Svijet opere otvara se na novom festivalu u Tivtu

Raznovrsni programi u čijem je fokusu opera, od 18. juna do 12 avgusta očekuju posjetioce Tivat Music Festivala

2790 pregleda 0 komentar(a)
Sviraće na koncertu “Tivtu s ljubavlju”: Mihaljević, Foto: Tivat Music Festival
Sviraće na koncertu “Tivtu s ljubavlju”: Mihaljević, Foto: Tivat Music Festival

Operski koncerti, resitali i priče kao jezgro programa ono su što će biti glavna karakteristika ovogodišnjeg debitantskog izdanja Tivat Music Festivala, istakli su oni i najavili da će, tim povodom, 23. jula u DTV “Partizan” od 21 čas nastupiti mlada perspe

ktivna crnogorska operska pjevačica Antonia Vučinović u pratnji Ane Mihaljević na klaviru u sklopu koncerta pod nazivom “Tivtu s ljubavlju”. Narednog dana, 24. jula, na istoj lokaciji u isto vrijeme biće upriličen i resital pod nazivom “Žensko pismo​“ koji će održati Ljiljana Lišković uz klavirsku saradnju Oleksija Molčanova.

“Jedan od strateških ciljeva jeste promovisanje, upoznavanje i edukovanje publike o jednom kompleksnom, sveobuhvatnom žanru koji spaja više umjetnosti u jedno, kao što je opera”, istakli su iz službe Festivala za odnose s javnošću.

Održaće koncert “Tivtu s ljubavlju”: Vučinović
Održaće koncert “Tivtu s ljubavlju”: Vučinovićfoto: Tivat Music Festival

Oni su kazali i da su osmišljavanju repertoara pristupili uzimajući u obzir crnogorske prilike...

“Opera, žanr koji je nastao krajem 16. vijeka, svojim razvojnim putem i bogatom istorijom, kao i uticajem koji je imala na kulturnoj sceni, zauzima izuzetno važno mjesto u muzičkoj umjetnosti. Imajući to na umu, svjesni trenutne situacije na crnogorskoj kulturnoj sceni u kojoj ovaj žanr još uvijek nije pronašao svoje stalno mjesto, smatrali smo da je neophodno dati priliku crnogorskoj publici da doživi i upozna se sa posebnim svijetom opere, jer ona zaista i jeste, svijet za sebe”, izjavili su.

Riječ, muzika, ples, gluma, segmenti su koji zajedno predstavljaju neizostavni dio opere, dodaju organizatori i najavljuju serijal “Priče o operama”.

“Shvatajući složenost i delikatnost takve forme, za publiku Tivat Music Festivala osmišljen je serijal pod nazivom ‘Priče o operama’. Koncept ovog serijala je kreiran sa ciljem približavanja operskih djela publici u svedenijoj, intimnijoj verziji, uz naraciju o radnji opere i izvođenje najljepših i najvažnijih numera. Na ovaj način publici se, kroz dva programa na Festivalu, omogućava bolje razumijevanje operskog žanra. Sopran Marija Cvijić, tenor Branislav Cvijić i bariton Ivan Nikolić, uz klavirsku saradnju Marine Mikić predstaviće opere “Ljubavni napitak” Gaetana Donicetija, 18. jula na gradskom šetalištu Pine od 21.30 časova, kao i “Travijata” Đuzepea Verdija, 22. jula u DTV “Partizan” u 21 čas”, najavili su iz Tivat Music Festivala.

Tivat Music Festival (TMF) je nova umjetnička platforma na primorju. Prvo izdanje Festivala biće održano na više lokacija u Tivtu i Bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku brojnih drugih partnera iz zemlje i inostranstva.

“Tivat, kao najznačajnija ljetnja zračna i pomorska luka Crne Gore, predstavlja i jednu od najvažnijih destinacija elitnog turizma u Crnoj Gori. TMF je formiran sa misijom da doprinese brendiranju Tivta kao crnogorske luke muzike, kroz realizaciju širokog spektra kvalitetnih muzičkih programa. Kao kosmopolitski grad Boke kotorske i primjer ubrzanog razvoja modernog grada, Tivat predstavlja jednu od najperspektivnijih crnogorskih opština, za koju planiramo da uvežemo kulturno-umjetničke programe koji će afirmisati upravo ovakav njen profil i vrijednosti”, navode organizatori.

Bonus video: