Poziv za pomoć: Da vam je loše u glavi pokazuju ovih pet simptoma

Naš um je kontinuirano suočen s raznim negativnim vijestima, izazovima i nepoznanicama. Tamo gdje sami ne vidimo izlaz ili nam se on čini nemoguć, stručna osoba bi mogla biti pravo rješenje i kompas

36526 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mentalno zdravlje, ova izuzetno važna komponenta ljudskog života postala cijenjena više nego ikad i o njoj se sve više priča. To ne čudi jer svakodnevna izloženost raznim negativnim vijestima, izazovima i nepoznanicama s kojima se suočavamo, zahtijevaju da se što bolje pobrinemo za mentalnu dobrobit.

Osim ugrožavanja koje doživljavamo na ličnom nivou, ona se i te kako preliva i na naše odnose, poslovne uspjehe, ali i na fizičko zdravlje. Ipak, ma koliko god bili svjesni da je na globalnom nivou mentalna higijena važan dio o kojem mnogi brinu, još uvijek se događa da znakove upozorenja ne prepoznajemo dovoljno rano. Iako su usponi i padovi normalni dio ljudskog života, nerijetko se događa da u njih svrstavamo i one ozbiljnije simptome koji ipak zahtijevaju stručnu intervenciju.

Znakovi koji upućuju na poziv za pomoć

Njihovo rano prepoznavanje može da napravi potpuni preokret u mentalnom blagostanju i baš zato je važno što prije reagovati.

1. Brze promjene raspoloženja

Ako doživljavate brze promjene raspoloženja poput učestalog plakanja ili izliva bijesa bez povoda, to može da bude i znak koji upućuje na to da već neko vrijeme živite s problemima koje ste uspješno izbjegavali ili ignorisali, međutim, sada su se aktivirali. Iznenadne promjene u raspoloženju, između ostalog, mogu upućivati na to da zapravo se već neko vrijeme borite s mentalnim zdravljem, prenosi Jutarnji.hr,

2. Odlaganje zadatka

Potpuno je normalno da nam neki zadaci jednostavno nisu zabavni i da ćemo ih rado odlagati. Ipak, to ne znači u nedogled. Kad je riječ o mentalnom zdravlju, odlaganje zadataka se manifestuje kao visok nivo tjeskobe koju osoba osjeća. Osoba misli da nije savršena, a iluzija perfekcionizma tjera je da odlaže obavljanje zadatka pod maskom da njegovo rješavanje neće biti savršeno obavljeno.

3. Osjećaj zaglavljenosti

Dok neki ljudi s lakoćom prelaze iz događaja u događaj, kod drugih se to može činiti nevjerovatno izazovnim činom, gotovo nemogućim. Osjećaj stajanja na mjestu nije nimalo lijepo iskustvo, a svi oni koji su kroz to prošli, ističu kako je važno potražiti pomoć i podršku. Tamo gdje sami ne vidimo izlaz ili nam se on čini nemoguć, stručna osoba bi mogla biti pravo rješenje i kompas.

4. Kontinuirani osjećaj umora

Konstantan umor ne mora da bude samo znak fizičke bolesti, nego i mentalne. Nedostatak kvalitetnog sna, loša i neredovna ishrana, problemi sa varenjem,.. dovode osobu do potpune iscrpljenosti, a time i težeg funkcionisanja.

5. Osjećaj krivice

Manjak samopouzdanja je ozbiljan problem. Ako se uhvatite da stalno pomišljate na to kako ste baš vi uzrok svakog problema ili kako ste nesposobni da obavljate zadatke, dobar je trenutak da potražite stručnu pomoć.

Bonus video: