Ne smijemo zaboraviti da nismo veći i moćniji od Prirode

Glumica Branka Femić-Šćekić kreativna je producentkinja predstave za djecu “Zelena gora” čija je premijera večeras u Kotoru

14922 pregleda 2 komentar(a)
Femić-Šćekić, Foto: Duško Miljanić
Femić-Šćekić, Foto: Duško Miljanić

Dječja predstava “Zelena gora” koja će premijeru imati večeras u Kotoru, nastala je kao projekat čiji je cilj podizanje ekološke svijesti i edukacije djece o načinu očuvanja životne sredine i klimatskim promjenama.

Kako u razgovoru za “Vijesti” pojašnjava glumica Branka Femić-Šćekić, koja se na ovom projektu potpisuje kao kreativni producent, predstava ima edukativan karakter, ali kroz zabavan, emotivni i kritički plan podučava djecu o tome šta su klimatske promjene, zaštita životne sredine, koji su načini kojima se može oporaviti ekološko stanje planete i koliko od svakoga od nas pojedinačno zavisi “zdravlje planete Zemlje, našeg jedinog zajedničkog doma”.

”Dramski okvir priče prati djevojčicu Goranu koja je od Prirode dobila zadatak da pomogne u njenom spašavanju. Gorana je pred izazovom i treba da se suprotstavi svijetu odraslih koji zaboravljaju na važnost očuvanja prirode i njenu vezu sa čovjekom”, nagovještava sagovornica “Vijesti” radnju predstave i dodaje da priča obuhvata odnos djece i odraslih prema planeti, konzumerizmu, materijalnim dobrima, ljubavi prema živom svijetu, te neminovnosti globalne međuzavisnosti i zajedničke budućnosti na Zemlji.

Na pitanje kako je nastala ideja za predstavu “Zelena gora”, Femić-Šćekić odgovara da je sve počelo iz ljubavi prema dramskoj igri i prirodi.

”... Ali i mašte kako spojiti te moje dvije ljubavi. Iz građanske odgovornosti i umjetničke potrebe da se u fokus stvaranja stavi jedna važna društvena tema. Iz roditeljske potrebe za podučavanjem i davanjem primjera. Iz načina na koji doživljavam prirodu i poštujem je kao najveću i najjaču silu. Put od ideje do finalizacije je bio dug i, srećom, na njemu sam imala sve više saputnika koji su učinili da sama ideja bude izbrušena i uobličena na najbolji mogući način u ovom trenutku. To me čini posebno ispunjenom”, obrazložila je ona.

Plakat za predstavu “Zelena gora”
Plakat za predstavu “Zelena gora”foto: Promo

”Ništa bolje ne spaja ljude kao dobra ideja. Ljude ideja ‘zapali’, a kreativnost iz njih izvlači ono nabolje - dječje. Posebno sam ponosna što je ova predstava uspjela da okupi ljude različitih profila, od doktora nauka, ekonomista, ljudi na rukovodećim pozicijama do kreativaca i umjetnika iz različitih oblasti. Ta raznolikost, a jedinstvo u stvaranju, treba da nas podsjeti da je to prirodni poredak - jedinstvo različitosti. Na neki način sve nas je spojio osjećaj odgovornosti spram Prirode koja nam je dala talente da stvaramo”, dodala je Femić-Šćekić.

Crnogorska glumica ističe i koliko je bitno da na ovakav način, kroz predstave djeci prenosimo svijest o ekologiji.

”Kroz predstave je bitno govoriti o svim temama. Samo tako pozorište može biti aktivno, angažovano, važno i potrebno. Isto tako važno je o ekologiji govoriti kroz različite načine, pa rezultati na polju očuvanja životne sredine mogu biti vidljivi”, pojašnjava Femić-Šćekić.

”Pozorište, ako je dobro, može da utiče podsvjesno na gledaoce, tu ne pravim razliku između djece i odraslih. Snaga emocije, tj. empatije koja može da se pokrene u toku predstave ostavlja jači utisak nego bilo koje predavanje o ekologiji”, dodaje ona.

”Naša namjera je bila da principe i teme iz oblasti ekologije ugradimo u jedan dramski okvir, u kom je, kao u svakoj bajci, pokretač borba između dobra i zla. U našoj priči zlo je utjelotvoreno u beskrupuloznoj želji pojedinca za ostvarivanjem profita, a dobro u čistoj želji djeteta, koje je baš zbog te čistote u doživljaju svijeta, najbliže prirodi. Dijete je sila prirode. Naravno između dobra i zla postoji nemoćni pojedinac koji pod teretom obaveza u današnjem svijetu, biva oslabljen u svojim čistim namjerama spram prirode”, pojašnjava ona.

”U tom trouglu dramskih sila, koje će svi prepoznati stvara se priča o važnosti čuvanja prirode, one koja je nas stvorila, ali koja može i da nas odbaci. Preispitujemo moć, tj. nemoć pojedinca u borbi za zdravu planetu. Šta će nam materijalno izobilje, ako su vazduh koji dišemo, voda koju pijemo i hrana koju konzumiramo zagađeni? Šta će nam materijalno izobilje ako nemamo zdravlje? Na kraju, čovjek, pojedinac, samo je dio prirodnog sistema. Ne smijemo da zaboravimo da nismo veći i moćniji od Prirode. Naša obaveza spram predaka i potomaka je da je poštujemo i čuvamo”, nastavlja crnogorska glumica i dodaje da je stvarati za djecu odgovoran i ozbiljan posao.

”Nikada se ne smije potcijeniti njihova moć percepcije, širina mašte i jednostavnost u razumijevanju svijeta. Djeci prilazimo kao pametnoj publici i ogromna je odgovornost da sadržaj koji im nudimo i kom ih izlažemo, ne samo u pozorištu, ne utiče na to da se njihova pamet i kritička misao tupe, nego naprotiv - oštre. Tako će misija umjetnosti imati smisla u kreiranju boljeg društva”, poručuje ona.

Ipak, ostaje pitanje koliko se zaista može uticati na djecu jednom predstavom, ali sagovornica “Vijesti” je sigurna da će oni najmlađi iz publike nakon pogledane predstave “Zelena gora” bar biti zainteresovani da na temu ekologije više saznaju od roditelja ili nastavnika.

”Mi koji stvaramo u pozorištu imamo potrebu da skrenemo pažnju na probleme i vjerujemo da će nakon odgledane predstave djeca međusobno, ali i s odraslima, moći da diskutuju, propituju, preispituju temu. Vjerujemo da će pod utiscima možda i promijeniti neke stavove i mišljenja”, ističe ona.

”Međutim, da bi se usvojili novi ili pravilni modeli ponašanja nije dovoljno da odgledaju predstavu. Potrebno je kontinuirano, posvećeno raditi da bi se stavovi i mišljenja preobratili u korisno ponašanje. Neophodno je, prije svega, da djeca imaju dobre modele u odraslima, zato je svaka predstava za djecu istovremeno i predstava za odrasle. Da se i oni zapitaju i zamisle nad time kako se ophode prema okolini, šta su im ostavili preci, a šta će oni ostaviti svojim potomcima”, poručuje crnogorska glumica.

Nakon kotorske premijere koja se organizuje povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, “Zelena gora” će se igrati i u drugim crnogorskim gradovima.

”U toku ljeta računamo da ćemo je igrati na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu koji ove godine obilježava jubilej - 30 godina postojanja. Kotorski festival je za sve nas koji stvaramo jako važan, a za djecu koja nas gledaju i koja odrastaju s njim još važniji. Na jesen će povodom Dana ekološke države biti izvedena u Podgorici i u gradu na sjeveru Crne Gore. Nakon tih septembarskih izvođenja, očekujemo da će predstava dugo trajati, te da ćemo je samim tim igrati u svim gradovima u Crnoj Gori i nadam se regionu”, poručuje ona.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond), JP Prirodnjački muzej Crne Gore, JP Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore (CETI), a projekat će realizovati Teatar Mladih u koprodukciji sa JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

Scenario za predstavu adaptirao je Teatar mladih po motivima teksta Mile Mašović-Nikolić, režiju potpisuje Branko Ilić, muziku Ivan Marović, kostimografiju Ana Krgović, scenografiju Ivanka Vana Prelević, dok je autor songova Dejan Đonović.

Glavne uloge u “Zelenoj gori” igraju Danica Rajković, Katarina Krek i Lazar Đurđević.

Bonus video: