Boško Radović: Moramo biti oprezni sa očekivanjima, pokušaćemo da napravimo dobar posao

Crna Gora juče doputovala u Rigu, a sjutra je (14:30) protiv Brazila očekuje prva utakmica u kvalifikacijama za Olimpijske igre

8481 pregleda 94 reakcija 6 komentar(a)
Selektor, Boško Radović, Foto: FIBA
Selektor, Boško Radović, Foto: FIBA

Pripreme u Podgorici su završene, košarkaška reprezentacija Crne Gore je juče stigla u Letoniju, a danas u "Riga areni" odradila posljednji trening pred sjutrašnju (14:30) utakmicu protiv Brazila u kvalifikacijama za Olimpijske igre (OI).

Godinama unazad Crna Gora je redovan učesnik najvećih košarkaških takmičenja. Kruna dobrog rada je stigla prošlog septembra na Mundobasketu u Manili, kada je naša reprezentacija zauzela istorijsko, 11. mjesto i prvi put izborila plasman na olimpijski kvalifikacioni turnir.

A žrijeb je odlučio da ekipa Boška Radovića kvalifikacione utakmice igra na turniru u Rigi - odavno je poznato da su rivali u grupi Brazil i Kamerun, dok su u drugoj domaćin Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije selekcije iz obje grupe će izboriti plasman u polufinale, a pobjednik turnira odlazi na Igre.

"Mi sada završavamo jedan olimpijski ciklus od četiri godine. Nakon dobrog Evropskog prvenstva i sjajnog Mundobasketa prvi put smo na olimpijskom kvalifikacionom turniru, što je nagrada za nas. Jasno je da su ovdje najbolji od najboljih, u Rigi je jedan od četiri turnira, a od šest timova samo jedan dobija vizu za Pariz, tako da je jasno kakav turnir slijedi. Svaka grupa je zahtjevna, a mislim da je naša prilično teška, tako da moramo biti oprezni sa očekivanjima", rekao je dan prije utakmice sa Brazilom selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore, Boško Radović.

Boško Radović
Boško Radovićfoto: FIBA

Crna Gora je u izmijenjenom i podmlađenom sastavu stigla u Rigu. Poznato je da nema Bojana Dubljevića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Nemanje Radovića, Marka Todorovića i Zorana Nikolića, kao ni Fedora Žugića i Jovana Kljajića.

"Smatram da su Brazil i Letonija iz ove dvije grupe favoriti, dok smo mi sa prilično izmijenjenim sastavom u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Ali, mislim da smo se dobro spremili, da ćemo izgledati najbolje moguće u ovom momentu, da ćemo biti tačni i precizni u oba pravca, jer jedino tako možemo sjutra protiv sjajne reprezentacije Brazila doći u poziciju da eventualno stignemo do pobjede", kazao je Radović.

Olimpijske igre su san svakog sportiste, a svoje snove ima i Crna Gora. Odlazak na Igre bio bi kruna višegodišnjeg rada, uspjeh za sva vremena.

"Privilegija je biti ovdje. Sve reprezentacije su stigle u najjačim sastavima, jer i pored svih uspjeha u klubovima, svi imaju želju da budu sa svojim reprezentacijama dio OI. Samim tim čeka nas težak posao, a ne bih se vraćao na činjenicu ko nedostaje, jer ovdje je trenutno 12 najboljih igrača koje imamo i sa njima ćemo pokušati da napravimo dobar posao u Rigi" jasan je selektor.

Prva prepreka na turniru je jaka selekcija Brazila, predvođena selektorom Aleksandrom Petrovićem, koji je "karioke" vodio i prije pet godina, kada je Crna Gora protiv Brazila igrala na Mundobasketu u Kini.

"Ono što mi treba da radimo je da igru u napadu i odbrani svedemo pet na pet. Da zaustavimo njihovu tranziciju. Brazil je talentovana reprezentacija, sa mladim i iskusnim igračima, a samim tim prilično kompletna. Moramo biti veoma precizni i u napadu i u odbrani, kako bi bili u utakmici", zaključio je Radović.

Nakon Brazila, Crna Gora će u srijedu (14:30) protiv Kameruna odigrati drugu utakmicu u grupi. Eventualno polufinale je na programu u subotu, a finale u nedjelju.

Pobjednik ovog turnira će na Igrama biti u grupi sa Japanom, domaćinom Francuskom i aktuelnim prvakom svijeta - Njemačkom.

Bonus video: