Protesti u više gradova Srbije protiv iskopavanja litijuma: "Dokle god dišemo borićemo se za našu vodu vazduh i zemlju"

Građani okupljeni na centralnom novosadskom trgu su nosili transparente na kojima je pisalo: "Nećemo novac, hoćemo prirodu", "Nećemo rudnik, hoćemo dedino selo", "Kad nema zakona, ima naroda", kao i "Krvava je kinta od Rio Tinta"

12728 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Sa protesta u Novom Sadu, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta u Novom Sadu, Foto: Screenshot/Youtube

U više gradova Srbije večeras su održani protesti protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje.

Više hiljada građana zatražilo je na Trgu slobode u Novom Sadu da se zakonom zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora na teritoriji Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poziv na okupljanje u tom gradu građanima je uputio Građanski pokret Bravo u saradnji sa Udruženjem "Ne damo Jadar" i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Razlog je, kako su naveli, taj što vlast ne odustaje od toga da "pokloni najplodniju zemlju u Srbiji najozloglašenijoj rudarskoj kompaniji na svijetu".

Građani okupljeni na centralnom novosadskom trgu su nosili transparente na kojima je pisalo: "Nećemo novac, hoćemo prirodu", "Nećemo rudnik, hoćemo dedino selo", "Kad nema zakona, ima naroda", kao i "Krvava je kinta od Rio Tinta".

Sociolog i profesor Univerziteta u Beogradu Jovo Bakić ocijenio je da se oni koji se protive projektu na Jadru "imaju moćnog protivnika".

"U ovom trenutku smo u potčinjenom položaju, ali mi ne smijemo reći da ćemo se predati. Dokle god dišemo borićemo se za našu vodu vazduh i zemlju", rekao je Bakić.

U centru Kragujevca održan je skup pod nazivom "Poziv na odziv, stop Rio Tintu".

Predsjednica udruženja Suvoborska greda i SEOS-a Ljiljana Bralović prisutnima je pokazala studiju Srpske akademije nauka i umjetnosti u kojoj je, kako je rekla, nedvosmisleno potvrđeno štetno dejstvo kopanja litijuma po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Ovdje je sve što treba da znamo šta bi nam se, u slučaju dolaska Rio Tinta, moglo dogoditi. Mreža života bi bila prekinuta, jasno je napisano ovdje i nijesu nam potrebni nikakvi stranci da nam kažu da ništa od ovoga nije tačno i da naši akademici lažu", rekla je Bralović.

N1 prenosi da su, osim u Kragujevcu i Novom Sadu, protesti večeras održani i u Bajinoj Bašti i Obrenovcu.

Do novog talasa protesta dolazi nakon odluke Vlade Srbije 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vrijedan 2,4 milijarde američkih dolara.

Vlada je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa cijeli proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Dio stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posljedice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbjedan.

Bonus video: