Džada film fest: "Supermarket" najbolji debitantski film, Marinović najbolji reditelj debitant

Posebno priznanje žirija pripalo je srpskom reditelju Luki Mihailoviću za film "Indigo kristal"

5349 pregleda 1 komentar(a)
Sa Džada film festa, Foto: Džada film fest
Sa Džada film festa, Foto: Džada film fest

Film "Supermarket" crnogorskog reditelja Nemanje Bečanović najbolji je debidatnski film 9. Džada film festa, dok je najbolji reditelj debitant Ivan Marinović, autor filma "Živi i zdravi".

Posebno priznanje žirija pripalo je srpskom reditelju Luki Mihailoviću za film "Indigo kristal".

U saopštenju organizatora se navodi da je sinoć je u Podgorici, u Bloku 5, održana svečana dodjela nagrada 9. izdanja Džada film festa.

Odluku o ovogodišnjim dobitnicima donoo je žiri u sastavu Kristofer Toke, Melina Pota Koljević i Nataša Pavlović.

Najbolji igrani debitantski film devetog izdanja DžFF-a je “Supermarket” crnogorskog reditelja Nemanje Bečanovića, najbolji reditelj debitant je Ivan Marinović, autor filma “Živi i zdravi “, a posebno priznanje žirija pripalo je srpskom reditelju Luki Mihailoviću za film “Indigo kristal”.

Njemački producent i predsjedavajuću žirija Kristofer Toke u obrazložanju odluke o najboljem debitantskom filmu istakao je da glavni junak ove izrazito filozofske filmske priče provodi noć u supermarketu, i da tokom filma gledalac postaje svjestan da je to slika suštine života savremenog čovjeka.

"Film šalje poruku o ispraznosti i konzumerizmu koji u sve većoj mjeri oblikuje našu egzistenciju. Zbog izuzetno originalnog pristupa jednoj univerzalnoj temi, žiri dodijeljuje nagradu filmu Supermarket, reditelja Nemanje Bečanovića", istakao je Toke.

Pavlović je u obrazloženju odluke o nagradi za najboljeg debitantskog reditelja, kazala da reditelj filma "Živi i zdravi" vrlo duhovito i sa puno simpatije prema akterima, preispituje suštinu jednog rituala, suprotstavljajući je formi, koju svi fanatično ispunjavaju.

"Tema je Bergmanovska, a rediteljski pristup se rukovodi razumijevanjem mediteranskog podneblja. Nagradu za najbolju režiju stoga dodjeljujemo crnogorskom reditelju Ivanu Marinoviću", rekla je Pavlović.

Pota Koljević je rekla da žiri želi da posebno pohvali film koji na životno i umjetnički istinit način istražuje stvarnost mladih ljudi na društvenoj margini.

"Filmska priča prati ritam stvarnosti u ubrzanom tempu koji nam otkriva suštinu i pozadinu svijeta na koji su osuđeni društveni otpadnici. Specijalno priznanje žiri dodeljuje filmu Indigo Kristal reditelja Luke Mihailovića", istakla je Pota Koljević.

U saopštenju se navodi da je predstavnica pokrovitelja i sponzora nagradnog fonda Universal Capital banke, Ozana Popović, uručila čekove dobitnicima nagrada za najbolji debitantski filma i najboljeg režisera debitanta.

"Universal Capital Banka je godinama unazad dio ove uspješne priče koja objedinjuje strasti ka sedmoj umjetnosti, ali i predanost i viziju ka izgradnji boljeg, inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve nas. Ova saradnja, koja je iz godine u godinu sve uspješnija ostavlja trajan pečat i inspiriše, pružajući neprocjenjiva iskustva svima koji su dio ove filmske avanture. Radujemo se nastavku sjajne saradnje koju imamo sa predstavnicima Džada film festivala, koji ulazu svoje maksimalne napore i svake godine prevaziđu očekivanja svojim profesionalnim pristupom i ljubavi koju prenose na ovaj događaj", istakla je Popović.

U saopštenju se navodi da je novčani ček i statuu za najbolji debitantski film primio Nemanja Bečanović, dok je u ime dobitnika nagrade najboljeg režisera debitanta nagradu preuzeo protagonista filma "Živi i zdravi" Goran Slavić.

"Zbog spriječenosti da prisustvuje dodjeli nagrada reditelju Luki Mihailoviću će biti naknadno dostavljeno Special Mention priznanje", piše u saopštenju.

Navodi se da je poslije dodjele nagrada emitovan film "Živi i zdravi", te da su se publici prije početka poklonili Sejdo Alilaj, Stefan Vuković i Goran Slavić.

"Danas u nedjelju, 15. septembra, u Dječjem parku, od 18 časova sve mališane čeka Džada Junior program, a njima je namijenjen i hrvatski film sa engleskim titlom 'Dnevnik Pauline P' koji će biti prikazan oko 19 časova", rekli su organizatori. i dodali da se ovom projekcijom i završava 9. izdanje Džada film festa.

Bonus video: