U Plužinama otvoren novi digitalizovani bioskop

Projekat digitalizacije bioskopskih dvorana u Crnoj Gori započet je prije pet godina kroz zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra Crne Gore i lokalnih samouprava, kao jedan od prioriteta Nacionalnog programa za razvoj kinematografije

5030 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Filmski Centar Crne Gore
Foto: Filmski Centar Crne Gore

U Plužinama je večeras otvoren digitalizovani bioskop u Centru za kulturu. Bioskop je otvorila direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović, koja je istakla važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu.

"Večeras ovdje u Plužinama, ne otvaramo samo vrata jedne digitalizovane bioskopske sale - večeras otvaramo vrata u novi svijet. Svijet filma, kulture i zajedničkih trenutaka. Ova sala postaje ne samo mjesto projekcija, već i mjesto susreta, razgovora i stvaranja uspomena. Ovim potvrđujemo da kultura i film nisu samo privilegija velikih gradova, već nešto što pripada svakome od nas, bez obzira na to gdje se nalazimo", poručila je Božović.

Ona je kazala da Filmski centar Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, posvećeno radi na digitalizaciji bioskopskih sala širom zemlje, te da ovaj projekat ne predstavlja samo iskorak u tehničkom smislu.

"To je znak naše želje da film i umjetnost budu most između generacija, da povežu male i velike sredine i inspirišu nove, mlade generacije koje će stvarati i doživljavati svijet iz sasvim nove perspektive”, poručila je Božović.

Ona se zahvalila i partnerima koji su učestvovali u ovom projektu, Ministarstvu kulture i medija, kao i lokalnoj samoupravi koja je prepoznala važnost ovog projekta za Plužine.

U sklopu otvaranja nove bioskopske sale, prikazan je film domaće produkcije "Planeta 7693" reditelja Gojka Berkuljana. Ovaj film, prikazuje se širom Crne Gore u digitalizovanim bioskopima zahvaljujući Mreži kinoprikazivača. Njegova priča o devetogodišnjem Luki, njegovoj porodici i misterioznoj devojčici iz druge dimenzije, uvodi nas u čudesan svijet dječije mašte, ali i prikazuje stvarne životne izazove s kojima se suočavaju mladi i njihove porodice.

Podsjetimo, projekat digitalizacije bioskopskih dvorana u Crnoj Gori započet je prije pet godina kroz zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra Crne Gore i lokalnih samouprava, kao jedan od prioriteta Nacionalnog programa za razvoj kinematografije.

Bonus video: