Ministarstvo bezbjednosti BiH negira informacije moldavske policije o obukama za nerede

"Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike", navedeno je iz Ministarstva bezbjednosti

2891 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine nije dobilo nikakve zvanične upite od moldavskih vlasti, niti su dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili informacije o mladima koji su obučavani u BiH, Srbiji i Rusiji za nerede u toj zemlji, saopšteno je iz ove institucije.

Ministarstvo je navelo da najoštrije odbacuje tvrdnje vlasti Moldavije, stoji u saopštenju.

"Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike", navedeno je iz Ministarstva bezbjednosti , na čelu kojeg je ministar Nenad Nešić, koji održava prijateljske veze sa Rusijom i koji podržava Milorada Dodika, proruski orijentiranog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Navedeno je da Ministarstvo bezbjednosti BiH ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, "ma za čije interese radili".

Policija Moldavije je navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Načelnik Glavnog policijskog inspektorata (IGP) Moldavije Viorel Černauteanu rekao je da su uhapšeni u pritvoru na 30 dana, nakon opsežnih pretraga policije, kancelarije tužioca i Obavještajno-sigurnosne službe (SIS).

Navodi se da se sumnjiče da su planirali "destabilizacije" Republike Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Predsjednički izbori se održavaju uporedo sa referendumom na kojem se biračima postavlja pitanje da li bi Moldavija trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži Europskoj uniji.

Neki mladići su izrazili spremnost da sarađuju s policijom, rekao je šef IGP-a.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je da identifikuje i 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopštenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Policija je objavila snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok "treniraju proteste" i uzvikuju slogane poput "naš jezik je ruski", "bez dvostrukog državljanstva", "mi ne želimo u Evropu".

Šef moldavske policije je rekao da je mrežu finansirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Šor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sistema bivše sovjetske republike prije desetak godina.

U videu koji navodno prikazuje scene iz kampa za obuku na Balkanu, prikazani su mladići kako uče da izrađuju eksploziv i koriste dronove.

Prema podacima policije, mladići su 20-godišnjaci, a u Rusiju na obuke su putovali od juna do oktobra. Neki od njih dodatno su obučavani u kampovima u Srbiji i BiH ruskih privatnih vojnih grupacija Ferma i Vagner, saopštile su vlasti Moldavije.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je u reakciji na informacije moldavske policije napisao i da se ovim "BiH namjerno stavlja u ovaj kontekst, jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji".

"Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun. Stav Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija Bosne i Hercegovine je jasan – mi imamo neutralnu politiku i apelujemo da u Ukrajini što prije dođe do mira i kraja rata koji predugo traje", stoji u saopštenju Nešićevog ministarstva.

BiH, zbog protivljenja RS-a, ne sprovodi sankcije prema Rusiji, kojima se priključila.

Nešić je ranije govorio da ga raduje saradnja BiH s Rusijom i pozdravljao odlaske Milorada Dodika u Rusiju na sastanke sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ministar je potom u aprilu 2024, sa Miloradom Dodikom, boravio u Rusiji gdje se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergejom Šojguom. Nakon posjete je rekao da je "ruski narod i Ruska Federacija potpuno uz Republiku Srpsku i srpski narod".

Nešić je tada rekao i da Rusija stoji uz predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je više puta pozivao na otcjepljenje RS-a.

Bonus video: