Made In New York Jazz festival od 21. do 23. juna: Fuzija mladih talenata i legendarnih džez ikona

„Svake godine naš festival ima za cilj da podigne visoko postavljene ljestvice prethodnih godina, pa tako, ni ovo izdanje nije izuzetak. Napravili smo postavu koja pokazuje izuzetan talenat i njeguje umjetničku sinergiju", poručio je direktor festivala Vladimir Maraš

5972 pregleda 74 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Rabbit Records
Foto: Rabbit Records

Deveto izdanje Made In New York Jazz Festivala održaće se od 21. juna u Porto Montenegru u Tivtu do velikog finala 23. juna u kompleksu The Capital Plaza u Podgorici, a donijeće fuziju mladih talenata i legendarnih džez ikona, saopštili su organizatori.

Postava za 2024. uključuje džez legende kao što su Jeff Tain Watts, Nathan East, Frank Gambale, uz predivnu Kennedy Kennedy, starog znanca Yaacov Mayman-a i američku zvijezdu u usponu Ekep Nkwelle. Na festivalu će nastupiti i regionalna džez zvijezda Lana Janjanin iz Hrvatske, dugogodišnji član Big benda HRT-a Branko Sterpin na trubi, kao i internacionalni umjetnici Luis Bonila iz Austrije i Michal Martyniuk sa Novog Zelanda. Filip Bulatović i Milan Pavković kao predstavnici Big benda RTS-a, kao i Šule Jovović i Vladimir Maraš iz Crne Gore koji su već nastupali na ovom festivalu u prethodnih osam godina, a to će učiniti i na devetom izdanju. Uz to, Lana Janjanin će 22. juna predstaviti svoj vanserijski Quartet u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici, dodajući novi kvalitet regionalnoj, ali i crnogorskoj jazz sceni.

„Svake godine naš festival ima za cilj da podigne visoko postavljene ljestvice prethodnih godina, pa tako, ni ovo izdanje nije izuzetak. Napravili smo postavu koja pokazuje izuzetan talenat i njeguje umjetničku sinergiju. Neki naši idoli iz mladosti pojaviće se sa nama na istoj bini i to je zaista jedinstveni ugođaj koji se ne smije propustiti, tu, u našoj kući. Naši partneri i sponzori igraju važnu ulogu u ovom poduhvatu i neizmjerno smo zahvalni na njihovoj podršci brzorastućoj kulturi džeza u Crnoj Gori", poručio je Vladimir Maraš, direktor Made In New York Jazz Festivala.

Majkl Brovkajn, osnivač i izvršni direktor Made In New York Jazz Competition INC iz Njujorka kazao je da ujedinjavanje legendarnih muzičara sa zvijezdama u nastajanju nije samo njihova misija, već i njihova strast.

"Stalno smo inspirisani bogatom tapiserijom talenata koja se okuplja na našem festivalu, iz godine u godinu. Okruženi tako strastvenim istomišljenicima, stvaramo više od muzike, stvaramo magične, nezaboravne trenutke i povezujemo publiku sa nečim zaista jedinstvenim i nezaboravnim", istakao je on.

Vladimir Maraš
Vladimir Marašfoto: Medijatag

Festival počinje spektakularnim otvaranjem na Synchro Stage-u u Porto Montenegru u Tivtu 21. juna, nakon čega slijedi vanserijska klupska noć sa Lanom Janjanin i njenim kvartetom u Sejdefa Jazz Clubu u Podgorici 22. juna, saopštili su organizatori. Svečanost se završava velikim finalom u atrijumu The Capital Plaza u Podgorici, 23. juna, obećavajući tako, kako se navodi, tri dana nezaboravnih džez nastupa.

Prateći program čine dva “Street Jam session” programa sa gostima iznenađenja - prvi 20. juna u Porto Montenegru, na platou ispred Hipotekarne banke, a drugi dva dana kasnije, 22. juna na glavnom gradskom trgu u Podgorici, na platou ispred Hard Rock Café-a. Dva “after party” programa nakon oba velika koncerta, prvi 21. juna u klubu “Blue Room” u Porto Montenegru i 23. juna u jazz klubu Sejdefa u Podgorici, upotpuniće svojom vrhunskom svirkom nikšićki “Kind of Blues”. After party događaji takođe su nezaobilazni i već prepoznatljivi programski sadržaji festivala, dodaje se u saopštenju.

Sa jednog od prethodnih izdanja festivala
Sa jednog od prethodnih izdanja festivalafoto: mediabiro.tv

Organizatori su pozvali sve zainteresovane muzičare, kao i đake srednjih muzičkih škola i Muzičke akademije sa Cetinja, da dođu na dvosatni besplatni Master class koji će držati svi učesnici festivala u nedjelju, 23. juna, u jazz klubu Sejdefa, tačno u podne.

Ulaznice za festival biće dostupne po promotivnoj cijeni od 21 euro sve do 22. maja na platformi www.jazzmne.com/shop. Nakon tog datuma, pa sve do početka festivala, cijena ulaznice iznosiće 25 eura, saopštili su organizatori. Za djecu do 12 godina koji dolaze na festivalske programe u pratnji roditelja ili staratelja, ulaz je besplatan. Takođe, ulaz će biti besplatan i za đake srednjih muzičkih škola u Crnoj Gori, uz obaveznu prethodnu prijavu putem e-maila office@actionforart.me.

Organizatori su naglasili i da će ulaznice za koncert Lane Janjanin u Sejdefi iznositi 19 Eura, a broj mjesta je ograničen, pa ohrabruju ljubitelje džez muzike da svoje mjesto osiguraju na vrijeme.

Bonus video: