Nacionalna biblioteka dobila na poklon Bukvar iz 1883.

Vrijedan poklon ustanovi je uručila Anđelka Pavić, koja se bavi izučavanjem života i djela Steva Čuturila, koji je izradio Bukvar

4368 pregleda 3 komentar(a)
Foto: NBCG
Foto: NBCG

Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević" dobila je na poklon originalno izdanje - Bukvar za crnogorske škole iz 1883. godine.

Saopštili su da je direktorici Dragici Lompar taj vrijedan poklon, priliom posjete biblioteci 4. septembra, uručila Anđelka Pavić, koja se bavi izučavanjem života i djela Steva Čuturila, koji je izradio Bukvar.

NBCG bukvar
foto: NBCG

Bukvar je objavljen u Pančevu, u izdanju Knjižare braće Jovanović.

NBCG bukvar
foto: NBCG

"Anđelka Pavić se skoro čitavu deceniju bavi izučavanjem života i djela Steva Čuturila i piše o bukvarima Steva Čuturila koji su bili u zvaničnoj upotrebi na prostoru današnje Crne Gore, Like, Hercegovine i Srbije gotovo pedeset godina i iz kojih su se opismenile mnoge generacije učenika. Posebnu pažnju posvetila je već spomenutom 'Bukvaru za crnogorske škole', koji je Stevo Čuturilo sastavio 1879. godine, u vrijeme kada je obavljao dužnost glavnog školskog nadzornika u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

NBCG bukvar
foto: NBCG

Podsjećaju da je Čuturilo bio značajan pisac i prosvjetitelj s kraja 19. i početka 20. vijeka.

NBCG bukvar
foto: NBCG

"Rođen je u Dabru, u Lici. U Crnoj Gori boravio je najprije kao predavač u Pomorskoj školi u Boki Kotorskoj, a potom ga je knjaz Nikola angažovao da bude glavni školski nadzornik na Cetinju, gdje je radio i kao urednik 'Glasa Crnogorca'. Bio je i ratni izvještač sa bitke na Vučjem Dolu", navodi Nacionalna biblioteka, koja je uputila zahvalnost Anđelki Pavić.

Bonus video: