Jahjaga: Nezavisnost Kosova je nepovratna stvarnost

Jahjaga je kazala da je Kosovo demokratski uređeno društvo sa puno izazova i dodala da njegovi građani sami treba da mijenjaju svoju budućnost, ali da to ne smijeju da rade nasiljem
3 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2016. 10:39h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratna stvarnosti.

"Ovo je dan (17. februar) Kosova, dan kada slavimo slobodu, rođenje slobode za naše građane. Kosovo je naša bol i naš ponos", kazala je Jahjaga na paradi pripadnika Bezbjednosnih snaga i Policije Kosova.

Ona je kazala da je Kosovo demokratski uređeno društvo sa puno izazova i dodala da njegovi građani sami treba da mijenjaju svoju budućnost, ali da to ne smijeju da rade nasiljem.

"Na osmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti treba da budemo zajedno", poručila je Jahjaga i pozvala na prevazilaženje podjela unutar kosovskog društva.

Jahjaga je kazala da će Kosovo uvijek biti u prijateljskim odnosima sa SAD koje su ga uvijek podržavale.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je danas najveći praznik Kosova.

"Republika Kosovo obilježava godišnjicu na trgu Zahira Pajazitija i Ibrahima Rugove. Ponosni smo da je Republika Kosovo zemlja svih njenih građana. Takođe ćemo uvijek biti na strani naših saveznika koji su nas podržavali", rekao je Mustafa.

On je rekao da vlada koju on vodi priznaje volju građana i ima jasan mandat i legitimitet da vodi zemlju.

Poslije parade, najviši zvaničnici Kosova položiće cvijeće na grobove bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu.

U 12 časova u centru Prištine počinju programi Ansambla narodnih pjesama i igara Kosova "Šota", dok u 20 časova Nacionalni balet prikazuje balet "Dasma" (Svadba).

Za danas u 14 časova zakazan je i protest opozicije na centralnom trgu Skenderbeg. Opozicija traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Na ulicama Prištine raspoređene su jake policijske snage.

Bonus video: