„Dok smo ćutali, zlo i kriminal su rasli”

Policajci raspoređeni u školama širom Srbije, u organizaciji opozicionih stranaka održan skup protiv nasilja

15804 pregleda 10 komentar(a)
Sa protesta  “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, Foto: Beta/AP
Sa protesta “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, Foto: Beta/AP

Policajci su juče raspoređeni u školama širom Srbije u naporu da se povrati uzdrmani osjećaj sigurnosti nakon dvije masovne pucnjave prošle nedjelje u kojoj je ubijeno 17, a ranjena 21 osoba.

Pucnjava u srijedu u osnovnoj školi u Beogradu i dan kasnije u ruralnoj oblasti južno od Beograda zapanjile su naciju i izazvale pozive na ohrabrivanje tolerancije i oslobađanje društva od rasprostranjenog govora mržnje i “kulture oružja”.

U centru Beograda sinoć je održan protest “Srbija protiv nasilja”.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević je kazala da je građane okupila strašna i neviđena tragedija.

”Ovdje smo jer više ne možemo da čekamo. Predugo smo čekali i ćutali, i okretali glavu na drugu stranu, a za to vrijeme zlo i kriminal su rasli”, rekla je.

Rojters je prenio da se na jučerašnjem protestu u prijestonici Srbije okupilo desetine hiljada građana te da toliki broj godinama nije viđen u toj zemlji

Opozicija je vlasti uputila nekoliko zahtjeva za zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, ostavke pojedinih ministara i hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situacija u zemlji i odgovornost vlade. Dat je rok do petka sa se ispune zahtjevi. Protestni skupovi su održani u nekoliko gradova Srbije.

”Ne treba nam još policije, još oružja ili čuvara već politička promjena i transformacija kulture življenja,” izjavila je u nedjelju kopredsjednica stranke Zajedno Biljana Stojković.

”Politička - zato što nanovo moramo naučiti kako se razgovara i kreira zdrava budućnost, kulturna - jer moramo ponovo shvatiti kako se podstiče ljepota življenja, umjetnost, nauka i humanost. Čitavu deceniju ovdje vladaju najgori koji su nam nametnuli norme agresije, netolerancije, kriminala i laži.”

Vlast je optužila opoziciju da protestom podstiče nestabilnost. Predsjednik Aleksandar Vučić je u subotu veče izjavio za RTS da je opozicioni marš “potpuno pogrešan i neodgovoran” i “loš i štetan za zemlju” nakon takvih tragedija.

Belgrade
foto: Reuters

Ministarstvo prosvjete objavilo je Plan intervencije u krizi za Osnovnu školu “Vladislav Ribnikar” u koju će se đaci postepeno vraćati od srijede 10. maja, nakon što je 3. maja ujutru trinaestogodišnji učenik te škole ubio sedam djevojčica, jednog dječaka i radnika obezbjeđenja, a ranio još šest đaka i nastavnicu. Ministarstva prosvjete i zdravlja formirala su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri.

Dvadesetjednogodišnji muškarac je u četvrtak veče, nasumično pucajući iz automatskog oružja, usmrtio osam osoba i ranio 14 u u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona i Šepšin kod Mladenovca. On je priznao da je pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a koje nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Smederevu.

Rojters je prenio da se na jučerašnjem protestu u prijestonici Srbije okupilo desetine hiljada građana te da toliki broj godinama nije viđen u toj zemlji.

Demonstranti i pristalice opozicije traže smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i krše novinarski kodeks. Među zahtjevima je i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

U Srbiji je juče počela dobrovoljna predaja neregistrovanog oružja i municije. Građani koji to učine do 8. juna, neće snositi nikakvu krivičnu odgovornost i posljedicu, niti će morati da dokazuju porijeklo oružja i donose bilo kakvu dokumentaciju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

MUP je saopštio da je prvog dana predato više od 1.500 komada oružja.

Belgrade
foto: Beta/AP

UNICEF: Ne inspirišite imitatora

UNICEF-ova kancelarija u Srbiji pozvala je, u Preporukama za izvještavanje o masovnim pucnjavama, da se što manje izvještava o samim počiniocima i upozorila da način na koji mediji izvještavaju o masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu, može da utiče na druge ljude.

U Preporukama koje su dostavljene Udruženju novinara Srbije, izvještavanje o samim počiniocima može da natjera javnost da se identifikuje sa počiniocima ili da od načina izvještavanja dobije inspiraciju.

"Nemojte izvještavati o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet", naveli su u Preporukama i dodali da je među posljedicama štetnog izvještavanja moguće inspirisanje imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja.

Srce preko Mladića

Preko murala nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću juče ujutro je u Njegoševoj ulici u Beogradu crvenom bojom iscrtano veliko srce.

Mural
foto: Beta/AP

Građani su čeličnim četkama pokušali da uklone mural, ali je akcija završena crtanjem srca koje prekriva Mladićevo lice, prenio je portal danas.rs.

Mural, koji se nalazi na samo nekoliko blokova od škole gdje se dogodila pucnjava, više puta je uklanjan i vraćan u prvobitno stanje.

Mladića je Međunarodni sud u Hagu osudio na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine.

Bonus video: