Kotor ima šansu da bude velegrad

Diskusija na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru” otvorila je drugi dan 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

4357 pregleda 7 komentar(a)
Diskusija o budućnosti pozorišta za djecu u Kotoru, Foto: Krsto Vulović
Diskusija o budućnosti pozorišta za djecu u Kotoru, Foto: Krsto Vulović

Grad koji ima infrastrukturu, ali nema pozorište - ne može se zvati velegradom, kazao je čuveni pjesnik za djecu Ljubivoje Ršumović na jučerašnjem okruglom stolu koji je upriličen na 30. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu (KFPD).

Diskusija djelatnika iz pozorišne i umjetnosti uopšte i predstavnika institucija na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru” održana je u prostorijama nekadašnjeg zatvora, a sadašnjeg kreativnog huba u srcu Starog grada Kotora i otvorila drugi dan jedinstvenog festivala.

Pored Ljubivoja Ršumovića, koji je i jedan od začetnika ideje o Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i jedan od njegovih utemeljivača, svoje mišljenje o ovoj temi podijelili su i: direktor festivala i reditelj Petar Pejaković, zamjenica direktora i urednica programa 30. KFPD Marija Backović, crnogorski reditelj Goran Bulajić, dramski pisac, dramaturg i scenarista, upravnik Pozorišta “Boško Buha” u Beogradu Igor Bojović, direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, osnivač, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković, teatrolog Igor Tretinjak, crnogorski glumac Dejan Đonović, crnogorska pozorišna kritičarka Maja Mrđenović, dramska spisateljica i dramaturškinja Tijana Grumić, kao i Petar Kovačević iz Ministarstva kulture i digitalnih medija Crne Gore i Katica Brkanović iz Sekretarijata za kulturu Kotora.

Povod diskusije na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade” je najava predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića da će ove godine Kotor dobiti pozorište za djecu, odnosno da će tokom ili neposredno nakon 30. KFPD-a biti osnovana i Javna ustanova Pozorište za djecu Kotor.

Čuveni Ršum istakao je da Kotor sada može postati velegrad u pravom smislu te riječi, jer grad ne čini samo infrastruktura, već i duša i kultura.

”Kotor od danas ima šansu da bude velegrad, da se zadovolji potreba koja je duhovna, kulturna, kulturološka - ne samo među onima koji se bave pozorištem, već i onima koji bi dolazili na programe”, kazao je on.

Ljubivoje Ršumović
Ljubivoje Ršumovićfoto: Krsto Vulović

Pejaković je ocijenio veoma značajnim i važnim to što je nakon tri decenije posvećenog rada zasnovanog na entuzijazmu i ljubavi prema pozorištu, festival konačno dobio priliku da preraste u zvaničnu javnu ustanovu. On je istakao da Crna Gora nema instituciju čija je to jedina djelatnost i pozvao je na stvaranje uslova da festival živi tokom cijele godine kroz aktivnosti, ne samo kroz tradicionalnih 12 dana programa početkom jula.

Jedan od ciljeva okruglog stola bio je i da se definišu potencijalni pravci razvoja budućeg pozorišta i mapiraju modeli koji bi bili efikasni u rješavanju i prevazilaženju postojećih izazova. Zamjenica direktora KFPD-a Marija Backović je iznijela ideju da se unutar postojećeg elaborata doda predlog da pozorište bude menadžerskog tipa, uz zapošljavanje (za početak) malog broja ljudi koji bi njime rukovodili.

”Olakšavajuća okolnost je činjenica da je kreativni hub osposobljen, te da se može koristiti za rad i stvaranje sadržaja u dva pravca - ka crnogorskoj publici, ali i festivalima i internacionalnoj sceni”, rekla je Backović.

Ona je dodala i da se buduće predstave moraju kreirati na način da budu mobilne, kako bi se mogle izvoditi u svim prostorima širom Crne Gore i van nje.

Prisutni su se usaglasili da je jedan od osnovnih problema koji su prepoznati do sada činjenica da centri za kulturu, kojih u Crnoj Gori ima oko 30, nijesu funkcionalni i da u velikoj mjeri zavise od partijskih politika na lokalnom nivou što je neophodno promijeniti.

”Neophodno je pronaći sistem kako da se festival finansira, a da se ostane nezavisan, da se izbjegne političko uplitanje. Potrebno je stvoriti sistem koji nije toksičan, gdje kvalitetne stvari ne nastaju kao incident”, istakla je Mrđenović.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić ranije je istakao da je spriječena svaka vrsta politizacije ili zloupotrebe Kotorskog festivala pozorišta za djecu što treba da bude za primjer na različitim nivoima.

Pored toga, predstavnik Ministarstva kulture i digitalnih medija Petar Kovačević kao jedan od ciljeva je prepoznao i proces da se “iz društva preraspodjele preraste u društvo stvaranja” i dodao da se sistem može unaprijediti i svaki cilj postići isključivo znanjem i kreativnošću.

Jedan od zaključaka diskusije je istovremeno i najava da će budući period biti fokusiran na okupljanje stručnog tima koji će svojim angažmanom pomoći definisanju i uspostavljanju svih oblasti koje će proces stvaranja pozorišta za djecu u Kotoru učiniti što efikasnijim i bržim.

Diskusiju je zaključio pjesnik Ljubivoje Ršumović stihovima Miroslava Mike Antića:

”Srce se nema da se ima, srce se ima da ga daš svima”, kazao je i istakao da kada postoji ljubav prema pozorištu, ali i istinska volja i posvećenost, sve je moguće ostvariti. To je poručio veliki Ršum koji je juče u Kotoru proslavio 30. jubilarno izdanje festivala, ali i svoj rođendan. On je kazao i da očekuje da će buduće pozorište za djecu u Kotoru u bliskoj budućnosti imati i status nacionalnog.

Bonus video: