“Svjetovi i snovi” Mira Šukovića

Izložba umjetnika biće otvorena u petak u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”

2524 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
Plakat izložbe Mira Šukovića, Foto: Promo
Plakat izložbe Mira Šukovića, Foto: Promo

Izložba “Svjetovi i snovi” Miroslava Mira Šukovića biće otvorena u petak, 16. avgusta 2024. godine, u 21 čas u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Miroslav Šuković je rođen 1977. godine u Bihaću, a živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Tokom karijere učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama, a predstavio se i na kolektivnoj izložbi “Magija crteža” u Modernoj galeriji u Valjevu, u oktobru 2022, gdje su izložena 164 djela 123 balkanska umjetnika, nastala u periodu od 1932. do 2022.

Učestvovao je na mnogim likovnim kolonijama, a radovi mu se nalaze u više privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona “Trinaesti novembar” 2015. godine.

“Dualističko načelo, duboko ukorijenjeno u čovjekovom biću, bilo na planu svjesnog ili nesvjesnog, pokazuje se kao dominantni princip i u najnovijim slikarskim djelima Miroslava Mira Šukovića. Ono što je svojevremeno, na svoj autentičan način, umjetnik predstavio u okviru slike s portretom paganskog rimskog boga Janusa, ogleda se i na izložbi koja upravo reprezentuje idejnu sličnost: lice i naličje, onog nečeg dubokog i mističnog kao arhetip skrivenog u nama samima. Zanimljiva je i još jedna distinkcija, koja, takođe, može imati i simboličko značenje, a to je odnos prema veličini formata slike”, stoji u katalogu izložbe, a potpisuje Lucija Đurašković.

Prema njenim riječima Šuković je gotovo po pravilu na manjim formatima predstavio uglavnom portrete “sablasnih i nakaznih lica koja izviru iz tamnih pozadina koje namah djeluju i učmalo i memljivo izazivajući kod posmatrača izvjesnu vrstu opominjućeg straha bilo da je riječ o nelagodi izazvanoj porivom laži i grijeha koji se pokušavaju sakriti, bilo o konstantno prenosnom praroditeljskom grijehu”.

Ona je istakla da Šukovićevu likovnu poetiku karakteriše sklonost ka subjektivnoj, vizionarskoj interpretaciji veze između čulnog doživljaja unutarnje ljudske prirode i svedene kompozicije onoga što njegov instinktivni umjetnički duh prepoznaje kao unutarnji sublimat palog, ogrehovljenog čovjeka.

“Na ovim platnima Šuković izuzetnim umijećem iskazuje otpor, metamorfozu, alhemijski preobražaj koji nas osvješćuje i dovodi do sebstva, do procesa individuacije, te nagoni da se zapitamo ko smo i koji je smisao našeg postojanja… Jer Janus, kao i ova izuzetna izložba, takođe, simbolizuje i protok vremena, kao i prelaz iz prošlosti u buduće, osvijetljeno Vaskrsenjem Hristovim”, ističe Đurašković.

Kustos izložbe je Saša Radišić, viši kustos.

Bonus video: