Mickoski podnio predlog sastava makedonske vlade, najavio beskompromisnu borbu protiv kriminala

Buduća vlada, uključujući Mickoskog kao premijera, imaće 24 člana i pet potpredsjednika

4056 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mandatar i predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski podnio je Saboru 18. juna predlog sastava vlade Sjeverne Makedonije i program njenog rada.

Buduća vlada, uključujući Mickoskog kao premijera, imaće 24 člana. Vlada će imati pet potpredsjednika.

Nakon što je predstavio vladin tim, Mickoski je kazao da očekuje da će rasprava o izboru vlade završiti u nedjelju do ponoći, a da će od ponedjeljka, 24. juna, početi s radom.

Najavio je "beskompromisnu borbu protiv kriminala", brze rezultate u privredi, fokus na mladima, poboljšanje standarda građana, povećanje penzija i više novca za kapitalne projekte u opštinama.

"Građani očekuju brze rezultate za ono što je ova Vlada obećala. U kampanji nismo puno obećavali, ali smo vjerovali da će država ponovno pripadati građanima", rekao je Mickoski.

Mickoski se ne slaže s kritikama nekih stranaka da je budući potpredsjednik vlade za odnose među zajednicama Ivan Stoiljković proruski orijentisan, te je rekao da svaki član vlade mora imati promakedonske stavove.

Poručio je da svako ko izađe sa tog puta, bez obzira na funkcije, neće biti dio Vlade.

"Očekujem da će 24 ministra i stotine zvaničnika, svi zajedno imati samo promakedonske pozicije, preuzeti brigu o Makedoniji. Promakedonska pozicija podrazumijeva snažnog NATO partnera i zemlju koja će jednog dana biti članica EU", poručio je Mickoski.

Aleksandar Nikoloski predložen je za potpredsjednika vlade i ministra saobraćaja. Za ministra odbrane predložen je Vlado Misajlovski. Prijedlog za mjesto ministarke finansija je Gordana Dimitrieska Kočosk, za vanjske poslove i vanjsku trgovinu Timčo Mutsunski, a za ministra lokalne samouprave prijedlog je Zlatko Perinski.

Stefan Andonovski predložen je za vođenje Ministarstva informacionog društva i digitalne transformacije, Borko Ristovski predložen je za Ministarstvo sporta, a predložena ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina biće Sanja Božinovska.

Predlog za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodne privrede je Cvetan Tripunovski, za kulturu i turizam glumac Zoran Ljutkov, a prijedlog za ministra unutarnjih poslova ostaje Panče Toškovski, koji je protekla gotovo četiri mjeseca obavljao funkciju tehničkog ministra u tom ministarstvu.

Profesorica Vesna Janevska biće predložena za ministarku obrazovanja i nauke.

Očekuje se da će predsjednik Skupštine Afrim Gaši zakazati sjednicu za izbor nove vlade u subotu u 11 sati, a glasanje će biti završeno najkasnije u nedjelju u ponoć.

Nova vladina koalicija u parlamentarnom sastavu formiranom nakon izbora 8. maja imaće većinu od 78 poslanika, od čega 58 iz VMRO-DPMNE, 14 iz Vredi i šest iz ZNAM-a.

Bonus video: