Tocinillos del Cielos

Obradujte vaše ukućane i napravite ovaj slatkiš. Nije ga teško napraviti. Uživajte u njegovom ukusu...
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 16:13h

Ako bi bukvalno preveli naziv, znacilo bi "Nebeska mast ". Datira iz 1324. god, i pravile su ga kaludjerice u manastirima Andaluzije i Asturijasa od žumanaca koja su im poklanjali proizvodjaci vina. Naime, u to doba se koristilo bjelance za purifikaciju vina, pa su imali velike količine neiskoriscenih žumanaca. Nazvali su ga "nebeska mast" zbog teksture i religioznog porijekla

Evo kako se pravi:

1. Prvo se pomiješa šećer u šerpi s časicom vode, limunovom korom ili esencijom vanile i zagrijeva se na tihoj vatri, nekih 20-ak minuta dok se otopi i stvori homogena smjesa. Zatim se ostavi da se prohladi i ostavi po strani.

2. Sljedeći korak je karamelizacija modle (ili manjih modli) u kojima ćete peći kolač. U modlu se stave 3-4 kašike šećera i isto toliko vode, na vatri se karamelizuje šećer, pa se tom smjesom takodje oblože i zidovi modle.

3. Sva zumanca umutiti zajedno sa cijelim jajetom pa dodati prvu smjesu koju smo ostavili da se ohladi i sve dobro promiješati.

4. Na kraju kada se karamelizani šećer u modli ohladi uliti ovu smjesu i poklopiti modle (modlu)

5. Peći u drugoj većoj posudi s vodom oko 60 min ili dok se dobro ne zgusne. Kad se ohladi izručiti na veliki tanjir i sjeći na željene veličine.

Bonus video: