Zvuk korneta prvi put u Crnoj Gori

Koncert “Venecija u Kotoru” biće upriličen večeras u katedrali Sv. Tripuna

1816 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Media biro
Sa konferencije za medije, Foto: Media biro

U muzici izvedenoj na istorijskim instrumentima, nekada rasprostranjenim, danas veoma rijetkim, publika može uživati u večerašnjem koncertu “Venecija u Kotoru” koji će biti održan u 20 časova u katedrali Sv. Tripuna.

To je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavio Ivan Velikanov koji svira kornet i orgulje, a govorio je i o kompozitorima, uticaju venecijanske muzičke kulture na Kotor i Boku, predstavio kolege i približio autentičnost instrumenata.

“To su teorba (velika lauta), orgulje i kornet - potpuno zaboravljeni duvački instrument, rekonstruisan krajem 20. vijeka. Nisam siguran, ali mislim da će se kornet prvi put čuti u Crnoj Gori”, najavio je dirigent i multiinstrumentalista.

Ulaz na koncert je slobodan, a koproducenti su Kotorska biskupija i KotorArt.

Koncert predstavlja najavu za festival rane muzike “Tollite portas”, čije je prvo izdanje planirano za oktobar ove godine. Pored Velikanova, predstaviće se i mecosopran Iana Djakova i teorba, Marina Bjelova. Na repertoaru je raznovrstan opus venecijanskih kompozitora iz perioda od 16. do 18. vijeka, među kojima su djela Monteverdija, Legrencija, Pićinija, Gabrijelija, Šica, Vivaldija i drugih istaknutih stvaralaca.

Kancelar Kotorske biskupije i osnivač festivala, don Robert Tonsati, kazao je da je “Tollite portas” jedini festival koji je posvećen ranoj muzici u Crnoj Gori i prvi i jedini takve vrste koji će se odvijati u kotorskoj katedrali.

“Ono što je možda široj javnosti manje poznato, najstariji muzički, notirani zapisi u Crnoj Gori su upravo kotorski muzički zapisi. Želimo ponuditi publici, prije svega domaćoj, ali i stranoj, cijeli taj raspon od srednjeg vijeka do renesanse i ranog baroka u oktobru, u periodu koji nema toliko kulturnih događaja, kada sve gužve padnu i kulturne aktivnosti se na ovom području smanje. Kroz festival ćemo prezentovati dio baštine koji je nepoznat. Gregorijanska muzika, gregorijanika, renesansa, rana polifonija i barok se jednostavno u Crnoj Gori vrlo rijetko ili skoro nikada ne izvode. Tu je potrebna drugačija stručnost i drugačiji instrumenti” najavio je don Tonsati

Ratimir Martinović, pijanista, profesor i direktor KotorArta istakao je da podržava ideju osnivanja festivala rane muzike u Kotoru i da to smatra kulturološki, istorijski i umjetnički, ali i turistički značajnim korakom.

Bonus video: