FDA u Bijelom Polju: Izvedene predstave "Besmrt u Kopenhagenu" i "Mogu li Vam pomoći, 2"

Treće večeri FDA u 18 časova nastupaju amateri Dramskog studija "Entuzijasti" Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole iz Bara, sa komadom "Ordinacija", a u 20 časova Akordov omladinski teatar iz Nikšića izveće predstavu "Narcotic blues"

6082 pregleda 0 komentar(a)
"Besmrt u Kopenhagenu", Foto: Jadranka Ćetković
"Besmrt u Kopenhagenu", Foto: Jadranka Ćetković

Druge večeri 51. Festivala dramskih amatera (FDA) u Bijelom Polju, večeras u Centru za kulturu izvedena je predstava "Besmrt u Kopenhagenu" maturanta Gimnazije "Stojan Cerović" iz Nikšića, Vukića Antovića.

Mladi autor teksta je naglasio da je uz pomoć profesorice Velike Perutović ovaj tekst pretočen u pozorišnu predstavu.

"Poruka bi mogla biti jedna vrsta pokretača domino efekta u kojem želim da pozovem gledaoce, odnosno čitaoce, da krenu da razmišljaju o pitanjima koja zadiru u samo ljudsko postojanje", kazao je Antović.

Iste večeri izveden je komad "Mogu li Vam pomoći, 2" - priča o umjetnicima na marginama i pozorišna priča o pozorištu, Studentskog teatra iz Podgorice.

'Mogu li Vam pomoći, 2'
"Mogu li Vam pomoći, 2"foto: Jadranka Ćetković

"Preko ove priče mi saznajemo više o nama samima, o ljudima koji gledaju predstave, nego o samom pozorištu koje je uvijek slika stvarnosti, a ono što se dešava iza kulisa može da bude još jača i vjernija slika", kazao je reditelj ovog pozorišnog komada, Dragan Koprivica.

Koprivica je istakao da je riječ o novoj predstavi Studentskog teatra na temeljima već igrane predstave "Mogu li Vam pomoći", koja je izvođena tokom prošle godine, a sada je pripremljena uz brojne konceptualne, sižejne i rediteljske izmjene i scenske poruke, a promijenjen je gotov kompletan ansambl.

"Tako sada finale predstave ide u potpuno drugom smjeru i nastojao sam da ispravim sve greške koje sam imao u prvoj varijanti i gledaoci su večeras imali priliku, iako pod sličnim nazivom, da pogledaju jednu drugačiju predstavu od one prve, sa drugačijim porukama i energijom", rekao je Koprivica.

Sjutra, treće večeri FDA u 18 časova nastupaju amateri Dramskog studija "Entuzijasti" Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole iz Bara, sa komadom "Ordinacija", a u 20 časova Akordov omladinski teatar iz Nikšića izveće predstavu "Narcotic blues".

Bonus video: