Misterija i fantazija za sve uzraste

Mlada glumica Hana Ivanišević za Vijesti sumira utiske povodom filma “Planeta 7693”, u kom tumači upravo djevojčicu 7693

2497 pregleda 1 komentar(a)
Ivanišević, Foto: BORIS PEJOVIC
Ivanišević, Foto: BORIS PEJOVIC

Porodica i problemi u porodici, djeca i njihovi problemi, a svi ti problemi zapravo rješivi... Kako jedan dječak uz pomoć mašte, ali i ljubavi pokušava da riješi one probleme koji se pojavljuju u njegovoj porodici, vidjeće gledaoci filma “Planeta 7693”, kazala je mlada glumica Hana Ivanišević u razgovoru za Vijesti.

“Planeta 7693” novi je crnogorski film nastao po scenariju Ane Vujadinović Tomić i u režiji Gojka Berkuljana i prava je senzacija na više nivoa, od scenarija, glumačkog ansambla, fotografije, vizuelnih efekata, režije, do kompletnog proizvoda, a to je nježna i topla porodična priča - jednako za djecu koliko i za odrasle, a pritom i naučnofantastična avantura koja vodi ka spoznaji sopstvenih (super)moći koje postoje, čak i onda kada ih drugi ne primjećuju ili ih, pak, negiraju.

Planeta 7693, Planeta 7693 premijera
foto: Boris Pejović

Ivanišević je film prvi put pogledala na premijeri uoči koje je bila veoma uzbuđena i radosna, a utisci su kasnije bili fantastični! Otkrila je da ništa ne bi mijenjala u tome kako je sve ispalo, čak i kada bi imala moć da vrati vrijeme, jer je, kaže, ispalo lijepo, dobro, zanimljivo i poučno, ocijenila je mlada glumica.

“Sve kreće od problema u porodici i traganja za načinom da se oni riješe. Film govori upravo o tome kako jedan mali dječak zapravo može da riješi probleme uz pomoć mašte, ali i ljubavi. To je i pouka i poruka filma, a ja bih preporučila svima da ga pogledaju”, ističe Ivanišević.

Ivanišević na premijeri
Ivanišević na premijerifoto: Boris Pejović

Premijerno prikazan protekle sedmice, film je nakon svečane projekcije u Muzičkom centru Crne Gore počeo da puni i bioskopske sale, prvenstveno u podgoričkom Sinepleksu, a onda i širom države, zahvaljujući Mreži kinoprikazivača. To je prvi put u istoriji savremene crnogorske kinematografije da film domaćeg autora ima premijerne i bioskopske projekcije u više crnogorskih opština, i to u Pljevljima, Beranama, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg Novom i Plavu.

Bioskopska distribucija kreće i u Srbiji 17. oktobra, nakon što je film srpsku premijeru imao na otvaranju 20. Kids Festa gdje je ekipa pozdravljena velikim aplauzom... Iako joj nije povjerena glavna, Ivanišević ima izuzetno važnu i zanimljivu ulogu koja joj je bila interesantna za tumačenje i tokom samog kreativnog procesa.

Sa premijere u Podgorici
Sa premijere u Podgoricifoto: Boris Pejović

“Prelijepo mi je bilo tokom snimanja i ostalo mi je u lijepom sjećanju iako je bilo prije nekoliko godina. Uživala sam tada sa ekipom i veoma sam zadovoljna što sam radila na ovakvom jednom filmu i sa ovakvim timom sjajnih ljudi... Najzanimljivije u cijeloj ovoj priči mi je bila možda upravo moja uloga Lukine misteriozne prijateljice, kao i načini na koje mu pomažem da riješi neke od problema sa kojima se porodica suočava”, ispričala je Ivanišević Vijestima.

U sinopsisu filma se navodi da je u fokusu radnje devetogodišnji Luka koji sa sestrom i roditeljima živi u zanimljivom komšiluku na periferiji grada.

“Tokom jednog vrelog ljeta, idiličnu i veselu porodicu potresa događaj koji narušava njihove odnose i dovodi do konfliktnih situacija u kojima Luka ne uspijeva da se snađe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra se ne uklapa u svoje tinejdžersko društvo, a Luka ostaje usamljen i zabrinut. Izlaz iz svih problema traži u svojoj mašti. U zgradi starog gradskog hotela, gdje često uvježbava svoje supermoći, sreće misterioznu djevojčicu koja dolazi iz druge dimenzije i predstavlja se kao serijski broj 7693”, piše u opisu filma.

Hana je upravo ta misteriozna djevojčica iz druge dimenzije. U razgovoru za Vijesti kazala je da ju je takva priča privukla na samom početku jer i privatno voli knjige i filmove tog tipa.

Ivanišević kao 7693
Ivanišević kao 7693foto: Promo

“Zvučalo mi je veoma zanimljivo. Ja sam se tokom snimanja, ali i tokom gledanja, nekako više fokusirala na misteriju i fantaziju nego na probleme odraslih, zato što mi se to činilo interesantnijim. Nadam se da će što više mlade publike vidjeti film i uživati u njemu”, kazala je Ivanišević.

“Planeta 7693” je njen prvi film, a kasnije je i nastavila sa glumom, otkriva i dodaje da bi voljela u budućnosti da se bavi glumom.

“Ovo je prvi film koji sam snimila, a kasnije sam snimila još dva (“Sirin” Senada Šahmanovića i “Za našu djecu” Gojka Berkuljana). Pohađam deveti razred Osnovne škole “Dašo Pavićić” u Herceg Novom, ali bih voljela da nastavim da se bavim glumom. Odmalena mi je san i odmalena maštam o tome da budem glumica, tako da se nadam da ću se i u budućnosti baviti glumom”, skromno i s osmijehom priznaje Ivanišević.

Planeta 7693, Planeta 7693 premijera
foto: Boris Pejović

Ko je zapravo 7693 i kako će se njeni i Lukini planovi razvijati i realizovati, pogledajte u filmu koji je nesumnjivo jedno od onih ostvarenja koje će vas podstaći da ponovo povjerujete u snagu i moć sopstvene želje, ideje, mašte, ljubavi, porodice i zajednice.

Pored Ivanišević, uloge tumače i Ilija Pejaković, Mara Rakčević, Kristina Obradović, Andrija Kuzmanović, Dejan Đonović i drugi… Producent je Marko Jaćimović, direktor fotografije Aleksandar Jakonić, montažu je radio Vladimir Pavlovski, muziku komponovali Petar Wagner i Luka Jovanović, a koproducenti su Ivica Vidanović i Tomi Salkovski. Autorsku ekipu čine i scenografkinja Tamara Tričković i kostimografkinja Lina Leković.

Bonus video: