Neka vaš veš sija: Kako da bijele stvari budu savršeno bijele?

Za manje od pola sata vaše prljave čarape opet će biti bijele kao snijeg: operite ih ovim i rezultat neće izostati

4543 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako oprati bijele čarape da budu zaista opet bijele? Prema komentarima ljudi s društvenih mreža postoji dobar trik koji to vrlo uspješno ostvaruje. Oni, naime, kažu kako ovu akciju uspješno možete obaviti koristeći kristale sode koji su korisni za mnoge posloce u domaćinstvu. Kristali sode sigurni su za sve vrste tkanina i mogu biti korisni pri pranju jer omekšavaju vodu.

Kako ide postupak?

Potopite čarape u toplu vodu s nekoliko kašika sode. Važno je dobro promiješati vodu i kristale koji će vodu učiniti mutnom. Nakon toga čarape stavite u mašinu za pranje veša s ostalim bijelim stvarima.

nače, kristali sode mogu se koristiti i za čišćenje začepljenih cijevi, smrdljivih mašina za veš, uklanjanje masnoće i prljavštine, ali i algi s terasa.

Kojiji su još dobri načini izbjeljivanja rublja?

Jedan od najjeftinijih načina za savršeno izbjeljivanje rublja je upotreba kalijumovog permanganata (hiprmangana) koji možete da kupite u apoteci.

U 10 litara vruće vode stavite nmalo kalijumovog permanganata. Voda će postati ružičaste boje ali to je dobar znak, ne brinite. Dodajte 200 grama deterdženta za veš i dobro promiješajte pa u to stavite mokri veš. Posudu pokrijte najlonskom kesom ili folijom iostavite tako najmanje 4 sata, a najbolje preko cijele noći. Kada veš izvadite iz ove tečnosti, iscijedite ga i stavite u mašinu za pranje veša.

Još jedan trik se onaj sa praškom za pecivo. Jednu kesicu stavite u prašak za pranje veša pa promiješajte.

Bonus video: