Koliko puta je dovoljno? Je li za zdravu vezu važan čest seks?

Vršenje pritiska da biste ispunili neki trend ili numerički cilj, može djelovati potpuno kontraproduktivno na vašu vezu

10104 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šta biste rekli, koliko je minimalno seksa važno za održavanje zdrave veze? Pritom, nema pogrešnog odgovora, ali ako je vjerovati studiji, stručnjaci smatraju da parovi postižu najveće zadovoljstvo ako vode ljubav jednom nedjeljno.

Ipak, budući da je svaka veza drugačija i uostalom, zavisi od mnogo faktora - od poslovnih obveza i rokova, roditeljskih dužnosti ili jednostavno raspoloženja - ne postoji univerzalan recept o idealnom broju.

Nepotrebna ‘trebali smo već‘ napetost

Uostalom prema doktorici i certifikovanoj seksualnoj terapeutkinji Lexx Brown-James i parovi koji nisu seksualno aktivni, mogu i dalje da budu savršeno srećni i ispunjeni. Dodatno, vršenje pritiska da biste ispunili neki trend ili numerički cilj, može djelovati potpuno kontraproduktivno na vašu vezu i dovesti je do nepovjerenja i potpuno nepotrebnih ‘trebali smo već‘ napetosti.

Umjesto toga, kako savjetuju terapeutkinje, pri pomisli osjećate li se bezbjedno, voljeno i prijatno u svojoj vezi, trebali bi da imate na umu sljedeće:

1. Osjećate li potrebu

Ako je u vama aktiviran ‘ma hajde da i to skinem s popisa‘ stav, on definitivno upućuje da vam ni malo nije do seksa i da zapravo to radite samo iz obaveze, a ne i iskrene želje.

par
foto: Shutterstock

Suprotno, kada osjećate potrebu za seksom i uzbuđenje, bez obzira je li ona jednom nedjeljno, jednom u mjesecu ili duže, to znači da ste zapravo zadovoljni kako stvari teku u vašoj spavaćoj sobi.

2. Seks je zadovoljavajući

"Kvalitet je važniji od kvantiteta", smatra seksualna terapeutkinja Casey Tanner i dodaje da je umjesto toga koliko ste puta spavali s partnerom, puno važnije to kako se osjećate prilikom odnosa. Promislite, osjećate li se povezano sa svojim partnerom? Odvija li se odnos tempom koji vama odgovara? Jesu li pritom uključene one aktivnosti koje vam pružaju najviše zadovoljstva? Odgovori na ova pitanja pomoći će u tome da odgonetnete je li seks zaista kvalitetan.

3. Osjećate slobodu da kažete svom partneru šta biste htjeli da radi, a šta ne

Sloboda da izrazite svoje potrebe i želje prema partneru ali i ono što ne želite, pokazatelj je uspješnog seksualnog života. Doktorica Brown-James ističe da je otvorena komunikacija temelj zdrave seksualnosti budući da gradi povjerenje i sprječava da relativno manji problemi prerastu u ogorčenost, koju je mnogo teže riješiti.

Bonus video: