Rebić: Jedan od uhapšenih iz Crne Gore je na proteste došao sa šlemom

"(Policijski) službenici su imali naredbu da budu maksimalno uzdržani i da silu primijene samo kada ne postoji drugi način da se zaštiti (državna) imovina. Svojim tijelima branili su Narodnu skupštinu... Razularenost mase ogleda se i u kamenju teškom više kilograma (kojim su ih demonstratni gađali)", kazao je Rebić

29356 pregleda 37 reakcija 35 komentar(a)
Rebić, Foto: BETAPHOTO
Rebić, Foto: BETAPHOTO

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je danas da je na posljednjim demonstracijama održanim oko zgrade parlamenta povrijeđeno i zbrinuto 14 policijskih službenika, da se ukupno 130 policajaca javilo lekaru, kao i da je 71 osoba uhapšena.

Rebić je dodao da još veći broj policajaca nije želio da zatraži medicinsku pomoć "zbog solidarnosti sa kolegama", kao i da će svi uhapšeni biti procesuirani u toku dana.

On je rekao da je na "neprijavljenom javnom skupu" koji se održao sinoć na početku bilo 3.000 građana, da je tekao relativno mirno do 20 časova, a da su zatim demonstranti "počeli da bacaju baklje i kamenice ka Domu Narodne skupštine".

"(Policijski) službenici su imali naredbu da budu maksimalno uzdržani i da silu primijene samo kada ne postoji drugi način da se zaštiti (državna) imovina. Svojim tijelima branili su Narodnu skupštinu... Razularenost mase ogleda se i u kamenju teškom više kilograma (kojim su ih demonstratni gađali)", kazao je Rebić.

Direktor policije je naveo da je među uhapšenima i jedan "ultimejt fajter", kao i da ga zabrinjava činjenica da je među privedenima više državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i iz Ujedinjenog Kraljevstva i Tunisa.

"Jedan od uhapšenih iz Crne Gore je na proteste došao sa šlemom. Sada gledamo malo širu sliku i u predstojećim danima ćemo procijeniti uticaj stranog elementa na radikalizaciju protesta", rekao je Rebić

Dodaje i da je protest sinoć, "osim brutalnih napada", okarakterisao i jedan broj sukoba između samih demonstranta.

"Zavađene grupe su se obračunavale medđsobno i kao posljedicu smo imali jedno ubadanje nožem. Napadač je savladan, priveden i biće predat tužilaštvu u toku dana", navodi Rebić.

Povodom većeg broja povrijeđenih novinara, Rebić je kazao da "huliganima nije važno koga napadaju" i da će policija pregledom video-nadzora i operativnim podacima "vrlo brzo" privesti odgovorne.

Komentarišući, kako je naveo, veći broj negativnih komentara i prijetnji koje policajci dobijaju na društvenim mrežama, Rebić je ocijenio da je "skandal sa kojom mržnjom se policijski službenici suočavaju na društvenim mrežama".

"To je etiketiranje i ugrožavanje života... U skladu sa važećim ovlašćenjima ćemo sa tužilaštvima raditi na njihovom pronalaženju", zaključio je Rebić

Bonus video: