Makron prodao „rafale” Vučiću

Tokom dvodnevne posjete francuskog predsjednika Srbiji, potpisani sporazumi o kupovini borbenih aviona, o saradnji u oblasti nuklearne energije i strateških sirovina

20883 pregleda 131 reakcija 131 komentar(a)
Makron i Vučić juče u Beogradu, Foto: REUTERS
Makron i Vučić juče u Beogradu, Foto: REUTERS

Srbija je juče, u sklopu dvodnevne posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona, potpisala sporazum sa francuskom kompanijom o kupovini višenamjenskih borbenih aviona tipa “rafal”. Sporazum koji su u Beogradu potpisali ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i izvršni direktor kompanije Daso aviasion, Erik Trapije, takođe uključuje kupovinu “prateće opreme i usluga”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom saopštio da će “u Srbiju stići 12 novih rafal aviona” koji će koštati 2,7 milijarde eura, ali nije precizirao kada će Srbija dobiti avione.

“Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom, od rezervnih motora, do svega drugog. Ukupna vrijednost ugovora je 2,7 milijardi eura. Dvanaest potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Makronom.

Naveo je da će ta kupovina značajno doprinijeti povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, zahvaljujući se Makronu što je omogućio tu kupovinu. Dodao je da će Srbija 2024. i 2025. godine platiti po 15 odsto, odnosno po 421 milion eura iz budžeta, naglašavajući da to neće povećati udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu Srbije. “Potpuno kontrolišemo deficit i ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije”, kazao je Vučić.

Makron i Vučić
foto: REUTERS

Predstavnici Srbije i Francuske sinoć su nakon razgovora Makrona i Vučića razmijenili još 11 potpisanih dokumenata uključujući i pismo o angažovanju za procjenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumijevanju između francuske elektroenergetske kompanije EDF i vlade Srbije. Takođe je potpisana i Izjava o namjerama između vlade Srbije za strateško snabdijevanje rudama i metalima Francuske i o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Vučić je kazao da potpisani sporazumi pokazuju da se saradnja ove dvije zemlje provlači kroz sve sfere društvenog života.

“Tu su za nas neke od ključnih stvari i veoma važne stvari o potencijalnoj saradnji u okviru razvoja nuklearnih programa za koje sam ja molio predsjednika Makrona. Jer Srbija za deset godina, to moraju svi da razumiju, neće imati dovoljno električne energije okoliko ne bude koristila nuklearnu energiju. Francuska 70 odsto svoje energije ima kroz nuklearne reaktore, nuklearne programe. Riječ je o čistoj energiji, to je za nas jedini način da obezbijedimo dovoljno energije”, rekao je Vučić.

U Srbiji je na snazi zabrana izgradnje nuklearnih postrojenja koja datira iz 1989. godine, ali su najavljene izmjene postojećeg Zakona o energetici.

Makron je kazao da je svojim prisustvom želio da ponovo uputi poruku prijateljstva Francuske Srbiji, ističući da su u posljednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživjeli novi uzlet. “Ojačala je naša ekonomska saradnja. Francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima”, kazao je francuski predsjednik.

U fokusu posjete Makrona Srbiji bila je upravo nabavka francuskih aviona “rafal”, koju je kabinet francuskog predsjednika opisao kao dio šire strategije “približavanja Srbije Evropskoj uniji”.

Makron je takođe, u juče objavljenoj poruci srpskoj javnosti, nastojao da ohrabri Srbiju da nastavi da teži budućnosti u EU, ali je naveo da “perspektiva pridruživanja Evropskoj uniji ne djeluje da je privlačna onoliko koliko bi trebalo”. Makron je ukazao da postoji “zabrinutost i zamor u vezi sa ritmom pristupnih pregovora, ali ponekad i određena ozlojeđenost, čak i nepovjerenje” prema EU.

“Danas ponovo dolazim u Srbiju sa jednostavnom porukom: Evropska unija i njeni narodi treba da imaju snažnu i demokratsku Srbiju u svojim redovima, a Srbiji je potrebna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše svoje interese uz poštovanje svog identiteta”, naveo je Makron u pismu, objavljenom u listu “Danas”.

Uoči dolaska francuskog predsjednika u Beograd strani mediji su objavili da je u fokusu posjete prodaja borbenih aviona, ističući da je to zemlja koja održava bliske veze sa Rusijom uprkos njenoj invaziji na Ukrajinu.

Srbija duže od dvije godine razmišlja o kupovini novih aviona “rafal”, otkad je Hrvatska kupila 12 polovnih borbenih aviona istog tipa za oko milijardu eura, objavila je američka agencija Asošiejtid pres. Kupovina aviona “rafal” omogućava Srbiji da modernizuje svoje ratno vazduhoplovstvo, koje se uglavnom sastoji od lovaca “MiG-29” sovjetske proizvodnje i starih jugoslovenskih borbenih aviona, dodaje se u tekstu.

Prema ocjeni Vuka Vuksanovića, istraživača Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, Vučić traži zamjenu za stare “migove”, a “ako je ne nađe, susjedna Hrvatska će sa svojim ‘rafalima’ imati premoć u vazduhu na Zapadnom Balkanu, što Vučićev ego ne može da prihvati”.

Vuksanović je, u izjavi za agenciju AFP, kazao Vučić smatra da će kupovinom “rafala”, koji su izuzetno skup proizvod francuske industrije oružja, “kupiti političku zaštitu i usluge predsjednika Makrona”.

Francuski mediji su se takođe juče bavili Makronovom posjetom Beogradu uz ocjenu da se održava u osjetljivom trenutku za Francusku usred političke nesigurnosti i traganja za premijerom i novom vladom.

List “Parizijen” je prenio da, usred političke krize, Makron “bježi u Srbiju” zbog sklapanja ugovora o prodaji 12 aviona “rafal”. “Kad stvari zaguste u Parizu, predsjednik putuje i bira međunarodnu scenu, svoju rezervisanu oblast. Posebno rezervisanu, ako putovanje završi potpisom velikih ugovora”, ocijenio je list.

List “Liberasion” je objavio da Makron “ide na poslovno putovanje u Srbiju gdje će se sastati sa nacionalnističkim i populističkim predsjednikom Vučićem”. “Uprkos kršenju ljudskih prava i bliskosti srpskih vlasti sa Moskvom, prodaja 12 ‘rafala’ trebalo bi da bude ozvaničena”, naveo je list.

Bonus video: