Skulpture Dejvida Begbija u Tivtu

Otvaranju izložbe "Arhetipovi" prisustvovaće sam vajar, koji važi za jednog od najuticajnijih britanskih

2082 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Svečano otvaranje samostalne izložbe “Arhetipovi” autora Dejvida Begbija biće organizovano večeras u 20 časova u galeriji “Cris Contini Contemporary” u nautičko-turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu, uz prisustvo autora.

Nakon izložbi autora Gioni David Parra i Marka Lodole, savremena galerija “Cris Contini” donosi novu postavku skulptura od žičane mreže autora Dejvida Begbija.

Koristeći čelik ili bronzu, ovaj škotski vajar prikazuje figure moćnih muškaraca i žena, koje karakteriše tjelesnost, ali u isto vrijeme eteričnost i neuhvatljivost. To su figure koje prenose karakteristike fizičkih, emocionalnih, senzualnih kvaliteta u kojima je veza između suprotnosti veoma jaka: muškog i ženskog, pozitivnog i negativnog, materije i antimaterije, svjetlosti i tame.

Begbi svoj umjetnički put usmjerava na potragu za samim sobom, u svojim radovima stvara fizičke i mentalne prostore unutar haosa svakodnevice koji pozivaju na tiho i apstraktno razmišljanje. Na izložbi u Galeriji Porto Montenegro radovi talentovanog vajara biće raspoređeni u bliskom kontaktu, u nijemom dijalogu, a korišćenjem strateškog osvjetljenja stvaraju se optičke kompozicije linija i oblika, prisvajajući prostor koji zauzimaju.

Pored skulptura, biće predstavljeni i radovi rađeni akrilom na papiru, u kojima se ljudska figura pojavljuje u stalnom trenutku u noti unutrašnjeg spokoja.

Begbi je jedan od najuticajnijih modernih britanskih vajara. Njegovi radovi su izloženi u muzejima poput Nacionalne galerije moderne umjetnosti u Rimu; Nacionalna galerija Canberra u Australiji; Muzej Beelden aan Zee u Holandiji; Nacionalna galerija Kanade; Nacionalni istorijski muzej u Londonu. Brojne javne i privatne komisije, uključujući Prirodnjački muzej u Londonu; Kupola vjere Milenijumske kupole, Greenvich; Buddha Bar u Londonu; Citibank, London; The Hyatt Carlton of London; hotel Connaught u Londonu; Hotel Lowry u Mančesteru; Hanover Grange, Montego Bay, Jamajka.

Bonus video: