Dodjele nagrada bijenala akta "Marko Krstov Gregović"

Na izložbi koja će biti otvorena večeras biće predstavljeno 107 selektovanih radova iz velikog broja zemalja, a biće otvorena do 6. oktobra

4208 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budva u Spomen domu “Crvena komuna” - galerija “Marko K. Gregović” u Petrovcu, večeras sa početkom u 21 sat, biće organizovana ceremonija dodjele nagrada i izložba radova sa Šestog međunarodnog bijenala akta “Marko Krstov Gregović”.

Na otvaranju će se obratiti direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković i potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić koja će zvanično otvoriti izložbu.

Na izložbi će biti predstavljeno 107 selektovanih radova iz Tajvana, Brazila, Ukrajine, Litvanije, Danske, Poljske, Francuske, Grčke, Moldavije, Kanade, Kenije, Holandije, Kanade, Rumunije, Rusije, Španije, Portugalije, Austrije, Njemačke, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, najavili su organizatori.

Stručni žiri u sastavu: Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, Gerhard Gross, istoričar umjetnosti i kustos (Austrija), Igor Modrić, akademski slikar i likovni pedagog (Hrvatska), Selma Đečević, istoričarka umjetnosti (Crna Gora) i Radoš Gačić, istoričar mjetnosti (Srbija) dodijelio je nagrade i pohvale u pet kategorija (skulptura, slika, crtež, grafika i fotografija/video) koje će biti objavljene na svečanom otvaranju.

“VI Međunarodni bijenale akta ‘Marko Krstov Gregović’, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, manifestacija je međunarodnog karaktera usmjerena ka promociji domaćih i inostranih umjetnika na crnogorskoj likovnoj sceni. U 2024. godini obilježava se jubilej - 20 godina od prvog održanog Bijenala”, podsjeća se u najavi događaja.

“Međunarodni bijenale akta ‘Marko Krstov Gregović’ se prvi put organizovalo 2004. godine u Spomen domu ‘Crvena komuna’’ u Petrovcu i od tada privlači veliku pažnju umjetnika iz Crne Gore i svijeta. Nakon trećeg Bijenala nastupila je pauza u trajanju od 10 godina, ali nakon što je Spomen-dom ‘Crvena komuna’ postao dio JU Muzeji i galerije Budve novoformirana Ustanova nastavila je organizovanje Bijenala i 2018. ponovo pokrenula manifestaciju”, dodaje se u saopštenju.

Na Bijenalu akta malog formata izlažu se originalni radovi na temu akta u svim tehnikama i materijalima koji se mogu svrstati u pet kategorija: crtež, slika, grafika, fotografija/video rad i skulptura. Kategorija video rada uvodi se kao inovacija za VI Bijenale akta.

Izložba će biti otvorena do 6. oktobra.

Bonus video: