BiH: Formiran predmet protiv sudije iz Gradačca nakon ubistva, pokrenuta istraga propusta nadležnih institucija

Gradonačelnik Gradačca kazao je da je unutar MUP-a u Gradačcu pokrenuta istraga da se utvrdi eventualna umiješanost pripadnika tamošnjeg MUP-a u događaje koji su doveli do trostrukog ubistva

4034 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Disciplinski tužilac Bosne i Hercegovine formirao je predmet protiv sudije Lejle Numanović iz Gradačca koja je odbila da odredi mjere zabrane prilaska čovjeku koji je potom ubio Nizamu Hećimović, a po predlogu policijske uprave Gradačac, saznaje N1.

Kako se navodi, Kancelarija tamošnjeg disciplinskog tužilaštva će istragom utvrditi relevantne činjenice predmeta, kako bi se ispitali navodi o povredi službene dužnosti sudije u postupku donošenja odluke.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović je u petak likvidirao svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i ubio još dvije osobe, tri ranio, a potom izvršio samoubistvo.

Kako saznaje N1, samo četiri dana prije ubistva sudija Opštinskog suda u Gradačcu Lejla Numanović je donijela rješenje kojim je odbila predlog Policijske uprave Gradačac da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska žrtvi.

Pokrenuta istraga o umiješanosti pripadnika MUP-a u ubistva

Gradonačelnik Gradačca Elvis Dervišagić dodao je da je unutar MUP-a u Gradačcu pokrenuta istraga da se utvrdi eventualna umiješanost pripadnika tamošnjeg MUP-a u događaje koji su doveli do trostrukog ubistva.

"Molim javnost za strpljenje da se istraga dovede do kraja. Odgovornost se mora utvrditi, bez obzira ko je u cijelom procesu i slučaju kriv. Ništa se ne smije zataškati. Koliko sam mogao sam urgirao na nadležne da se slučaj profesionalno dovede do kraja i da se javnost upozna sa događajima koji su se desili ne samo taj dan, nego koji su i prethodili“, dodao je.

Nezvanično, postoje evidentni propusti i insistira se na profesionalnom pristupu procesu do kraja istrage, piše N1.

"Imam nezvanične informacije da postoje evidentni propusti i još jednom ponavljam, insistiram na profesionalnom i do kraja odrađenom procesu istrage. Očekujem da javnost bude informisana do kraja. Ovo je događaj koji itekako ima veze sa propustima nadležnih institucija. Ja ću insistirati da se proces dovede do kraja profesionalno i da se ništa ne ostavlja pod tepih“, poručio je gradonačelnik Gradačca.

Bonus video: