"Igra izvajanih sjenki" Nikole Markovića otvorila likovni program Barskog ljetopisa

"Živimo u specifičnom trenutku kada, nakon šest hiljada godina, ono što su bile igračke i njihova materijalna i simbolička svojstva počinje da se pretvara u virtuelni svijet", rekao je Marković na otvaranju

4568 pregleda 0 komentar(a)
Marković na otvaranju izložbe, Foto: Sergej Zabijako
Marković na otvaranju izložbe, Foto: Sergej Zabijako

Likovni segment 37. Barskog ljetopisa otvoren je sinoć izložbom “Igra izvajanih sjenki” umjetnika Nikole Markovića u Arhiepiskopskoj palati u Starom Baru.

Prikazan je dio kolekcije pripremane za projekat muzeja „Amok“, koji objedinjuje 116 svjetskih umjetnika i kolekciju od preko 2.600 eksponat...

Nikola Marković, Barski ljetopis
foto: Sergej Zabijako

“Sadržaj postavke ove izložbe vezan je za moje osnovno autorsko bavljenje temama djetinjstva i elemenata igre, važnih u životu svakog djeteta, pa i nas samih. On je usklađen s prostornim uslovima koje smo zatekli u stalnoj muzejskoj postavci Arhiepiskopske palate i kao takav ukazuje na posebnu vrijednost skica i nacrta kao nečega što čitamo osnovnom razvojnom matricom, kojom još od najranijih dana zapisujemo koncepte u lavirintu svojih kreativnih mogućnosti”, konstatovao je Marković, a na otvaranju se osvrnuo i na vrijeme u kojem živimo.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Sergej Zabijako

"Živimo u specifičnom trenutku kada, nakon šest hiljada godina, ono što su bile igračke i njihova materijalna i simbolička svojstva počinje da se pretvara u virtuelni svijet, svijet koji je prepun onoga što mi danas zovemo video-igrice i virtuelna stvarnost koja otvara neke mogućnosti ali i zatvara kvalitetna polja i mogućnosti kojima smo mi svjedočili kada govorimo o onome što je bila igračka i što su njena svojstva u XX vijeku“, kazao je Marković.

Marković je poznat kako crnogorskoj, tako i inostranoj publici, i kao umjetnik i kao selektor, kustos... Istakao je da sami sadržaj postavke ukazuje i na vremensko datiranje pojedinih skulptorskih koncepcija, instalacija i projekata koje je stvarao i prije više od 30 godina.

Detalj postavke
Detalj postavkefoto: Sergej Zabijako

"Izložba donosi detalje promišljanja pojedinih skulptorskih cjelina kao plodove stvaralačke igre na temu koncepta vajanja sjenki kroz pojavnosti određenih predmeta iz svijeta najranijeg djetinjstva. Odvija se na polju (uglavnom) vajarskih skica kojima sam bilježio svoje vizije i misli tokom zadnjih decenija 20. vijeka, maštajući da ću jednog dana imati uslove da ih materijalizujem i izvajam u nekim novim okolnostima, dimenzijama i sredinama".

Nikola Marković, Barski ljetopis
foto: Sergej Zabijako

Na minijaturama koje su prvi put u Crnoj Gori izložene sinoć, radi od 1988. godine

"Možete da vidite kako taj proces teče - na oltarnim podijumima su izloženi artefakti i muzealije stare hiljadu godina koje su ispod, dok se iznad nalazi crtačka praksa nas, potomaka onih koji su tu fantastičnu praksu formirali, a mi smo je, zahvaljujući kulturi i arheologiji, sačuvali“, istakao je Marković otvarajući izložbu.

Detalj postavke
Detalj postavkefoto: Sergej Zabijako

Važno je (na)pomenuti, ističe on, i da je ovo rijetko grupno izlaganje minijatura crtačke prakse, još od kada je dio ovih tema prvi put javno izložio na jednom od mozaika minijatura, na njegovoj samostalnoj izložbi u Galeriji “Art” u Podgorici, 1996. godine.

“Izlagački projekti i postavke s minijaturama već decenijama nisu prisutni u Crnoj Gori i svakako je važno ukazati na vrijednosti takvog crtačkog rukopisa i ovakvim projektima u sredini koja tu likovnu praksu gotovo da nema nikako zastupljenu u jeziku savremene crnogorske umjetnosti”, osvrnuo se on u tekstu koji prati katalog postavke.

Pored minijatura, asamblaža, skultptura u metalu koje neposredno interpretiraju sami koncept izložbe definisan postupkom "vajanja" sjenke, tu su i radovi prikazani putem sadržaja video-rada koji prati samu postavku u pozadini.

Sa otvaranja
Sa otvaranjafoto: Sergej Zabijako

"Svi prikazani elementi strukturiraju cjelinu izraza crtačke prakse posvećene fenomenima igre i krajnosti života koja često polarizuju naše mogućnosti odrastanja i sticanja naših prvih iskustava”, rekao je Marković povodom izložbe “Igra izvajanih sjenki”.

Nikola Marković je diplomirao 1993. godine na odsjeku za slikarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju u Crnoj Gori gdje je i magistrirao, takođe slikarstvo, 2007. godine. Svoj drugi magistarski rad odbranio je 2012. na katedri za AUP i zatim doktorirao 2017. godine na istom Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na katedri za urbanizam. Druge Doktorske studije na Angewandte Univerzitetu u Beču upisao je 2018. godine na katedri za oblasti Teorije i Filozofije umjetnosti. Za Markovićem je 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i na brojnim manfiestacijama u oblasti umjetnosti i kolektivnim postavkama. Osvojio je više značajnih nagrada i priznanja, kako u Crnoj Gori tako i vani.

Detalj postavke
Detalj postavkefoto: Sergej Zabijako

Toškovićevi crteži i monografija na Barskom ljetopisu

Selektor ovogodišnjeg likovnog programa Ljetopisa, akademski slikar Goran Ćetković, “Vijestima” je kazao da ne sumnja da će publika uživati kako u ovoj, tako i u kompletnom konceptu koji je osmislio...

“Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što sam selektor likovnog programa 37. Barskog ljetopisa. Svakako da je selekcija umjetnika i izložbi veoma zahtjevna stvar, ali imam iskustva u ovom poslu. Prilikom odabira umjetnika prvenstveno sam se rukovodio njihovim kvalitetom i angažovanošću. Na ovogodišnjem Barskom ljetopisu publika će biti u prilici da vidi raznovrsne i originalne poetike umjetnika svih generacija... Premijera likovnog programa je 22. jula otvaranjem izložbe poznatog crnogorskog umjetnika Nikole Markovića. Izložba ‘Igra izvajanih sjenki’ dolazi iz Berlina. Publika će uživati u multimedijalnom projektu”, poručio je Ćetković.

Ćetković
Ćetkovićfoto: Privatna arhiva

Najavljujući nastavak likovnog programa, Ćetković je rekao da koncept obuhvata četiri izložbe.

"Nakon otvaranja izložbe Nikole Markovića, kao i samog likovnog segmenta 37. Barskog ljetopisa, slijede i ostale... Naime, prvog avgusta će biti otvorena izložba crteža neponovljivog Uroša Toškovića iz vrijedne kolekcije Bojana Krljića. Iste večeri će biti upriličena i promocija monografije Uroša Toškovića. Znači, poslije Grafičkog kolektiva u Beogradu, premijerno u sklopu Barskog ljetopisa, u Crnoj Gori", ističe Ćetković.

On je dalje dodao da 5. avgusta slijedi izložba skulptura "Iskopine" talentovane vajarke Jelene Pavićević Marković, dok će likovni program biti zatvoren izložbom slika "Arijadnino klupko" maestralnog slikara Muharema Muratovića.

foto: Promo

"Likovni segment Ljetopisa zatvara se otvaranjem ove izložbe 21. avgusta", rekao je Ćetković "Vijestima" i zaključio:

"Svako predstavljanje stvaralaštva, za svakog umjetnika, od velikog je značaja, naročito na prestižnim manifestacijama kao što jeste i Barski ljetopis. To doprinosi njihovoj dodatnoj afirmaciji i uvažavanju u društvu i javnosti."

Premijerno likovno veče na Ljetopisu muzički je obojila violinistkinja Leonora Bajramoski koja će se publici predstaviti i na samostalnom koncertu u okviru bARS selekcije.

Bonus video: