Komemoracija Đinđiću u Evropskom parlamentu: Bio je simbol nade za bolju budućnost Srbije

Predloženo je da jedna prostorija u Evropskom parlamentu ponese ime nekadašnjeg premijera Srbije

5369 pregleda 2 komentar(a)
Đinđić, Foto: Commons.wikimedia.org
Đinđić, Foto: Commons.wikimedia.org

Komemoracija povodom 20 godina od ubistva Zorana Đinđića nekadašnjeg premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke, održana je u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Jedan od govornika Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, predložio je da jedna prostorija u Evropskom parlamentu ponese ime srpskog premijera koji je ubijen 12. marta 2003, na šta mu je evroposlanik Marek Belka odgovorio da će to biti razmotreno, prenosi N1.

Belka je otvarajući komemoraciju u EP, podsjetio da je ove nedjelje navršeno 20 godina od ubistva Đinđića. Naveo je da je Đinđić bio ključna opoziciona figura u vrijeme Slobodana Miloševića i da je vijest o atentatu na njega šokirala i Srbiju i Evropu. Kako je rekao, Đinđić se borio za reforme i evropske integracije, bio je reformator i simbol nade za bolju budućnost Srbije.

Ocijenio je da je ubistvo Đinđića bio brutalan udarac za srpsku demokratiju.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac govorio je o tome kako je u politiku ušao na poziv Đinđića i kako je bio njegov politički savjetnik sve do atentata. Bili smo kolege na Institutu, zahvaljujući njemu ja sam ušao u politiku i zahvaljujući njemu ja sam danas ovdje i imam namjeru sa kolegama da nastavim politiku koju je vodio, rekao je Lutovac u EP.

Kako kaže, ako bi morao njegovu političku borbu da izrazi morao bi da parafrazira dva naslova njegovih knjiga. Jedna je „Srbija ni na istoku ni na zapadu“, a druga je „Jugoslavija odnosno Srbija kao nedovršena država“, dodao je.

Kaže i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je oštro kritički bio orijentisan prema Đinđiću, danas često voli da se uporedi sa njim.

"Mada ono što je Đinđić radio – on samo govori, a sasvim drugo radi", naveo je Lutovac

Ksenija Marković, internacionalna sekretarka Demokratske stranke i narodna poslanica, ocijenila je da je Đinđić bio svjestan svih izazova i prepreka sa kojima se suočava Srbija, ali je vidio i prepreke koje su pred EU.

"Vodio je Srbiju u Evropu, DS nastavlja to i od tog puta neće odustati, navela je.

Nemanja Todorović Štiplija rekao je da će Đinđić biti upamćen kao nepokolebljiv lider opozicije.

"To je jedan period u Srbiji kada su mediji bili najslobodniji, to nije uporedivo sa onim što imamo danas", rekao je.

Bonus video: