Kultura je osnovni alat svakog napretka

O tome zašto je kultura važna da društvo bude zdravo i kako kroz umjetnost biti društveno aktivan iz ugla reditelja i građanskog aktiviste Mladena Ivanovića

44349 pregleda 0 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Kao što kulturu stvara društvo i ona obliikuje zajednicu, u njoj nastaju i formiraju se identiteti pojedinaca, grupa i cijele nacije. Upravo zbog toga, građanski aktivizam kroz umjetnost za reditelja i aktivistu Mladena Ivanovića, jedan je od načina da se oduži kulturi, ali i da u društvu kojem pripada, svojim radom, pokuša da skrene pažnju na određene probleme i ponudi rješenja.

O tome koliko je kultura važna za cijeli svijet Mladenu je gotovo neizrecivo, a najbliže opisu mu je ono što je govorio filozof i teoretičar kulture Boris Buden, da je „kultura neprevodiva zato što sâma predstavlja ultimativni prevod."

privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Iako svjestan važnosti kulture, Mladen nije siguran da je ona na „listi prioriteta mladih“ u Crnoj Gori. Ipak, bez obzira na takvu situaciju, ne misli da je sve negativno. Upravo, kada se bave kulturom mladi daju najbolje od sebe.

„Oni koji krenu tim putem vrlo brzo pokažu zapažene rezultate, makar oni sa kojima sam sarađivao. To u prevodu znači da je obrazovanje bolje, da se mladi na vrijeme usmjeravaju i prije svega, da imaju gdje da stvaraju da bi se stvari mogle mijenjati. Jer to je svakako bilo tako za vrijeme SFRJ kada se neuporedivo više ulagalo u kulturu“, smatra Ivanović.

privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Kako kaže Mladen, u vremenu u kojem nedostaje poštovanje Ustava i zakona, dok nefunkcionalnosti institucija i partijskog zapošljavanja ima na pretek, ne može, a da se ne zapita, „ Gdje je u svemu tome kultura i šta, uz sve to negativno, ima Crna Gora?“

Upravo zbog svega toga Mladen ne odustaje. Aktivan je kroz film, filmske radionice, festivale i svojim pregnućem sastavlja djeliće mozaika nekog boljeg, pravednijeg i poželjnijeg društva.

„Vjerujem da je ovoj zemlji potrebno jako malo da stane na noge, a nekad mi se to malo ogleda u putu od hiljadu milja. I sve tako u krug, dok se zbilja i ne desi, jer što je druga opcija?“ , pita se reditelj.

U okviru programa „Odgovorno i solidarno: građani preuzimaju inicijativu“ koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo sa partnerskim organizacijama Aktivna zona i Zračak nade, koji finansira Evropska unija uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave, Mladen nastoji da kroz filmsku umjetnost angažuje mlade ljude da izraze svoje stavove, ali i da dobiju priliku da budu dio umjetnosti pokretnih slika i zarade ulaznicu u filmski svijet. Poučavajući sopstvenim primjerom Mladen se kroz program uvjerio da je građanski aktivizam itetkako prisutan kod mladih.

fAKT
foto: fAKT

„Uspio sam da vidim tu vrstu angažmana kroz par projekta. Činjenica je da je politika nešto u što se veoma "ulaže" u našem društvu. Taj ulog je često uzaludan ali se većina "kači" na te narative. Ako je već tako, onda se mi trudimo da to preoblikujemo u nešto korisno i za sve nas“, ideja je koja pokreće i motiviše Ivanovića za rad sa mladima.

Da kultura nije na vrhu agende balkanskih društava jasno pokazuju budžetska izdvajanja u te svrhe. Sa takvim ulaganjima ne može se mnogo postići. Da bismo bili zreliji, zdraviji i obrazovaniji neophodno je mijenjati loše navike, i hraniti dušu društva kvalitetnim kulturnim sadržajima. Na tom putu trebalo bi, prema Ivanoviću, prije svega početi od donosioca odluka.

„Potrebno je onima koji odlučuju o značaju kulture za društvo predočiti taj značaj, potrebno je prvo njih edukovati. Potrebno je da se na mjestima onih koji o tom odlučuju konačno nađu ljudi od kredibiliteta koji tu nisu partijski postavljeni, potrebno je ... Mnogo toga je potrebno, ali nije i nedostižno“, kaže Ivanović.

Mnogi mladi širom regiona budućnost ne vide u okvirima svojih država. Svoje ideje, obrazovanje, trud i rad maštaju da ugrade u neki dalji, sređeniji sistem. Zato Ivanović poruku ne šalje njima, već onima koji, poput Spartanaca na Termopilima, žele da ostanu i bore se za bolju i humaniju zajednicu.

„Ako već ostaju, da se poput ostrva povezuju u jednu Polineziju, i da se bave sobom, svojim rastom i razvojem, i da unutar toga pronađu svoje afinitete, a ako kultura i umjetnost budu dio tih preferencija, da potraže nas i nama slične, jer su nam zbilja potrebni“, poziva Ivanović uz zaključak da ZaJEDNO možemo više.