Otvorena "Džada": Ovo je bioskop, ovo je film, ovo je ono što volimo

Njemački producent Kristof Toke i podgorička premijera filma "Pontonovo srce" otvorili program 9. Džada film festa

3679 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Aleksandar Jaredić
Sa otvaranja, Foto: Aleksandar Jaredić

Prepoznatljiv po svom otvorenom konceptu, identitetski izgrađen kao festival "ulice", slobode, pristupačnosti, opuštene atmosfere i vrhunske energije, Džada film fest i ove godine nastavlja u svom tradicionalnom duhu. Uprkos tome što je samo otvaranje odloženo za dan, 10. septembar, a uprkos i vjetru koji ni sinoć nije jenjavao, Džada je otvorena u Ulici Svetozara Markovića pred više stotina posjetilaca koji su našli svoje mjesto i ispratili ceremoniju, ali i film "Pontonovo srce" u režiji Senada Šahmanovića.

Sa projekcije filma
Sa projekcije filmafoto: Aleksandar Jaredić

Podgorička premijera za reditelja je, kazao je nakon projekcije, posebno značajna, a najavio je i da "Pontonovo srce" uskoro stiže u formi serije, pa će publika imati priliku da uživa u dužoj priči koja grije srca. Publici, koja je film ispratila gromoglasnim aplauzom na kraju, poklonila se većina ekipe, a posebne ovacije dobili su crnogorski glumci, a dodatnu energiju i uzbuđenje podstaklo je i prisustvo muzičara Marka Lubarde, poznatijeg kao Random čija numera "Oldtajmer" prati ovo dugometražno igrano ostvarenje u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

Nakon "Pontonovog srca", zabava je nastavljena u prepoznatljivom ritmu benda "Milky Wave", no, djeluje da je neočekivano vrijeme ipak "presudilo" pa su se prisutni ubrzo i razišli, što nije omelo muzičare, niti se osjetilo u njihovom nastupu.

Džada film fest
foto: Aleksandar Jaredić

Deveti Džada film fest zvanično je proglasio otvorenim njemački producent i predsjednik žirija ovogodišnjeg izdanja festivala Kristof Toke koji je prisutne pozdravio riječima "I love you", za koje nije potreban prevod, a zatim istakao i da je prvi put u Crnoj Gori, te nije krio oduševljenje festivalom.

"Ovo je bioskop, ovo je film, ovo je ono što volimo", kazao je on.

Toke
Tokefoto: Aleksandar Jaredić

Publici se obratila direktorica Francuskog instituta u Podgorci Lorons Levadel Klos koja je poručila da su Ambasada i Institut Francuske ponosni zbog kontinuirane podrške festivalu i podsjetila na sporazum o saradnji koji su u Kanu potpisali Filmski centar Crne Gore i Francuski nacionalni centar za kinematografiju.

"Naglašavam činjenicu da će dva crnogorska režisera otputovati u Francusku kako bi se sastali s francuskim producentima u okviru programa koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova. Možemo biti zadovoljni zbog jačanja veze između naših zemalja, kao i mogućnosti da podijelimo naše vizije svijeta koji nas okružuje. Posebno smo srećni što ste u ovogodišnju selekciju uvrstili angažovane filmove s originalnim scenarijima", rekla je Klos.

Džada film fest
foto: Aleksandar Jaredić

Savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost u Ministarstvu kulture i medija Ognjen Damjanović istakao je prisustvo crnogorske kinematografije na Džadi.

"Podržavajući kreativne kapacitete i potencijale, kao i prateći korak ka inostranim standardima u kulturi, ovaj festival opravdava svoje višegodišnje postojanje. U kontekstu svih karakteristika ovogodišnjeg izdanja, cijenim da je od posebne važnosti istaći činjenicu da će pred publikom biti niz najnovijih ostvarenja u oblasti crnogorske kinematografije, pri čemu će publika u glavnom gradu, jednako kao što je to bio slučaj u regionu i drugim crnogorskim opštinama, još jednom biti u prilici da svjedoči značajnim projektima naših stvaralaca, kao i kreativnoj snazi Crne Gore u ovoj oblasti", rekao je Damjanović i dodao da se unaprijed raduje obilježavanju jubileja naredne godine - deset godina postojanja Džada film festivala.

Ekipa filma 'Pontonovo srce'
Ekipa filma "Pontonovo srce"foto: Aleksandar Jaredić

Bogat program podijeljen je na viđe lokacija. Večeras će ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u 19:30 časova biti prikazan film "Okarina" kosovskog reditelja Albana Zogjanija, a od 21 čas crnogorski "Supermarket" Nemanje Bečanovića. U isto vrijeme na lokaciji u Bloku 5, od 19.30 časova na program je film Gojka Berkuljana "Za našu djecu", a potom i francuski mega hit "Nepoželjni", koji potpisuje Ladj Ly.

"Svi su nas pitali zašto je moto ovogodišnjeg festivala "Spark in the Dark". Upravo zbog svih ovih svjetala koja nas obasjavaju, zbog nekih lijepih stvari, lijepih doživljaja koje smo stvorili prethodnih godina. Ipak, ove godine posebno zbog onih koji više nisu sa nama. Dakle, "Spark in the Dark" je za sve njih, a i za sve nas koji smo tu. Zato, uživajte, odaberite svoje filmove i dođite na Džadu", poručila je organizatorka festivala Nina Lončar.

Bonus video: