Plesni spektakl u Starom gradu u Budvi

Premijerno prikazana predstava “Letovi” u sklopu Jadranskog festivala igre

4037 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz plesne predstave "Letovi", Foto: Jadranski festival igre
Detalj iz plesne predstave "Letovi", Foto: Jadranski festival igre

Savremeni balet “Letovi” (“Flights”) rađen u festivalskoj koprodukciji MN Dance kompanije iz Nove Gorice i Turističke organizacije opštine Budva preksinoć je premijerno prikazan na sceni između crkva u Starom gradu u Budvi, u okviru Jadranskog festivala igre, a plesni ansambl ispraćen je gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Michal Rynia i Nastja Bremec Rynia, koreografi predstave “Letovi”, rađene po motivima istoimene knjige Olge Tokarčuk, poljske nobelovke, govorili su o tome koliko je izazovno bilo pripremiti ovu predstavu, a posebno imajući u vidu to da veći dio vremena plešu sa neonskim lampama u rukama. Istražujući knjigu koja govori o migracijama i granicama i kako ih prevazići, obradili su temu na apstraktan način i istakli da je osnovna ideja i poruka komada “Letovi” otvorenost ka svemu što je novo i prevazilaženje vlastitih misli kako bi se pomjerile sopstvene granice i dosegle nove visine. Kada su govorili o nastupu u Budvi i Jadranskom festivalu igre, akcenat su stavili, prije svega, na nestvaran starogradski ambijent i internacionalnu publiku čije su reakcije na njihov nastup bile fantastične. Dodali su i koliko je važno to što Festival raste, budući da su i prošle godine bili u Budvi, i što inostrani plesni ansambli nastupaju u okviru programa, pa budvanska publika može uživati u različitim performansima iz raznih krajeva svijeta.

Detalj iz predstave 'Letovi'
Detalj iz predstave "Letovi"foto: Jadranski festival igre

Svi oni koji su preksinoć propustili da prisustvuju ovom svojevrsnom plesnom spektaklu, imali su priliku da vide reprizu predstave “Letovi” sinoć na istoj lokaciji.

Plesni ansambl MN Dance kompanije iz Nove Gorice izvešće još jednu plesnu predstavu u Budvi - “Distance”, u četvrtak, 20. juna u 21 sat na sceni između crkava, koja je, kao i predstava “Letovi”, dio zvaničnog programa Evropske prijestonice kulture - Nova Gorica 2025.

Predstava se bavi distancom kao odlikom savremenog svijeta, socijalnom i fizičkom distancom, udaljavanjem pojedinaca na društvenom, mentalnom, tjelesnom i duhovnom nivou, a ovaj dinamični plesni ansambl najljepšim pokretima podsjeća publiku na suštinu ljudskog postojanja, bliskost - tijelu, bližnjemu, svijetu i planeti na kojoj živimo.

Za koreografiju su zaduženi i ovaj put Michal Rynia i Nastja Bremec Rynia, a ansambl čine: Eri Nishibara, Luka Vodopivec, Pietro Di Salvo, Alessio Saccheri, Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Lara Zelinšček, Paula Garcia, Erica Modotti, Rebecca Granzotto, Luca Marchi, Iva Ilievska i Tjaša Bucik.

Bonus video: