crnoj Gori a ovogodišnji događaj održaće se u Podgorici (Cineplexx) i Nikšiću (Cinema 213).

Javni poziv je objavljen na sajtu organizatora: www.podgoricafilmfestival.me.

Nagradu mlade publike EFA već osmi put organizuje i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA Productions uz podršku Mitteldeutsche Medienförderunga (MDM) i Kreativne Evrope - MEDIA programa Evropske unije.

U Crnoj Gori događaj treći put organizuju Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Događaj su podržali: Ministarstvo kulture, Delegacija Evropske unije, Filmski centar i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Filmovi su prvi put ove godine nominovani procesom od dvije etape: međunarodna komisija koju čine članica EFA odbora i djeca - učesnici predhodnog NMP - Džesi (London/UK), Konstantin (Čemnic/Njemačka), Marija (Lisabon/Portugal),Frederik (Luksemburg) i Milica Rogošić iz Podgorice, učesnica prethodnih izdanja Young Audience Award Dana u Crnoj Gori, koja je izabrana od strane komisije kao istaknuta članica dječijeg žirija.

Igrani film “Los Bando”, road movie o ljubavi, avanturi, zanosu i rokenrolu, režirao je norveški reditelj Kristijan Lo, poznat po ostvarenjima za mlade. Ova art house komedija u ritmu rokenrola i reli vožnje na putevima sa norveškim pejzažima prati tinejđž bend koji kreće u trku sa vremenom, policijom i roditeljima za vratom, kada saznaju da su primljeni na nacionalno takmičenje.

U međuvremenu, poslije jedne audicije, primaju devetogodišnju Tildu da im bude basista, i to na violončelu! Lokalnog reli vozača upošljavaju kao prevoznika, a ono što ne znaju je da on nema vozačku dozvolu. Frontmen benda je zapravo pjevač koji baš i ne umije da pjeva.

U trci za najbolji evropski film za mlade je i ostvarenje britanskog reditelja Tobija Mekdonalda “Old Boys”. Glavni junak filma je štreber Amberson koji je na dnu školske društvene ljestvice od kako zna za sebe. Njegov život okreće se naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Amberson postaje ljubavni posrednk Agnes i Vinčestera, školske zvijezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, dok Amberson ima harizmu.

Za Nagradu mlade publike takmiči se i film “Fight Girl” reditelja Johana Timersa, priča o dvanaestogodišnjoj Bo koja se nakon razvoda roditelja sa majkom i bratom seli u predgrađe Amsterdama. Sa novom komšinicom Džoj počinje da trenira kik-boks, a ubrzo se ispostavlja da je Bo prirodni talenat, te počinje da se priprema za nacionalno prvenstvo. Razvod roditelja joj odvlači pažnju i prijeti da uništi takmičenje, tako da Bo mora da nauči da ostane suzdržana i da prihvati da ne može da drži sve pod kontorolom.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmjenu različitih gledišta, te poveća njihovu svijest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umjetnosti među najmlađima.

Bonus video: