Ne svirajući muziku današnjice zaustavljamo tok istorije

Hrvatska pijanistkinja Katarina Krpan svoju karijeru je između ostalog posvetila i izvođenju savremenih djela, te u razgovoru za Vijesti ističe da je veoma bitno da se i komadi nastali u 20. i 21. vijeku mogu čuti na koncertima

1159 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Mnogi pijanisti izbjegavaju savremenu muziku, međutim Katarina Krpan odavno pokazuje interesovanje za djela nastala tokom ove epohe sa naglaskom na stvaralaštvo hrvatskih kompozitora. Premijerno je izvela i studijski snimila impresivan broj savremenih klavirskih djela, koja su joj, podjednako, posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog muzičkog stvaralaštva. Smatra da je nužno unapređivati nacionalno muzičko stvaralaštvo, te to prenosi i na svoje studente. Zato je 2010. pokrenula HR PROJEKT koji okuplja učenike muzičkih škola i studente različitih katedri muzičkih akademija sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihovog izvođenja na koncertima širom zemlje i inostranstva. Sa istim ciljem sve više razvija i saradnju sa Hrvatskom muzičkom omladinom.

Imala je priliku da nastupi i na festivalu Forte Piano u Podgorici, a o tome zašto se baš zainteresovala za djela savremene muzike i je li zbog toga teže doći do publike, za Vijesti kaže:

“Kad se okrenemo prema prošlosti, umjetnici su često bili ispred svog vremena. Smatram da je teško postići pravu kreaciju, biti inspirisan i znatiželjan, a istovremeno ne biti svjestan kontinuma koji obuhvata ono što je bilo, ono što jest i ono što će biti. Lično s jednakim oduševljenjem pristupam partiturama autora svih razdoblja, baveći se uvijek pričom, odnosima, bojama, vremenom, komunikacijom”, ističe Krpan i tvrdi da će publike uvijek biti ukoliko će umjetnici interpretirati, a organizatori i pogotovo obrazovne ustanove brinuti o kulturi, obrazovanju, motivaciji i edukaciji.

Za savremenu muziku važi da je vantonalna, da je teška i za izvođenje, ali i za slušanje. Ona se na potpuno drugačiji način sluša, ali i izvodi. Svaka epoha negdje oslikava i stanje opšte u kulturi i društva, te na pitanje je li zbog toga i savremena muzika drugačija i haotična, Krpan objašnjava:

“Savremena muzika je vrlo širok pojam koji obuhvata razne stilove, tako da ne možemo govoriti isključivo o atonalitetnosti. Ima naravno, kao i u istoriji, partitura koje su teže za izvođenje i slušanje, kao i onih koje to nisu. Muzika nastaje i postoji u vremenu, tako da na neke autore utiče i stanje u društvu i kulturi, no ne bih generalizovala, a svakako ne bih prozvala muziku danas haotičnom. Naime, začudili biste se koliko reda i posloženosti postoji u nekim današnjim partiturama”, tvrdi pijanistkinja.

Ovogodišnji festival Forte Piano s obzirom na to da je u pitanju bilo deseto, jubilarno izdanje osmišljen je kao rekapitulacija svega onoga što su tokom decenije kroz savremenu muziku predstavili publici. Krpan je za svoje prvo pojavljivanje na ovoj manifestaciji odabrala da ljubiteljima savremene muzike predstavi djela kompozitora iz zemlje iz koje dolazi.

“Deset godina festivala Forte Piano, o kojem sam do sada čula samo najbolje, jubilej je vrijedan poštovanja, te ovim putem čestitam organizatorima i svima vezanima uz festival, te im želim da i nadalje traju s velikim uspjehom. Ovo je moj prvi dolazak u Podgoricu i jako sam bila uzbuđena zbog dolaska i koncerta. Na prijedlog festivala, predstavila sam djela hrvatskih autora koja su nastala od 1950. do danas. Nisam se pritom vodila isključivo antologijskim pristupom, već onim ličnim, izbor je pao na djela koja su meni lično bliska i kompozitore s kojima sam imala i imam dugogodišnju saradnju”.

Izvođači na čijem se repertoaru nalaze djela savremene muzike često će je ospisati kao “možda tešku za slušanje, ali savršenu za istraživanje”.

Katarina Krpan
foto: Damir Murseljević

“Mene je lično muzika svakog razdoblja podsticala na istraživanje. Uvijek me vodila znatiželja, tako da tu ni savremena muzika nije izuzeta. Naprotiv, muzika danas nudi velike mogućnosti istraživanja samog instrumenta, zvuka i komunikacije, onoga što je meni neizmjerno važno”, napominje Krpan.

Kao neko ko je tokom karijere svirao premijerno veliki broj djela hrvatskih kompozitora, Katarina se osvrnula i na to koliko su danas autori spremni da se konsultuju sa izvođačem prije nego stave tačku na svoje djelo:

“Vrlo je čest slučaj da se određena kompozicija danas piše upravo za nekog određenog interpreta, tako da su konsultacije česte. No, moje je iskustvo da i kad djelo nije pisano za mene, kompozitori su uvijek bili otvoreni za komunikaciju i neka možda drugačija rješenja”, kaže umjetnica koja smatra da je veoma bitno da se pored Bahovih, Betovenovih, Bramsovih, Rahmanjinovih, Listovih, Mocartovih djela izvode i ona savremenih kompozitora kako bi se promovisala i ta scena. Na taj način izvođači će dati šansu publici da ih zavoli i sluša savremenu muziku.

“Mislim da je to od presudne važnosti. I navedeni kompozitori nekad su bili savremeni. Osim njih, u to vrijeme živio je, radio i stvarao velik broj drugih autora koji nisu uspjeli proći test vremena. To je normalan tok, međutim, ne svirajući muziku današnjice, mi zapravo zaustavljamo tok istorije i budućim generacijama ne pružamo kontinuitet”, savjetuje Krpan.

“Svaka muzika utiče na raspoloženje, tako da to svakako važi i za muziku savremenih autora”, zaključuje Krpan.

Savremena muzika je vrlo širok pojam koji obuhvata razne stilove, tako da ne možemo govoriti isključivo o atonalitetnosti. Ima naravno, kao i u istoriji, partitura koje su teže za izvođenje i slušanje, kao i onih koje to nisu. Muzika nastaje i postoji u vremenu, tako da na neke autore utiče i stanje u društvu i kulturi, no ne bih generalizovala, a svakako ne bih prozvala muziku danas haotičnom

Bah, Mocart, Betoven, Brams, Rahmanjinov nekad su bili savremeni kompozitori. Osim njih, u to vrijeme živio je, radio i stvarao velik broj drugih autora koji nisu uspjeli proći test vremena. To je normalan tok

Bonus video: