„Utopija danas” na sceni Nikšićkog pozorišta

Predstava će biti izvedena danas u 20 časova

3666 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predstava “Utopija danas”, nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, SKC Novi Sad, Bitef teatra, KC Grad (Beograd) i “Trinidada” (Novi Sad), biće izvedena danas u Nikšićkom pozorištu u 20 časova.

Koncept, originalna muzika i video, tekst prvog dijela predstave i songova potpisuje Marko Grubić, a tekst drugog dijela predstave Milena Bogavac.

Glume i pjevaju Tamara Radovanović, Danilo Milovanović i Aleksa Jovčić.

“Utopija danas” je muzička predstava, koja uključuje elemente performansa, video arta i dokumentarno-igranog filma, piše u saopštenju.

“U prvom dijelu postavljamo tezu: jedan od najvećih društvenih problema trenutno je raspodjela materijalnih dobara u kojoj 2208 najbogatijih stanovnika planete posjeduje preko 10 biliona (10000000000000) dolara (kapital, koji svake godine raste), naspram miliona ljudi, koji žive u siromaštvu ili finansijskoj neizvjesnosti. Uz to, dobra (kojih ima u izobilju) često se proizvode na ekološki neodgovarajući način, a kontekst ubrzanog razvoja vještačke inteligencije, koja munjevito uništava postojeća radna mjesta, probleme čini jos većim”, navodi se u opisu i dodaje da se u drugom dijelu prikazuje moguća slika svijeta najbliže budućnosti.

“Većina čovječanstva nije (kao u većem dijelu istorije) dio potlačene, nego ekonomski beskorisne klase. Gotovo sve poslove obavlja vještačka inteligencija (odluke vlade takođe donosi vještačka inteligencija), a dobra se raspodjeljuju tako da je građanima obezbijeđeno materijalno blagostanje. Dakle, zamišljamo hipotetičku sliku društva, koja je umjereno optimistička: ne živimo u tehnofeudalizmu ili robovlasništvu, već u tehno-socijalizmu. U nizu scena vidimo živote nekoliko likova u ovakvim okolnostima. Šta mlad ili sredovječan čovjek radi, kako “troši” vrijeme i kako se osjeća bez tzv. egzistencijalnih problema? Ili, drugim riječima, kako izgleda nesmetani “čeoni sudar” sa smislom života? Konačno, na samom kraju predstave, iznosimo (po našem mišljenju jednini logičan) zaključak”, poručuju autori predstave.

Dok u prvom dijelu komada preovlađuje stilizovana dokumentarna forma, u drugom je to igrana.

“Igrane i dokumentarne scene prikazuju se uživo na sceni, kao i na video projekciji ili u interakciji između izvođača na sceni i videa, a dinamika je od početka do kraja određena živom izvedbom muzike”, dodaje se u opisu.

Saradnici na videu su Nadia Czachowska Aleksić i Dušan Aleksić, dok muziku izvodi grupa Vroom.

Bonus video: