Novo čitanje "Mirandoline" kao oda slobodi i samosvijesti

Premijera nove predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat

1820 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Mirandolina", Foto: CG News
Scena iz predstave "Mirandolina", Foto: CG News

Nova produkcija Centra za kulturu Tivat, pozorišna predstava “Mirandolina”, koju je po motivima Karla Goldonija i Petera Turinija režirala i adaptirala Tatjana Mandić Rigonat, premijerno je preksinoć izvedena na Ljetnjoj pozornici Tivat.

“Krčmarica Mirandolina” jedan je od najčuvenijih ženskih likova u istoriji pozorišta, a ovo najnovije savremeno čitanje ovog klasičnog komada iz sredine 18. vijeka, svojevrsna je pozorišna oda slobodi, nezavisnosti i samosvijesti žene koja se bori za svoje ravnopravno ‘mjesto pod suncem’. Predstava koja svakako nije za porodično gledanje zbog, na momente, lascivnog jezika i scena i sama u toj ravni simbolično na sceni traga za “prihvatljivim” nivoom provokacije, kao ilustracijom svega što vjekovima karakteriše bespoštednu borbu polova i pozicioniranje žene u društvu kojim upravljaju pohlepa, niski instikti i novac.

U predstavi igraju: Katarina Marković (Mirandolina), Vučić Perović (Vitez od Rippafratta), Lazar Dragojević (Fabrizio), Goran Slavić (Markiz di Albafiorita), Goran Vujović (Grof di Forlinpopoli), Lara Dragović (Dejanira) i Julija Milačić Petrović Njegoš (Ortensia).

Nakon premijere, Goran Božović, direktor Centra za kulturu Tivat kazao je da je zadovoljan, te da su ispunili svoj cilj da imaju još jednu uspješnu samostalnu produkciju.

“Nama je važno da imamo taj kontinuitet i večeras smo potvrdili da smo na dobrom putu i da već drugu godinu za redom imamo izvanrednu festivalsku predstavu sa mediteranskim šarmom koja će se dugo izvoditi. Mislim da su svi, i kompletan autorski tim i glumci, opravdali povjerenje koje im je ukazano i izvanredno odradili svoj posao”, ocijenio je Božović.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat istakla je da je imala prekrasan proces rada sa glumačkom ekipom te da su uživali radeći predstavu.

“Predstava je rađena po motivima čuvene Goldonijeve krčmarice Mirandoline i adaptaciji koju je Petar Turini napravio u drugoj polovini 20. vijeka, a koji je mijenjao određene datosti komedije stavljajući glavnu junakinju u kontekst kapitalističkih odnosa, ispitujući odnose ljubavi i novca. Tamo gdje je Turini stao, tamo sam ja nastavila da razvijam priču i odnosila se prema originalu sa onoliko slobode sa koliko se on odnosio prema Goldoniju. Ja ovom predstavom slavim kreativne slobode žene, njenu iskonsku snagu i njenu žudnju za nezavisnošću i slobodom i tamo gdje je Turini zaustavio Mirandolinu, tamo sam ja nastavila da maštam i dala jedan potpuno drugačiji okvir”, objašnjava Mandić Rigonat.

Glavna glumica Katarina Marković nakon premijere je kazala da je zadovoljna, da su glumci na sceni uživali, ali da se po reakciji može reći da je i publika uživala gledajući novi komad CZK-a Tivat.

“Mirandolina je vjekovni simbol jedne slobodoumne, slobodne, svoje žene - žene čovjeka. I to je rečenica koju ja izgovaram. Mislim da je ovde dragocjeno što smo ispričali priču koja je i savremena i svevremena i meni je bilo i izazovno i divno da budem u ulozi jedne takve žene”, istakla je Marković.

Sa poklona
Sa poklonafoto: CG news

Dramsku i jezičku adaptaciju teksta te izbor muzike potpisuje rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, kostimografiju Stefan Savković, scenografiju Vesna Popović. Kompozitorka je Irena Dragović, koreografkinja Slavka Nelević, dok je za video zadužena Jelena Tvrdišić. Dizajn svjetla potpisuje Radomir Stamenković, a fotografiju Duško Miljanić.

Repriza “Mirandoline” najavljena je za sinoć na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade ovogodišinjeg Međunarodnog Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije”.

Večeras “Zidanje Skarda”

Plesna predstava “Zidanje Skadra” u produkciji Bitef teatra iz Beograda i Festivala “Ćirilica” iz Budve, biće izvedena večeras Ljetnjoj pozornici u Tivtu, sa početkom u 21.30 časova u okviru Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije”.

“Najveći sukob u ‘Zidanju Skadra’, iako se u narodnoj pjesmi nikad direktno ne aktualizuje, jeste onaj između Vile i mlade Gojkovice. To je sukob epskih proporcija između pozicije koja zahtijeva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i podatne, plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova žrtvuje. U odnosu na taj sukob, svi ostali akteri su figurice na tabli za igru. Odjednom sve sitne i diskretne strategije, skrivanja, došaptavanja, ćutanja, postaju izložena, vidljiva i ljudska. I na tome je sazdana civilizacija, zakon, red, ne samo na velikim gestovima podizanja grada. Težina ovog plesnog djela oslikava se odnosima povjerenja, ljubavi, nade,i stradanja zbog istih”, saopštili su iz kreativnog tima ove plesne predstave.

U predstavi “Zidanje Skadra” nastupaju: Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Ivana-Savić Jaćić, Milica Jević-Drndarević, Branko Mitrović, Jovana Grujić, Dejan Bošković i Katarina Anić.

Koncept i koreografiju potpisuje Miloš Isailović, dramaturgiju Bojan Đorđev, muziku Irena Popović Dragović, scenografiju Andreja Rondović i Jovana Višnjić. Dizajn svijetla radio je Dragan Đurković, kostime Selena Orb i Anđela Bajagić (asistent), dok je fotografiju i grafički dizajn radila Slavica Dolašević.

Bonus video: