Vimbldonske zgode i nezgode

Branilac trofeja Karlos Alkaras prošao u treće kolo, veteran Fabio Fonjini iznenadio osmog favorita Ruda

11711 pregleda 0 komentar(a)
Kontroverzni Fonjini je i imidž podredio uslovima "bijelog" turnira, Foto: Reuters
Kontroverzni Fonjini je i imidž podredio uslovima "bijelog" turnira, Foto: Reuters

Turnir sa najvećom tradicijom, tradicionalno ima problema odigravanja mečeva zbog kiše koja prekida mečeve Vimbldona. No, najveći favoriti nemaju tih problema, centarlni teren (Central court), ima pokretni krov a ni branilac trofeja, Španac Karlos Alkaras nije imao probelma da na njemu dobije i drugi meč bez izgubljenog seta, protov Australijanca Aleksandra Vukića. Mučio se jedino u prvom dijelu igre - 7:6, 6:2, 6:2.

Za Alkarasa, ne bi trebalo da bude problema ni u trećem krugu jer igra sa 29. nosiocem, Amerikancem Frensisom Tijafoom, koji je u tri seta eliminisao Hrvata Bornu Ćorića.

- Frensis je sjajan momak i interesantan igrač, biće lijepo igrati sa njim i publika će uživati. Samo, bez obzita na ogromno uvažavanje neću na terenu biti prijatelj. Na terenu nemam druga, samo rivala - kazao je treći nosilac, Alkaras.

Problema za favorite ipak ima, pa je tako Norvežanin Kasper Rud "položio reket" pred još jednim teniserom koji preferira igru na šjaci, a ne travi, Italijanom Fabiom Fonjinijem - 3:1 (6:4, 7:5, 6:7, 6:3).

- Sačekajte prvo da "uzmem" daha, meni je 37 godina. Tačno je da Rud baš ne voli da igra na travi, ali on je višestruki finalista grend slem turnira, osmi favorit. Tako da smatram da sam pobjedom sebi dao lijep poklon. Ponovio sam svoj najbolji rezultat na Vimbldonu, treći krug - kazao je Fonjini, koji je nakon 13 mjeseci dobio igrača iz top 10 na najvećim turnirima. I tek je treći 37-godišnjak u istoriji kojem je to uspjelo.

Mučio se i Danil Medvedev, koji je izgubio prvi set u taj-breku od Francuza Aleklsandra Milera, izvzukao se u drugom setu a potom mu nije bilo lako ni u preostala dva protiv 102. igrača.

Rus u četiri, a 12. favoritu, Amerikancu Tomiju Polu je trebalo čak pet setova da slomi otpor anonimnog Finca Ota Virtanena. Polu slijedi težak meč protiv Kazahstanca Aleksandra Bublika, koji je u tri seta dobio Francuza Artura Kazoa. Podvig je napravio Miomir Kecmanović, koji je u pet setova nadigrao 27. nosioca, Holanđanina Talona Grikspora.

Ruski derbi pripao je Karenu Hačanovu, kojem je Aslan Karacev predao meč u četvrtom setu. Da Australijanci vole da igraju na travi pokazao je Tanasi Kokinakis, koji je izgubio dva prva seta, a onda dobio tri protiv 17. favorita, Kanađanina Feliksa Ože-Aijasima.

I Čileanac AlehandroTabilo voli "zelenu" podlogu, pa je nakon titule na Majorki uoči Vimbldonma, u tri seta nadigrao Britanca Danijela Evansa.

A igru na travi voli i mlada Ruskinja Dijana Šnajder, koja je nakon titule u njemačkom Bad-Homburgu, na Vimbldonu "skinula" drugi veliki skalp - prvo Karolinu Pliškovu a juče i Amerikanku Sloun Stivens, kojoj je prepsustila tek po gem u oba seta. U ženskom dijelu, juče nije bilo velikih iznenađenja, jer poraz Naomi Osake od Eme Navaro, to se više ne može nazvati.

U trećem krugu su Koko Gof, Jasmin Paolini, Ema Radukanu, i Hrvatica Dona Vekić, koja je baš od Šnajder u tri seta velike borbe izgubila finale Bad-Homburga.

Bonus video: