Srbija i Kosovo postigli dogovor oko carinskih pečata i katastarskih knjiga

Obje strane će ukinuti embargo na robu u roku od, najavili su, sedam do deset dana. To znači da će Srbija ponovo moći da izvozi na Kosovo
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 19:58h

Od dopisnice „Vijesti“

Na šestoj rundi razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, postignut je dogovor oko carinskih pečata i katastarskih knjiga.

Na carinskim pečatima i u popratnim dokumentima stajaće „Carina Kosovo“, bez riječi „republika“, i bez državnih simbola.

To je, uostalom, potpuno isto rješenje koje je već bilo spremno 20. jula, kad su razgovori dvije strane bili prekinuti, i koje je, već tada, bilo praktično dogovoreno.

Prema krugovima iz kosovske delegacije, Srbija je željela da iskuša i varijantu da na carinskom pečatu piše samo ime grada - Priština, ali to je odbačeno.

„Nema niti slova drugačije nego što je bio raniji dogovor“, rekao je jedan od insajdera.

Izvoz za najduže deset dana

Obje strane će ukinuti embargo na robu u roku od, najavili su, sedam do deset dana.

To znači da će Srbija ponovo moći da izvozi na Kosovo, koje je njeno izuzetno važno tržište.

Srbija će ponovo moći da izvozi na Kosovo, koje je njeno izuzetno važno tržište

Kosovska roba, koju je Beograd blokirao zbog carinskog pečata, sada će moći da slobodno prolazi kroz Srbiju i cirkuliše po regionu. To je za Kosovo, kako su ranije rekli iz te delegacije, jednako tako važno ako ne i važnije od količine izvoza u Srbiju.

Upitana kako to da je njena vlada pristala na to da na carinskim pečatima ne stoji riječ „republika“ uz Kosovo, Edita Tahiri je odgovorila da će „kosovska policija na graničnim prelazima kontrolisati ulaz i izlaz roba i ljudi“.

Katastarske knjige biće harmonizovane

Katastarske knjige takođe će biti harmonizovane, takođe prema ranijem predlogu na osnovu dogovora koji je postignut prije jula.

Međutim, iako je sve bilo spremno u julu, i iako je evidentno da su se obje strane prethodno bile dogovorile da će prihvatiti dogovor, vođe dviju delegacija pojavile su se pred novinarima tek nakon devet sati, i, naizgled, potpuno iscrpljeni.

Borko Stefanović i Edita Tahiri su u ime svojih delegacija, u odvojenim kontaktima sa novinarima, rekli da su razgovori bili veoma teški i napeti. Stefanović je rekao da je „atmosfera bila loša, puna (međusobnog) prebacivanja zbog situacije na sjeveru Kosova“.

Uoči sastanka, međutim, obje strane su rekle da se uopšte neće dotaknuti sjevera Kosova, jer to pitanje ostavljaju za kasnije i kao posebnu temu. No, očigledno, nisu izdržali.

Tahiri: Stefanović trablmejker

I Edita Tahiri atmosferu je opisala kao „negativnu“ i nastavila kako „želi dodati nešto lično“.

„Smatrala sam Borka Stefanovića kao čovjeka dijaloga, ali on se preko ljeta pretvorio u trablmejkera“, rekla je dr Tahiri upotrijebivši engleski izraz za nekoga ko traži i izaziva neprilike.

Oboje su se složili da je veliki uspjeh što je uopšte i došlo do dogovora.

Ali, neki misle da su obje strane, barem dijelom, potencirale težinu i tenzije u razgovorima, kako bi se lakše vratili u svoje sredine sa onim šta je postignuto.

Galerija

Bonus video: