Završen Jadranski festival igre: "Migracija nije nužno tegoba i nesreća, već i moguće pronalaženje novih vrijednosti"

Festival je tokom gotovo mjesec dana trajanja okupio umjetnike iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije i kroz bogat program internacionalnog karaktera pružio publici jedinstvenu priliku da uživa u različitim vrstama umjetnosti poput modernog plesa, muzike i slikarstva

2053 pregleda 0 komentar(a)
Sa festivala, Foto: TO Budva
Sa festivala, Foto: TO Budva

Premijernim izvođenjem savremenog baleta "Ostrvo" čuvenog norveškog koreografa Joa Stromgrena završen je još jedan Jadranski festival igre u Budvi u organizaciji lokalne turističke organizacije.

Festival je tokom gotovo mjesec dana trajanja okupio umjetnike iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije i kroz bogat program internacionalnog karaktera pružio publici jedinstvenu priliku da uživa u različitim vrstama umjetnosti poput modernog plesa, muzike i slikarstva.

Jadranski festival igre
foto: TO Budva

U samoj završnici Festivala, održana je premijera plesne predstave "Ostrvo" koja je rađena u koprodukciji Turističke organizacije opštine Budva, "Jo Stromgren" plesne kompanije, BITEF Dance kompanije iz Beograda i Kulture sada i čije je izvođenje mnogobrojna publika sinoć nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Jo Stromgren je najznačajniji norveški i jedan od vodećih evropskih koreografa, a sa svjetski poznatom plesnom kompanijom koja nosi njegovo ime TO Budva je prvi put ostvarila saradnju. Koncept ovogodišnjeg Jadranskog festivala igre, koji je osmislio dr Predrag Zenović, ogleda se u migracijama/seobama, a prati ga i plesni komad "Ostrvo" koji kroz ljepotu pokreta prikazuje da migracija nije nužno samo tegoba i nesreća, već i moguće pronalaženje novih vrijednosti i građenje boljeg i ljepšeg života.

U periodu od 7. juna kada je svečano i otvoren ovogodišnji Jadranski festival igre, prikazano je 13 različitih kulturno-umjetničkih programa uz još nekoliko repriznih izvođenja plesnih predstava.

Jadranski festival igre
foto: TO Budva

Premijerno je prikazano pet baleta, a svi ostali po prvi put u Crnoj Gori, izuzev baletskih predstava "Skenderbeg" i "Zidanje Skadra", čije je izvođenje ove godine ponovljeno u cilju njege i promocije crnogorskog kulturnog nasljeđa.

TO Budva je koproducirala čak šest plesnih predstava u okviru programa i ostvarila uspješnu saradnju sa nekim od najprestižnijih plesnih kompanija u Evropi čime je Jadranski festival igre za samo godinu dana izrastao u jedan od najvećih produkcionih centara jugoistočne Evrope kada su u pitanju savremeni baleti i plesne predstave.

"Ovo je jedini festival u Crnoj Gori čiji je kompletan glavni baletski program realizovan kroz jedinstveni koncept, 'Migracije', čime je kvalitet ovogodišnjeg Jadranskog festivala igre podignut na još viši nivo, a reakcije publike i partnera su bile naročito pozitivne", kazala je Maša Kolar, selektorka Festivala.

Jadranski festival igre
foto: TO Budva

Ona je dodala da Jadranski festival igre Budvi donosi zaraznu energiju, privlačeći entuzijastičnu inostranu i domaću publiku.

"U samom nazivu Festivala stoji riječ 'igra', igrom izvođenja komuniciramo otvorenost prema nepoznatom, otvaramo dijalog i podstičemo razmjenu. Festival svojim programom ove godine i koproducentskim konceptom djelovanja postaje brend jake vizibilnosti i regijske rasprostranjenosti. Pred nama je naravno još puno rada i kritičkog promišljanja jer želimo da Jadranski festival igre postane vodeći festival ovog tipa u ovom dijelu Europe", poručila je Kolar.

Budva je početkom ovog ljeta bila prijestonica igre Mediterana, a posjeta Budvi tokom juna već je postala sigurna garancija i za posjetu vrhunskim kulturnim sadržajima na sceni između crkava u Starom gradu.

Bonus video: