Multikulturalnost obilježila Anderva sajam u Nikšiću

Drugo izdanje književne manifestacije okončano promocijama i razgovorima s autorima i književnim teoretičarima

1338 pregleda 0 komentar(a)
Ruždija Sejdović na Anderva sajmu knjiga, Foto: Narodna biblioteka Njegoš
Ruždija Sejdović na Anderva sajmu knjiga, Foto: Narodna biblioteka Njegoš

Promocijama romana “Dva talasa”, Dragane Kršenković-Brković, “Sampas”, Ilije Đurovića i “Priče o piscima”, Mihajla Pantića, kao i razgovorom sa Ruždijom Sejdović, završen je drugi Jesenji sajam knjiga “Anderva book” koji je u Nikšiću, od 23. do 27. septembra, organizovala JU Narodna biblioteka “Njegoš”.

Moto internacionalnog sajma “Lego ego sum” (Čitam, dakle jesam) i ideja o promociji multikulturalnosti su do kraja ispoštovani tako da su posjetioci imali priliku da razgovaraju sa žanrovski različitim piscima, ali i da kućne biblioteke obogate zanimljivim izdanjima.

Ilija Đurović bio je jedan od gostiju
Ilija Đurović bio je jedan od gostijufoto: Narodna biblioteka Njegoš

”Drugi internacionalni Jesenji sajam knjiga ‘Anderva book’ je potvrdio da smo započeli jednu kvalitetnu priču. Prošle godine sajam je bio uspješan, ove, čini mi se, još uspješniji. Akcenat smo stavili na međukulturalnu saradnju jer je vrlo važno danas govoriti o tome i na djelu pokazivati. Čitati pisce iz drugih kultura je vrlo važno da bi upoznavali te druge kulture. Kada još imamo mogućnost da ih vidimo i razgovoramo s njima, kao što je to bio slučaj na sajmu u Nikšiću, onda je to vrlo važno svima nama koji smo ljubitelji čitanja. Čuli smo francuski, potugalski, engleski, njemački jezik, pored crnogorskog, srpskog, hrvatskog, bosanskog. Možemo da se pohvalimo da smo doveli, ako ne cijeli svijet, onda dio svijeta”, vidno zadovoljna kazala je direktorica Biblioteke, mr Bojana Obradović.

U pratećem dijelu Sajma gosti su bili Marian Milon, prof. dr Zoran Paunović, Afonso Kruz, prof. dr Tomislav Brlek, Nedžad Ibrahimović, Srđan Tešina, Nađa Durković, Zoran Živković, Feđa Štukan, Dragana Kršenković-Brković, Ilija Đurović, prof. dr Mihajlo Pantić, Ruždija Sejdović, mladi reporteri UNICEF-a, organizacija “IMI BOKE” i studenti Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Profesor Mihajlo Pantić gostovao je na  sajmu u Nikšiću
Profesor Mihajlo Pantić gostovao je na sajmu u Nikšićufoto: Narodna biblioteka Njegoš

”Dobro je da uspostavljamo dijalog, gradimo mostave, da živimo onako kako bi trebalo da se živi, da smo okrenuti jedni drugima, a ne da živimo u zatvorenom svijetu i da ne znamo šta se dešava oko nas. Jedan od zadataka koji literatura ima je saznajni, a mi smo imali priliku da na Sajmu saznamo dosta toga. Ovih pet dana smo zaista bili u znaku čitanja, jer ako ne čitamo onda ne postojimo”, kazala je Obradović.

Zadovoljna je bila i ponudom izdavača i smatra da je sajam, kada je u pitanju ponuda knjiga, kao i prateći program, u potpunosti ispunio obrazovno-kulturni karakter manifestacije.

Ovogodišnji Sajam knjiga organizovan je uz podršku Opštine Nikšić, Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

Bonus video: