Solarna moć

U savremenim zoroastričkim tumačenjima, krilati kolut smatra se simboličkom predstavom čovjekovog duhovnog jastva

1464 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oganj s neba; solarna moć; simbol besmrtnog svijeta; duhovno i nebesko savršenstvo. Disk s krilima je sunce u uzletu, njegovo ponovno rađanje, neposredan prikaz bogova sunca, egipatskog Horusa, asirskog boga ratnika Ašura i vavilonskog Šamaša. Kao moć svjetlosna i sama svjetlost, krilati kolut simbol je “mudrog gospodina” - Ahura Mazde ili Ormuzda - vrhovno božanstvo drevnog Irana. Dobri tvorac svih stvari, duhovnog i materijalnog svijeta, čovjeka i zvjeri. Ahura Mazda je učinio da svjetlost bude vidljiva, kako je podučavao Zaratustra. Zaratustrini sljedbenici su vjerovali da Ahura Mazda boravi na visini, u savršenoj dobroti i svjetlosti.

U savremenim zoroastričkim tumačenjima, krilati kolut smatra se simboličkom predstavom čovjekovog duhovnog jastva. Solarni kult naročito je bio svojstven Egiptu. Stari Egipćani su vjerovali da se vrhovni bog sunca Ra, rađa svakog dana. Bog sunca je često prikazivan kao čovjek s glavom sokola, koji nosi sunčev kolut na glavi. Horus kao nasljednik boga Ra, uzeo je vid krilatog sunčevog diska. Sa solarnim diskom među rogovima je prikazivana i Izis, nebeska kraljica.Kći boga sunca Ra Hator, prikazivana je kao krava među čijim se rogovima nalazi sunčev disk kraljevske božanstvenosti. Hator je boginja koja vlada nebom i zemljom, velika majka koja svojim mlijekom hrani ljude, vladarica zvijezda. Najveći značaj joj je pridavan kao božici zagrobnog svijeta. Egipatski bog Aton, jedan vid sunca, čije ime doslovno znači “Sunčev disk”, kratko vrijeme je bio uzdignut i pretvoren u jedinog istinskog boga. Svi ostali bogovi bili su protjerani osim Atona koji postade gospodar svih. Njegov prvi prorok i kralj Amenofis IV promjenio je svoje ime u Ihnaton, a svome bogu izgradio novu prijestonicu Ahtenanon. Na slikama obožavanja, Aton božanstvo čije puno ime glasi “Re - Horus - Horizonta koji uživa u svom imenu Šu koji je kolut”, prikazuje se kao ogromni crveni disk iz kojeg zrače zrake svjetlosti koje darivaju život njegovim poklonicima.

U hinduističkoj ikonografiji, bog Višnu je prikazivan kao plavi mladić koji u svojim rukama drži školjku, kolut, batinu i lotosov cvijet. Disk je jedan od njegovih atributa, njegovo ubojito oružje. Plamteći disk boje sunca, atribut je Krišne, prema hinduističkoj mitologiji osmog avatara boga Višnua. Osvjetljujući disk uništava neznanje i razgoni mrak. U budizmu je atribut Vairočane, jednog od pet velikih mističkih Buda. Njegovo ime znači “dolazi iz sunca”. Japanska boginja sunca Ametaratsu smatrana je za njegovu manifestaciju. U tibetanskom budizmu, Vairočana je nebesko biće koje je sveprisutno i zrači najjaču svjetlost. Sveti disk od žada sa otvorom, u kineskoj tradiciji predstavlja nebesko savršenstvo.

Bonus video: