Promišljanje pojma i mjesta povjerenja

Nakon izložbe u galeriji “Art”, drugi segment multimedijalnog projekta “Luka povjerenja” Ivane Ivković biće predstavljen večeras u sklopu FIAT-a

1815 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Svoj multimedijalni projekat “Luka povjerenja” (The Port of Trust) umjetnica Ivana Ivković predstavlja u Podgorici u sklopu Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, a nakon što je u ponedjeljak veče otvorena izložba u galeriji “Art” Muzeja i galerija Podgorice, već večeras slijedi nastavak - izložba u prostoru Nove galerije vizuelnih umjetnosti (NGVU) i Kulturnog centra 201, u 20 časova.

Projekat se realizuje u koprodukciji FIAT-a, NGVU i Muzeja i galerija Podgorice, pa se tako i odvija na tri lokacije u Podgorici, a čine ga dvije samostalne izložbe i delegirani performans koji će biti izveden u subotu 14. septembra u Modernoj galeriji u 20 časova.

“U pitanju je prvi čin regionalno koncipiranog rada ‘Spomenik povjerenja’ u čijem fokusu se nalazi fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove. Pored nove produkcije u vidu performansa i namjenski pisanog libreta dramaturga Jordana Cvetanovića koji obrađuju temu korupcije, i ostali umjetnički radovi različitih medija tematski su povezani u cjelinu promišljanjem pojma i mjesta povjerenja”, navodi se u pratećem katalogu.

Kustosi projekta su Jelena Janković, Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg je Cvetanović, a glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitor Mads Bitman, snimatelj i montažer Vladan Obradović, a u svemu učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika.

“U tematskom smislu ‘Luka povjerenja” i dalje polazi od pitanja povjerenja u širem, socijalno-političkom kontekstu promišljajući različite krize sa kojima se ovdašnja i uopšteno savremena društva danas nose. Rodne i identitetske problematike i pozicije pojedinca i kolektiva, bez obzira da li je riječ o tradicionalnim ili otvorenim društvima, jesu glavne smjernice u čitanju ovog složenog djela. Kao i u dosadašnjem umjetničkom radu Ivane Ivković, i ovaj otvara pitanje ženskog pogleda kroz preuzimanje pozicije moći ukazivanjem na važnost ne samo rodne ravnopravnosti već i postojanja drugačijeg, a suverenog stava u političkim, etičkim i estetskim okvirima”, piše Karić.

Janković dodaje da Ivković u ovom projektu publici otkriva “kako povjerenje, kao fundamentalna društvena vrijednost, može biti ugroženo i obnovljeno kroz zajednički umjetnički čin (performeri i publika, umjetnica i galeristkinja, umjetnica i kustoskinja)”.

“Ivana Ivković kroz svoj stil življenja, ophođenja i načina djelovanja u umjetnosti preoblikuje razumijevanje moći i uticaja u umjetničkom kontekstu, kao i životu uopšte. Ova promjena nije rezultat namjernog otpora, već refleksija njene duboke strasti i autentičnosti prema životu. Ona je disko-sfera u galaksiji, na lakovanim platformama, zavodljiva i neodoljiva, reflektuje svjetlost u svim pravcima, uvijek u pokretu. Dok se kreće kroz prostor i vrijeme, ostavlja za sobom tragove stila, strasti, mudrosti i plemenitosti. Njena umjetnost zadire u srži čovjeka, razotkrivajući slojeve stvarnosti i sistema u kojima živimo, pozivajući nas na razmišljanje. Ona, ne samo da osvjetljava svijet, već ga i nemilosrdno ispituje, utičući na društvo - istinom i smjelošću”, poručuje Janković.

Bonus video: