Osmani: SAD nisu tražile da most na Ibru ostane zatvoren

"Traže da sjednemo zajedno i zajednički odlučimo o datumu, zasnovanom na zajedničkim bezbjednosnim procjenama. Ne znam ko to odbija jer nisam prisutna na sastancima ambasadora sa vladom (Kosova)"

6024 pregleda 9 komentar(a)
Osmani, Foto: Boris Pejović
Osmani, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavila je da SAD nisu tražile da most na Ibru ostane zatvoren, već da se, kako je kazala, datum njegovog otvaranja odredi zajednički, na osnovu bezbjednosne procene, prenijela je večeras Radio televizija Kosova 2 (RTK 2).

U intervjuu za "Kallxo Pernime", rekla je da je u interesu Kosova da NATO ostane prisutan i da SAD nastave da pružaju podršku, piše na sajtu RTK 2.

Kako je navela, "u nijednom trenutku Amerika ne traži da most ostane zatvoren".

"Traže da sjednemo zajedno i zajednički odlučimo o datumu, zasnovanom na zajedničkim bezbjednosnim procjenama. Ne znam ko to odbija jer nisam prisutna na sastancima ambasadora sa vladom (Kosova)", izjavila je Osmani.

Ona je, govoreći o mjerama koje je EU uvela Kosovu 2023, rekla da su posljednjih nedjelja obaviješteni da su pojedine države tražile da te mjere ostanu na snazi, te naglasila da je Njemačka podržava ukidanje tih mjera.

"Posljednjih nedjelja smo obaviješteni da su pojedine države tražile da mjere ostanu zbog njihovog nezadovoljstva iz različitih razloga", kazala je ona, piše RTK 2.

Lokalni Srbi iz Severne Mitrovice se protive otvaranju za saobraćaj mosta na Ibru koji tu opština spaja sa Južnom Mitrovicom.

Bonus video: