Otvaranje izložbe “Krugovi Mediale” danas u Budvi

Omaž članovima grupe “Mediale” i nedavno preminulom Milošu Filipoviću Fići

1544 pregleda 0 komentar(a)
Dio plakata, Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Dio plakata, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Grupna izložba “Krugovi Mediale/ Circles of Mediala” biće otvorena danas u Budvi, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”, u 20 časova.

“Krugovi Mediale” nastavak su projekta i izložbe pod nazivom “Pisma Mediali” koju je organizovao beogradski “Muzej štafelaja”, a u saradnji sa Udruženjem Uroš Predić iz Švajcarske i Galerijom “Krug” iz Budimpešte.

Plakat
Plakatfoto: JU Muzeji i galerije Budve

Koncept izložbi “Pisma Mediali” i “Krugovi Mediale” svojevrstan su omaž slikarima i članovima grupe “Mediale”, a povodom 60 godina od objavljivanja knjige “Traktat o slikarstvu” 1964. godine Leonida Šejke, jednog od osnivača grupe i najproduktivnijeg teoretičara Mediale.

Izložba je omaž i nedavno preminulom Milošu Filipoviću Fići, čiji će radovi takođe biti izloženi, a koji je jedan od osnivača “Muzeja štafelaja”.

Postavka obuhvata slike, mozaike, crteže i grafike čiji su autori: Vesna Opavski, Jasna Opavski, Bisenija Tereščenko, Slavomirka Caka Kovačević, Slavica Mijović, Kristina Pirković, Rade Ratko Vujačić, Ivan Đurišić, Željko Đurovićko, Mladen Đurović, Stanko Zečević, Ranko Krstajić, Predrag Peđa Todorović, Goran Ćetković i Miroslav Miro Šuković.

Performans koji referiše na izvod iz Šejkinog “Traktata o slikarstvu”, izvešće na otvaranju Predrag Peđa Todorović i Jasna Opavski, koja će i otvoriti izložbu.

Događaj organizuje JU Muzeji i galerije Budve, a kustoskinja je mr Senka Subotić.

Bonus video: