Predstavnicima SUBNOR-a pokazali izložbu dokumenata „Crnogorsko NE fašizmu“

"Dokumenta prikupljena i prikazana na ovoj izložbi svjedoče o hrabrosti i žrtvi boraca i građana Crne Gore u odbrani naše zemlje od okupatora", ističu iz Državnog arhiva

2115 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Državni arhiv
Foto: Državni arhiv

Predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Crne Gore posjetili su prošle sedmice Državni arhiv - Arhivski odsjek za istoriju radničkog pokreta Podgorica.

Povod za posjetu je održavanje tradicionalne manifestacije „Neđelja arhiva“ kada, između ostalih aktivnosti, Arhivski odsjek poziva predstavnike institucija radi, kako navode, promovisanja arhivske djelatnosti i očuvanja kulturne i istorijske baštine kroz zajedničke napore i produbljivanje saradnje.

"Organizacija SUBNOR-a igra ključnu ulogu u očuvanju istorijske svijesti i identiteta Crne Gore, kao podsjetnik na žrtve i borbu za slobodu, ali i simbol otpora fašizmu i težnje ka pravdi i miru", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik direktora Državnog arhiva Dragoslav Bojović i načelnica Odsjeka za istoriju radničkog pokreta Podgorica Biljana Drašković, dok su delegaciju SUBNOR-a činili: predsjednik organizacije gospodin Zuvdija Hodžić, podpredsjednici Stevan Radunović i Milojica Dakić i generalni sekretar organizacije Dragan Mitov Đurović. "Imali smo priliku da goste upoznamo sa trenutim aktivnostima Državnog arhiva, očuvanjem svjedočanstava prošlosti i radu na promociji kulturne baštine kroz predavanja đacima osnovnih škola, pripremljenih izložbi dokumenata i fotografija, raznim suretima", dodaje se.

Arhivski odsjek je, kako kažu, predstavnicima SUBNOR-a pokazao izložbu dokumenata „Crnogorsko NE fašizmu“, autorke Jadranke Selhanović, koja ima za temu Trinaestojulski ustanak 1941. godine u Crnoj Gori. "Dokumenta prikupljena i prikazana na ovoj izložbi svjedoče o hrabrosti i žrtvi boraca i građana Crne Gore u odbrani naše zemlje od okupatora", ističu.

Tokom susreta, razgovarano je o mogućnostima zajedničkih projekata, izložbi i publikacija koje bi doprle do šire javnosti i promovisale značaj istorijskih događaja i ličnosti iz perioda Drugog svjetskog rata.

"Razgovarali smo o daljim koracima za prikupljanje i očuvanje dokumenata i fotografija koji još nisu arhivirani. Predstavnici SUBNOR-a Crne Gore učinili su nam veliku čast prisustvom na otvaranju izložbe dokumenata i fotografija pod nazivom 'Žena...nosilac društvenog razvoja u socijalizmu', autorke Biljane Drašković upriličene u KIC-u 'Budo Tomović' 27. maja 2024. godine, povodom održavanja manifestacije 'Neđelja arhiva'. Vođeni razgovor dodatno govori o ozbiljnosti i posvećenosti saradnji između SUBNOR-a i Državnog arhiva i predstavlja značajan korak ka jačanju veza, sa očekivanjem da će rezultirati konkretnim projektima koji će obogatiti istorijsko nasleđe i omogućiti lakši pristup informacijama i dokumentima budućim istraživačima i javnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: