Ples je univerzalni jezik koji prevazilazi granice i povezuje ljude

Koreografkinja iz Slovenije Nastja Bremec Rynia za Vijesti govori o savremenom baletu “Letovi” koji je na poziv Jadranskog festivala igre kreirala sa svojim životnim i profesionalnim partnerom, koreografom Michalom Ryniom, sa kojim je osnovala i renomiranu trupu “MN Dance Company”

3468 pregleda 1 komentar(a)
Nakon nastupa u Budvi: Par Rynia, Foto: TO Budva
Nakon nastupa u Budvi: Par Rynia, Foto: TO Budva

Gledam na svijet bez granica i zahvalna sam na univerzalnom jeziku savremenog plesa koji nam omogućava da komuniciramo sa ljudima iz različitih sredina, kaže u razgovoru za Vijesti koreografkinja iz Slovenije Nastja Bremec Rynia.

Osnivačica i članica renomirane trupe “MN Dance Company” i njen profesionalni i životni partner iz Poljske Michal Rynia bili su gosti ovogodišnjeg izdanja Jadranskog festivala igre u Budvi gdje su kao koreografi radili na baletu “Letovi”. Turistička organizacija Budva je u čast poljske Nobelovke, Olge Tokarčuk, koja je prošle godine posjetila festival “Ćirilicom”, odabrala baš komad “Letovi” i taj komad i njegovu kreaciju povjerio ovom umjetničkom dvojcu. Predstava “Letovi” je svoju premijeru u formi baleta imala nedavno u Budvi, a koreografkinja Nastja Vijestima kaže da je prilagođena ambijentu na otvorenom...

Nastja je svoju karijeru u baletu i modernom plesu započela sa šest godina, a osvojila je brojne nagrade na takmičenjima u baletu i modernoj igri. Nakon završene srednje škole italijanski koreografi Mauro Astolfi i Erika Silgoner izabrali su je da dobije stipendiju za usavršavanje sa njihovim plesnim ansamblima (Spellbound Dance Compani i Esklan). Diplomirala je na CODARTS - Roterdamskoj plesnoj akademiji, baš kao i Mihal, da bi u duetu nastavili da stvaraju svoj prepoznatljiv plesni stil i naraciju kroz govor tijela. Njihove metode treninga zasnovane su na novim načinima kretanja i izražavanja tijelom. Pod uticajem svog porijekla stvaraju čist, moćan i ekspresivan ples, navodi se na njihovom zvaničnom sajtu.

“Osjećamo potrebu da kreiramo i ispričamo apstraktnu priču kroz pokret. Inspirisani svakodnevnom životnom situacijom i našom intuicijom govorimo o ljepoti i haosu svijeta u kome živimo i onog svijeta koji zamišljamo”, ističe se na sajtu.

Poljak i Slovenka su osnivači najveće slovenačke privatne baletske trupe koja je ujedno i najvažnija umjetnička asocijacija u okviru projekta Evropska prijestonica kulture (EPK) Nova Gorica 2025.

“MN Dance Company je dinamičan ansambl od 13 plesača iz Nove Gorice, posvećen stvaranju upečatljivih savremenih plesnih predstava sa moćnom naracijom i najsavremenijim plesnim rječnikom. Naš koreografski repertoar zadire u dubine ljudskog tijela i psihe, koji karakteriše smjeli, izražajan plesni rječnik naglašen dinamičnim partnerstvom i pozorišnim štihom. Kroz naše saradničke napore, postavili smo jedinstveni plesni jezik koji odjekuje kod publike na različitim platformama. Svake godine organizujemo audicije koje privlače više od hiljadu plesača iz cijelog svijeta, osiguravajući da naš ansambl živi”, navodi se u opisu.

O angažmanu u Budvi, baletu “Letovi” i temi migracija, te savremenom plesu, Nastja Bremec Rynia govori za Vijesti.

Budvanski festival i Maša Kolar, selektorka JFI-a, pozvali su Vas da napravite projekat inspirisan njihovim konceptom - migracijom, koji je postavio dr Predrag Zenović, osnivač festivala u Budvi. Koliko je ova tema bila aktuelna, moderna i inspirativna za Vas kao umjetnicu?

Tema ovogodišnjeg festivala je nevjerovatno relevantna i inspirativna. Autor koncepta je pogodio u sami centar! Inspiraciju smo, opet na sugestiju iz Budve, crpili iz knjige “Letovi” Olge Tokarčuk za naš nastup, istražujući svijet stalnog putovanja i kretanja. Ova tema korespondira sa našim pristupom plesu, uvijek tražeći nove pokrete i kreativno kretanje. Lično gledam na svijet bez granica i zahvalna sam na univerzalnom jeziku savremenog plesa koji nam omogućava da komuniciramo sa ljudima iz različitih sredina. Kulturna razmjena unutar naše kompanije, koju čine plesači iz cijelog svijeta, obogaćuje naše razumijevanje različitih kultura.

Balet “Letovi” izgledao je izvanredno na sceni Starog grada. Koliko je bilo teško napraviti projekat za dvije scene, za ambijentalnu i za zatvorenu pozorišnu scenu? Da li Vam je to bio izazov i koliko vas je Stari grad Budva inspirisao?

Zahvalni smo na prilici da predstavimo svoj rad na Jadranskom festivalu igre, posebno na tako inspirativnoj lokaciji kao što je Stari grad Budva, sa predivnim pejzažima Starog grada i mora, pod zvjezdanim nebom. Pošto smo ranije učestvovali na festivalu, razumjeli smo potencijalne scenografije i scenografske elemente koji su nam dostupni. Naš primarni cilj je bio da napravimo predstavu prilagođenu ovom okruženju, a da je u budućnosti prilagodimo pozorišnim postavkama.

Vjerujete li da su ovakvi ljetnji festivali na otvorenom značajni za razvoj modernog baleta? Koliko Vam je važno da svoje projekte predstavite u inostranstvu?

Čvrsto vjerujem da su ljetnji festivali na otvorenom ključni za približavanje plesa publici. Oni nude jedinstvenu priliku ljudima da iskuse savremeni ples i da se bave kulturnim iskustvima. U Budvi, gdje postoji raznolika publika, ples služi kao univerzalni jezik koji prevazilazi granice i povezuje ljude, uključujući turiste, sa bogatim umjetničkim iskustvom. Predstavljanje našeg rada u inostranstvu je od suštinskog značaja za nas jer nam omogućava da svoju umjetnost podijelimo sa publikom širom svijeta i dobijemo njihovu zahvalnost.

Scena iz predstave 'Letovi'
Scena iz predstave "Letovi"foto: TO Budva

Kakva su Vaša zapažanja o trenutnoj modernoj baletskoj sceni i kako se ona promijenila od vremena kada ste započeli svoju profesionalnu karijeru? Kao jedna od najuspješnijih slovenačkih plesačica, na osnovu Vašeg iskustva, šta možete reći ili poručiti novim generacijama u Crnoj Gori i šire, a što bi im moglo pomoći?

Tokom godina, bila sam svjedok značajnog razvoja savremene plesne scene. Sada se održavaju mnoge kreativne i intrigantne predstave. Tokom studija i rada u Holandiji, uvijek sam se divila njihovoj podršci i pristupu savremenoj plesnoj umjetnosti. Širom Evrope postoje brojne fascinantne plesne kompanije. Po povratku u rodni grad, želja mi je bila da ljudima približim savremeni ples i stvorim prostor da se igrači i umjetnici izraze moćnim jezikom igre. Osnivanje i kontinuirani rad u sopstvenoj plesnoj kompaniji bilo je ostvarenje sna. Iako je početak našeg puta kao MN Dance Company sa Mihalom bio nesumnjivo izazovan, sada možemo sa ponosom reći da smo kroz naporan rad i posvećenost prošli i ostvarili svoj san. Naša plesna kompanija sada privlači plesače iz cijelog sveta, sa preko 900 prijava za naše audicije. Zahvalnost publike koja prati naše nastupe ispunjava naša srca neizmjernom radošću i zadovoljstvom. Moj savjet bi uvijek bio da nikada ne odustajete od svojih snova, ma koliko oni izgledali veliki, jer naporan rad, posvećenost i vjera mogu da ih ostvare.

S obzirom na to da mnogo radite u inostranstvu, možete li nam reći šta je potrebno da bivša Jugoslavija u modernom plesu dođe na nivo najrazvijenijih evropskih zemalja? Da li je to ikada moguće i šta je potrebno promijeniti?

Uvijek sam vjerovala da je uspjeh na polju plesa moguć, bez obzira odakle dolaziš. Iako je možda izazovnije da se istaknete u plesu iz manjeg grada kao što su Budva i Nova Gorica u poređenju sa mjestom kao što je Pariz, mogućnosti su još uvijek na dohvat ruke, posebno sa digitalnim platformama koje su danas dostupne. Počevši od nule u Novoj Gorici, uspjeli smo da stvorimo prostor za savremeni ples, privlačeći interesovanje i talentovane plesače da rade sa nama. Nadam se da će savremeni ples dobiti veću finansijsku podršku i da će se u budućnosti pojaviti više plesnih kompanija u svim zemljama, pružajući platformu za kontinuirani kreativni rad plesačima, koreografima i umjetnicima.

Bonus video: