Borusija Dortmund: Gdje je krenulo po zlu?

Vajdenfeler se čak popeo na ogradu kako bi čuo šta navijači u prvim redovima imaju da mu kažu, a iznad sebe je ugledao žutu armiju - čak 80.667 gledalaca u utorak veče navijalo je za posljednjeplasirani tim u Bundesligi.
66 pregleda 7 komentar(a)
Borusija Dortmund, Foto: Reuters
Borusija Dortmund, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 16:53h

Samo 22 mjeseca nakon što su gledali svoje ljubimce u finalu Lige šampiona protiv Bajerna na "Vembliju", navijači Borusije Dortmund - i dalje nestvarno odani i brojni - tražili su objašnjenje od fudbalera za užanse rezultate u Bundesligi.

Poslije 19 odigranih kola u njemačkom šampionatu, doskorašnji prvak Bundeslige, aktuelni vicešampion i prošlogodišnji polufinalista Lige šampiona, prikovan je za dno sa samo četiri pobjede i čak 11 poraza.

Očajni rezultati iz prvog dijela sezone prenijeli su se u na 2015. godinu, ekipa Jirgena Klopa je nakon domaćeg poraza od Augzburga posljedna na tabeli sa dva boda manje od Herte, Štutgarta i Frajburga, koji je zbog gol-razlike trenutno u zoni spasa.

Golman Roman Vajdenfeler, defanzivac Mats Humels i nekoliko iskusnijih fudbalera pokušalo je da razgovara sa navijačima i zatraži oproštaj po završetku duela sa Augzburgom.

Vajdenfeler se čak popeo na ogradu kako bi čuo šta navijači u prvim redovima imaju da mu kažu, a iznad sebe je ugledao žutu armiju - čak 80.667 gledalaca u utorak veče navijalo je za posljednjeplasirani tim u Bundesligi.

Razočarenje je kolektivno...

"Razumijem reakciju navijača. Kada jedan tim želi visok plasman, a nalazi se na posljednjem mjestu nakon 19 utakmica, bilo bi neprihvatljivo ne razumjeti zvižduke i nezadovoljstvo sa tribina", smirivao je strasti Mats Humels, svjetski šampion sa reprezentacijom Njemačke.

Trener Jirgen Klop takođe razumije navijače.

"Mogu nas optuživati za puno toga i sve je to opravdano. Boriti se ne znači samo trčati i praviti klizeće startove, već imati hrabrost donijeti pravu odluku u pravom trenutku, a toga je nama nedostajalo večeras. Ne bih pričao mnogo, moramo da pričamo na terenu. Ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo da se borimo", rekao je Klop.

Iako su "milioneri" na samo dva boda od zone spasa, ovakva situacija predugo traje - gotovo od početka sezone. Samo jednom, u drugom i trećem kolu, Borusija je vezala dvije pobjede, nakon čega je čak šest puta izgubila i jednom remizirala u narednih sedam mečeva. Šampion iz 2011. i 2012. tada se našao u raljama borbe za opstanak i još nije uspio da se izvuče. Navijači se već plaše najgoreg - ispadanja u "Cvajtu".

U međuvremenju, njemački, ali i brojni evropski mediji se pitaju - gdje je krenulo po zlu?

Jirgen Klop stigao je "Vestfalen" 2008. kao talentovani trener Majnca, i za kratko vrijeme napravio revoluciju. Od ne previše afirmisanih, mladih i talentovanih fudbalera, napravio je zastrašujući tim, uz atraktivnu i neobičnu igru - prebrzu čak i za njemačke standarde. Klopova vizija dobila je svoj vrhunac u aprilu 2013. godine, kada je Borusija spržila Real Madrid na "Vestfalenu" sa 4:1, u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona.

Kao trener neobičnog kova, Klop je privukao pažnju brojnih velikih evropskih klubova. Zainteresovali su se Mančester junajted i Arsenal, ali je 47-godišnji stručnjak rodom iz Štutgarta odolio ponudama.

Ne, međutim, njegove najveće zvijezde - Mario Gece i Robert Levandovski pojačali su najvećeg rivala u Njemačkoj, Bajern iz Minhena.

"Milioneri" više nisu mogli da se trkaju sa Bavarcima, ali su im disali za vratom, istovremeno u Evropi ređali dobre rezultate.

Potom su ovog njemačkog giganta, evropskog šampiona iz 1997, uzdrmale povrede - Humels, Blaščikovski, Pišček, Gindogan, Sahin, pa i najveća zvijezda Marko Rojs, morali su na duže rehabilitacije.

Iako i bez njih u timu opet ima solidne fudbalere, Klop sa izmiješanim sastavom nije upsio da nastavi tamo gdje je stao u julu 2014. godine.

Od trenera-revolucionara za kratko vrijeme dospio je u situaciju da čak i strijepi za svoju poziciju na klupi. No, uprava ga i dalje brani:

"Klop je zacementiran", poručuju čelnici kluba.

Jasno, trener koji je ostao vjeran Borusiji i kada je imao ponude velikih engleskih klubova, zaslužuje da vodi "milionere" čak i u drugoj ligi.

Nešto će, međutim, morati da mijenja. Fudbalski eksperti se slažu da je igra Borusije Dortmund pročitana u Njemačkoj.

U Evropi još ne - nakon što se prošetali u grupi Lige šampiona gdje su završili ispred Arsenala, "milioneri" čekaju dvomeč sa Juventusom u osmini finala.

To je paradoks i paralelna stvarnost kluba sa najodanijim navijačima u Evropi.

Klop ne razmišlja o ostavci

Trener Borusije Jirgen Klop proučio je danas da ne razmišlja o ostavci, dan nakon poraza Augzburga.

"Odbacujem mogućnost ostavke. Poslije dvije utakmice u ovoj godini, naš rezervoar nije potpuno prazan. Sinoć nisam razmišljao o ostavci, to za mene nije ni tema", rekao je Klop, prenijeli su britanski mediji.

Klop, koji je preuzeo Borusiju 2008. godine, dobio je garancije o ostanku u klubu od izvršnog direktora Hansa Joahima Vackea, ali je pod velikim pritiskom posle poraza od Augsburga.

"Živci igraju veliku ulogu u ovoj situaciji, moramo da se saberemo. Moramo da vratimo igračima vjeru, dugo radimo na tome, ali to očigledno nije dovoljno", rekao je Klop, koji je sa Borusijom osvojio dvije šampionske titule u Bundesligi, Kup i Superkup Njemačke.

On je priznao da je razočaran rekacijom ekipe i panikom poslije primljenog gola u sinoćnjoj utakmici.

"Ekipu je potpuno uzdrmao taj gol, mislio sam da smo iznad toga. Donosili smo loše odluke. Moramo da budemo hrabriji i time dozvolimo sebi da pravimo dobre odluke", rekao je Klop.

Bonus video: